Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 364985 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
A czy Tailfin to bikepacking czy nie?

To zależy, czy nazwiesz go bagażnikiem zintegrowanym z sakwą czy torbą ze zintegrowanymi podpórkami. Pole do popisu dla purystów ;)

O zahaczaniu o rurę skośną podczas zakrętów nie wspomnę

Nie wiem jak ci się to udało, ale gratuluję.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
O zahaczaniu o rurę skośną podczas zakrętów nie wspomnę

;D

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Prawdopodobnie przy promieniu skrętu zbliżonym do długości bazy kół, jest to możliwe  :)

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
przy klasycznym bikepackingu

No proszę, nawet bikepacking może być elitarnie klasyczny albo ordynarnie skażony sakwiarstwem :D

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
A czy Tailfin to bikepacking czy nie? Otworów montażowych nie trzeba, bagaż jest w osi roweru i dość wysoko a nie zwisa po bokach. A to ciągle bagażnik.
To nie jest czysty bikepacking, bo używasz bagażnika, czyli masz bikepacking z dodatkowym bagażnikiem i sakwą. Możesz mieć bagażnik na sztycę i też to nazwiesz bikepackingiem? Może jeszcze dwa lowridery z przodu nazwiemy bikepackingiem? Jeśli po odpięciu sakw nic nie zostaje przy rowerze z mocowań to masz bikepacking. Wszystko inne to mniejsze lub większe bagażniki. Możesz sobie to nazwać rackpacking.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/

Mam śruby montażowe pod kątem ostrym do ramy - czyli wory nie są prostopadle, a już skierowane do osi. W Surly tak samo haczą...

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Panie to lipa!

a surly nie ma kilka otworów w różnych kątach na widelcu bo tak coś kojarzę?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Te nowe widelce Surly tak mają

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
czyli nowsze nie znaczy lepsze, jakby lepsze wrogiem dobrego.
Ach sobie pomarudzę.

no to cieszę się, że mam normalnie.

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
A czy Tailfin to bikepacking czy nie? Otworów montażowych nie trzeba, bagaż jest w osi roweru i dość wysoko a nie zwisa po bokach. A to ciągle bagażnik.
To nie jest czysty bikepacking, bo używasz bagażnika, czyli masz bikepacking z dodatkowym bagażnikiem i sakwą. Możesz mieć bagażnik na sztycę i też to nazwiesz bikepackingiem? Może jeszcze dwa lowridery z przodu nazwiemy bikepackingiem? Jeśli po odpięciu sakw nic nie zostaje przy rowerze z mocowań to masz bikepacking. Wszystko inne to mniejsze lub większe bagażniki. Możesz sobie to nazwać rackpacking.

Pytanie było prowokacyjne :) Bo mnie akurat jest obojętne, jak się nazywa mój sposób pakowania.

Ale z ciekawości poszperałem po sieci, zapytałem współczesną wyrocznię (AI) o definicję. I większość opiera się na kryteriach typu minimalizacja bagażu, samowystarczalność czy nacisk na zachowanie dobrych właściwości jezdnych roweru a nie posiadaniu (bądź nieposiadaniu) przy rowerze dodatkowych śrubek. Ale zostawmy to, każdy ma mieć prawo swój pogląd. Żeby utrzymać klimat wątku, jako ciekawostka rower z Tour Divide.
https://www.cyclingabout.com/lachlan-morton-tour-divide-gear-list/

"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Główną ideą bikepackingu jest przecież brak bagażnika i zakładanie bagażu bezpośrednio na rower, bez potrzeby posiadania otworów montażowych.

Ja uważam, że bikepacking to po prostu jazda rowerem z bagażem pozwalającym na samowystarczalne egzystowanie w podróży przy zachowaniu flow w poruszaniu się. Czym innym będzie na szosie, czym innym w terenie, czym innym podczas wyjazdu biwakowego, itp.

Podobnie w chodzeniu pieszo z plecakiem, można bardziej na lekko, można z dużym worem. Wciąż będzie to backpacking.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Taka ciekawostka. Narodziny odrębnej kategorii pakowania się. Nie sakwiatstwo, bo nie ma sakw. Nie bikepacking, bo jest bagażnik. Julek kolejny raz powiedział światu:   Alea iacta est

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Tylko proszę w sposób dystyngowany bo te kości już nie takiej pierwszej świeżości (po sobie wiem co mówię) 8)
Ave
"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.04.2021
Coś dla ludzi, którzy uwielbiają smarować łańcuch albo mają koszmary o zerwaniu łańcucha. Rower z dwoma łańcuchami od  Buffalo Bike  :lol:

https://bikerumor.com/the-new-wbr-buffalo-bike-is-first-with-two-chain-two-speed-drivetrain/

Offline Mężczyzna Janekcichy

• Miasto: Opole
  • Na forum od: 19.01.2021
A to moja przetestowana odmiana bikepackingu. Połączenie torby podsiodłowej z bagażnikiem i torbą na nim, co jednocześnie stanowi stabilizację torby podsiodłowej. Zestaw super spisał się na trasie R10. Tu na fotce, gdzieś pod Gdynią.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?