Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 364801 razy)

Online Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
Ciekawostki (moto)rowerowe. Podlasie lata 70./80. Czy to nie jest jednak motor straży granicznej po godzinach w służbie rodziny? Bo coś za luksusowo tu. Kolor i motocykla i kasku moro, wysoki błotnik z przodu, wojskowy plecak, tłumik lepszy, silnik dziwny. Pewnie rozstrzyga rejestracja, bo służby miały rezerwacje na część kombinacji, jakiś np. suwalski urząd graniczny. Obie panie pięknie jesionkowo kolorystycznie. Bagażnik też jak dzieło sztuki jakieś.

Nie jednak rok 93, ale motocykl nie do rozpoznania jako seryjny, albo wioskowy ulep, albo wojskowy ulepsz.

« Ostatnia zmiana: 26 Lis 2024, 18:52 anu »

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Zbigniew Skiemaszko, Warszawa. Pewnie też lata 60. i jednak zdziwienie. Spory ruch rowerowy, tj, sporo młodzieży w dalszym lub bliższym planie na rowerach szosowych. Prywatnie, to nie wyscig.

Zdjęcia z ulicy Puławskiej w rejonie Dworca Południowego czyli dzisiejszej stacji metra Wilanowska. Z opowieści mojego wuja, który właśnie tędy jeździł na rowerze Puławską sobie z Mokotowa nad Pilicę lub do Grójca i Góry Kalwarii, ze względu na mały ruch samochodowy, Puławska to była popularna trasa rowerowa. W latach 50 i 60 wielkim wydarzeniem były Wyścigi Pokoju i inspirowały młodych ludzi do jazdy na rowerze.

Online Mężczyzna anu

• Na forum od: 22.05.2009
Warto brać, bo nie wiem, czy schodzić do piwnicy po piłę? A może zaczaić się, zaczekać na właściciela  i odebrać siłą... IQ? Doskonała ilustracja, że może właściwie fulli są przy grubej kasie, ale rozsądku to u nich już mniej. Ale w sumie, kto bogatemu zabroni.

« Ostatnia zmiana: 27 Lis 2024, 11:03 anu »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
No przecież przełożył przez linkę, nie odepniesz bez siły/narzędzi!
Co prawda jeden imbus wystarczy, ale jednak.

A tak poważnie, to jak spojrzeć na ten rower, z tymi wygiętym lagami amora, to widać że jest całkiem rozsądnie przypięty.
Niech tam rąbną rower, byle linki nie popsuli, bo to jednak by szkoda było.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Doskonała ilustracja, że może właściwie fulli są przy grubej kasie, ale rozsądku to u nich już mniej. Ale w sumie, kto bogatemu zabroni.
Takie rowery chodzą po 140 zł, jeśli to dla Ciebie gruba kasa, to może warto rozejrzeć się trochę na rynku pracy?
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021
Wyskoczyła mi reklama rowerów WODOROWYCH  :o

Tak, czy można pod pretekstem ekobredni jeszcze bardziej spieprzyć i skomplikować zwykły rower, nawet elektryczny. Podtrzymaj mi piwo

Tradycyjną baterię litową musisz podłączyć do prądu na kilka godzin. W rowerze wodorowym wymieniasz tylko niedużą, mniej więcej półlitrową butelkę ze sprężonym wodorem i ruszasz dalej. Operacja trwa kilka sekund, a zyskujesz energię na około 60 km jazdy. Wytwarzanie wodoru w generatorze faktycznie zajmuje maksymalnie pięć godzin, ale dzięki wymiennym butelkom w tym czasie swobodnie można korzystać z roweru z napędem – mówi w tej rozmowie Michał Seidel (wytłuszczenia od nas).

To oznacza, że użytkownik, oprócz roweru, musi mieć także generator wodoru. Dlatego w pierwszym rzędzie Groclin potencjalnych użytkowników widzi nie w klientach indywidualnych, lecz w firmach, deweloperach i miastach. – Wyobrażam sobie rowery wodorowe na osiedlach mieszkaniowych, w dużych biurowcach, a także jako część flot miejskich rowerów – mówi Seidel.

Zajebiście, ktoś w bloku za ścianą zamiast ładować hulajnogi elektryczne będzie miał generator i sprężarkę wodoru, ale spoko

Pojemniki, posiadacz pojazdu wymienia sam. Posiadacz pojazdu posiada własny generator wodoru, podłączony do energii, uzyskuje gaz z wody. Wymiana pojemnika jest bardzo prosta i trwa kilka sekund.
...
wodorowy napęd w rowerach jest całkowicie bezpieczny, ponieważ ciśnienie w zbiornikach wynosi zaledwie 2 bary. Dla porównania, ciśnienie w standardowej oponie może wynosić więcej, co pokazuje, że zbiorniki z wodorem nie stanowią większego ryzyka niż typowe komponenty roweru“.

Aha, dwa bary eksplozywnego gazu to to samo co dwa bary powietrza, luzik.  :-[

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Technika motorynek się rozwija, co poradzisz...

Ale może na starość, gdy będę już całkiem niedołężny latający rower z jetpackiem to będzie jakieś rozwiązanie  ::)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Aha, dwa bary eksplozywnego gazu to to samo co dwa bary powietrza, luzik.

A łudziłem się, że tylko ja mam szmergla na punkcie bezpieczeństwa pożarowego!  :D
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna OLDRIP

• Na forum od: 15.04.2021
Mam gaśnicę w domu, w kuchni konkretnie. Mieszkam w nowoczesnym bloku, nie ma gazu itd.  8)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Powinienem chyba odpisać, że mam w domu tryskacze. Ale nie mam ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Komuś ubezpieczenie? Ciekawe czy standardowe warunki jak u konkurencji czyli 30kg U-lock jedynej słusznej firmy...

https://www.wiadomoscihandlowe.pl/handel-i-dystrybucja/zabka-zaoferuje-usluge-ubezpieczenia-auta-i-roweru-siec-bedzie-wspolpracowac-z-cuk-ubezpieczenia-nasz-news-2521981

Offline Mężczyzna c2c

• Miasto: wlkp
  • Na forum od: 08.06.2019

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
 :o kawusia... doskonałe, absolutnie doskonałe...

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
POZNAŃ - Po co budować kolejne drogi rowerowe, jeśli miasto nie potrafi zimą o nie dbać?

Dlatego od 2007 roku mam opony z kolcami. A i tak u nas jest lepiej, bo u nas odśnieżają po jakimś czasie, zaś kiedyś przyjechałem do Warszawy, a tam dobra tygodniowa warstwa śniegu z lodem leżała sobie całkiem dziewicza...
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum