Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 338832 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
70km/h to ja przy 42/11 dokręcałem i miałem jeszcze jakiś tam zapas kadencyjny... ;) Jest więcej filmików na necie tego typu... Wg mnie to nie ściema ;)
« Ostatnia zmiana: 17 Kwi 2014, 00:01 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Aż sprawdziłem - przy 50/12 i kadencji 106 jestem w stanie wyciagnąć max. 55kmh. I to się właściwie zgadza z kalkulatorem Sheldona dla kół 700x28.

http://veloviewer.com/activities/124677247

http://sheldonbrown.com/gears/ (ustaw gear units > kph@100rpm)

Dla 42/11 i kadencji 120 wychodzi nieco poniżej 60kmh - więc w 70 spoko wierze, myślę że zdrowy człowiek może kręcić młynka 150rpm przez jakiś czas bez odkręcenia się śrubek w biodrach.

Ale nie w to co na filmie, za duża róznica. A nie wygląda na to żeby mieli po 70 zębów w blatach.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Kadencja 106 to akurat bardzo spokojna jest jeszcze ;) To co piszesz (o kadencji i przełożeniu) jest jak najbardziej prawdą. Sam sobie prosty arkusz zrobiłem który mi to przelicza.

Tak czy inaczej, uważam że jest to możliwe. Co innego kręcić z taką prędkością przez dłuższy czas, a co innego dokręcić tylko przez moment przy olbrzymiej kadencji tak jak chłop na filmiku przy tych najwyższych prędkościach.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Nie, no wiem ze 106 to luzik, po prostu nie krecilem szybciej przy 50/12 :-) Dla mnie max to 130 chyba, potem zaczyna mną bujać na boki.

Ciągle mało przekonany jestem co do filmiku. Inna sprawa, 120 czy 90kmh, i tak radośni z nich samobójcy  ;D

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Fakt ;) Za autem bez rąk na klamkach, bez trzymanki, ciągle macha tą ręką jeszcze, przeskakuje odblaski wzdłuż pasów... Wszystko przede mną :P

www.waxmund.pl

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Dzisiaj trafiłem na takie coś :)

Dlaczego żaden rowerzysta nie jedzie prosto jak po sznurku?
Na rowerzystę działają dwie siły, które próbują go zrzucić z roweru i powalić na ziemię. Są
to siła ciężkości i siła odśrodkowa. Cała sztuka jazdy na rowerze polega na tym, by obie te siły
zrównoważyć.
Rowerzysta nie może jechać prosto. Robi ciągle na przemian lekkie skręty w prawo i w
lewo. Ślad roweru jadącego po błocie lub śniegu jest wijącą się linią. Wyćwiczony rowerzysta tak
sprytnie rozkłada ciężar ciała na siodełko i kierownicę, że każdy przechył jest automatycznie
wyrównywany ruchem kierownicy w stronę przeciwną. Dlatego właśnie powstaje falista linia.
Podobnie dzieje się podczas pokonywania zakrętu. Każdy wie, że aby nas z zakrętu nie
wyrzuciło, należy przechylić rower w stronę przeciwną do tej, w którą skręcamy. Konieczny
przechył uzyskujemy w ten sposób, że tuż przed zakrętem na krótką chwilkę przenosimy ciężar
ciała w stronę przeciwną do tej, w którą zamierzamy skręcić. Na rower i rowerzystę działa wówczas
siła odśrodkowa, która ciągnie ich właśnie w stronę, w którą chcieli skręcić.
Na przykład podczas brania zakrętu w prawo kierownicę skręcamy ciut w lewo, siła
odśrodkowa ciągnie koło w drugą stronę, czyli w prawo. Przy wykorzystaniu siły odśrodkowej
kierownicę skręcamy w prawo. Uzyskujemy przechył potrzebny do skręcenia w prawo.
Ta sama zasada dotyczy jazdy bez trzymanki. Rowerzysta, balansując umiejętnie ciężarem
ciała, ma wpływ na pozycję kierownicy.
Na uniwersytecie w Oldenburgu naukowcy wykazali, że rower wyposażony w silnik
elektryczny może jechać nawet bez rowerzysty. Po osiągnięciu odpowiedniej prędkości pokonywał
odcinek testowy o długości do stu metrów.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Nie, no wiem ze 106 to luzik, po prostu nie krecilem szybciej przy 50/12 :-) Dla mnie max to 130 chyba, potem zaczyna mną bujać na boki.
Ale kto tu mówi o kadencji 100? "Normalnie" da się pojechać i z kadencją 200-220. Po drugie jadąc za osłoną tylko czasami dokręcasz (takie "zrywy", jak widać szczególnie u tego co odpadł).
Inna sprawa.. Ta prędkość to ściema. Gostek odpadając zjechał sobie "po prostu".. Przy 100km/h dostałby tak w pysk, że w tej pozycji by go aż podniosło.. Zresztą z "liczenia pasów" wynika że jechali koło bardzo wolno (na koniec gostek ma trochę ponad 50, a na zegarze prawie 90..)
Ale skoki i zakładanie kamery na burcie.. Gostek jest naprawdę odważny :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
kadencja 220? Pokaż coś, bo nie wierze  :o

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Wszystko przede mną
Taka jazda to nie w Twoim stylu. Zauważ, że nie było wypadku.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Każdy wie, że aby nas z zakrętu nie wyrzuciło, należy przechylić rower w stronę przeciwną do tej, w którą skręcamy.

Hmm, to ja chyba nie wiem, bo właśnie przechylam się w tę stronę, w którą skręcam.
(Albo czegoś nie zrozumiałem.)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Chodzi o zrobienie krótkiej kontry przed wejściem w zakręt.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Wszystko przede mną
Taka jazda to nie w Twoim stylu. Zauważ, że nie było wypadku.

Fakt! Byłbym zapomniał ;)

Alek, wklep w youtube... ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
Ok, wklepałem coś. Rada na dziś: nie zdejmuj nóg z pedałów przy 75kmh, Wax.

http://www.break.com/video/your-bmx-is-not-meant-to-go-50-mph-2538620

Szczególnie na BMXie  :icon_twisted:

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
:P

Co tam się dymi....? Piasta?

Szybka kadencja:

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum