Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 338713 razy)

Offline Mężczyzna hejtyniety

• Doktor Ojtamojtam
  • Miasto: Katowice, Ustroń
  • Na forum od: 16.07.2012
    • Mój blog wyprawowo/rowerowy
offtopując trochę: Serio wystarczają Wam banany i kanapki? Nie wyobrażam sobie odcinków górskich, wymagających dużego wydatku energetycznego bez chałwy. A długich szybkich tras bez podjadania jerky...

Nie wiem na ile to prawdziwe, ale 6kg dla szosy było do osiągnięcia już dawno ;)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Osiągalne było już dawno, ale funkcjonalność takiej szosy była mniejsza, niż teraźniejszej (na wadze zyskiwało się przez brak bębenka, singiel zamiast kasety, jeden blat korby, brak manetek, linek, pancerzy, przerzutek; prawd. jest tylko jeden hamulec:) Ale faktem jest, że ludzie tak podjeżdżali na górskie przełęcze. Mnie ostatnio przeraziła aukcja, na której modny fix ważył ok 11.5kg. Tyle to waży moja wyprawówka, może parędziesiąt gramów więcej :) (bez akcesoriów typu błotniki, sakwy itp)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Teraz buduje się w pełni funkcjonalne rowery poniżej 3 kg ;)

http://www.najj.pl/Firma-Fairwheel-Bikes-zbudowala-najlzejszy-rower-szosowy.html
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Doktor Ojtamojtam
o ile dobrze pamiętam artykuł był z przełomu lat 60 i 70 - jak na 40 lat ewolucji to słabiutko wypada :P

A fixedy często ważą tyle ile ważą, bo są robione po kosztach - przecież większość nabywców i tak na nich nie będzie jeździła, więc co to za różnica - ważne, że można skasować odpowiednio ;)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
przecież większość nabywców i tak na nich nie będzie jeździła
Rozwiniesz?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Daniel, w Krakowie np fixy zrobiły się modne, i służą do lansowania się na mieście. A jadąc 15km/h po bułki nie ma znaczenia czy rower waży 2kg więcej czy mniej ;)
Choć z drugiej strony przyznam, że nigdy mi się tak fajnie po bułki (dosłownie) nie jechało, jak na Twoim fullu ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Lis 2012, 15:12 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Mateusz też co jakiś czas mówi, że na ostrym, to on by więcej jeździł, niż na tym szrocie co ma do szkoły.

Marek

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
OK= masowy przejaw indywidualizmu:D
Ale "zrobiły sie modne"? Myslałam że są nieprzerwanie od dwóch lat.:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
OK= masowy przejaw indywidualizmu:D
Na OK mawiają "hipsterskie".
Ostatnio patrząc na allegro - tandem też można zatytułować "ostre koło" :P http://allegro.pl/rower-tandem-2fast4u-cube-giant-bulls-ostre-kolo-i2818632954.html

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
offtopując trochę: Serio wystarczają Wam banany i kanapki?

Mi wystarczają kanapki bez bananów.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Lepiej zjesc troche mniej niz za duzo - potem ciezko sie pedaluje;)  :D
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

• Doktor Ojtamojtam
Nie wiem jak to wygląda w innych miastach, ale obserwuje, że dla większości wystarczy, że ma w rowerku fajne modne platformy i korba się kręci jak prowadzi rower. Ogólnie te koła rzucają się w oczy i powiem szczerze: są takie, których jeszcze nie widziałem jeżdżących - cały czas są prowadzone :lol:

Wiadomo, że nie ma sensu się obżerać, ale np. po takiej hałwie mam taki kop, że żaden energy drink nie może się równać. Podobnie zresztą po kapsaicynie, którą pochłaniam w ilościach hurtowych, mniam!

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Tak samo podczas podroży jak w życiu człowiek nie wytrzyma tygodnia z samą pomidorówką, tak samo na chlebie z choco się daleko nie zajedzie. :D

Je się wszystko to na co ma się ochotę bez wyrzeczeń, to jest najfajniejsze podczas podróży.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
o co chodzi z tą kapsaicyną?  :o

ja jak pochłonę 500g paczkę makaronu, to mam takiego kopa, że nic go nie pobije ;) każdy ma swój sposób na fazę... 8)

Yoshko, ja na choco daleko potrafię zajechać :P i fajnie jest nie zawsze mieć to co się chce, żeby móc za tym czymś zatęsknić ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Nie wspomniona o gałce muszkatołowej. ;)

PS: maść przeciwbólowa?!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum