Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 367055 razy)

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
Lewa klamka powinna chyba obsługiwać przedni hamulec  ;)

W moim starym Batavusie też jest takie rozwiązanie. Nie ma z tym problemu, gdy używa się dwóch hamulców jednocześnie.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Lewa klamka powinna chyba obsługiwać przedni hamulec  ;)

Kilka razy wypożyczałem rower w Irlandii i lewa klamka zawsze obsługiwała tylny hamulec. Może to jakieś wyspiarskie zboczenie :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
W moich rowerach (3) - kupionych na Wyspach lewy hamulec jest na tył ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna pankracy

• koko dżambo i do przodu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 16.06.2015
    • Strava

Kilka razy wypożyczałem rower w Irlandii i lewa klamka zawsze obsługiwała tylny hamulec. Może to jakieś wyspiarskie zboczenie :P

kiedyś czytałem że to ma związek z ruchem lewostronnym, tak aby wykonując na krzyżówkach trudniejszy skręt (czyli u nich w prawo) i sygnalizując go, nadal mieć pod wolną ręką hamulec tylny a nie przedni :)

Offline Mężczyzna oldboy

• Miasto: sudety
  • Na forum od: 12.10.2012
W sprzedawanych w Niemczech lewa dźwignia obsługuje tył.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
W sprzedawanych w Niemczech lewa dźwignia obsługuje tył.

U mnie - przód.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Karbon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2013
Jako cyklista/motocyklista również wolę, gdy prawa klamka w rowerze obsługuje przedni hamulec.
W motocyklu przedni hamulec to właśnie prawa klamka. Lewa jest sprzęgłem. W skuterach lewa jest hamulcem tylnym. Przy takiej konfiguracji przesiadka między pojazdami jest mniej kłopotliwa.

Offline Mężczyzna iguan007

• Miasto: Queensland, Australia
  • Na forum od: 11.07.2015
    • tu i tam

kiedyś czytałem że to ma związek z ruchem lewostronnym, tak aby wykonując na krzyżówkach trudniejszy skręt (czyli u nich w prawo) i sygnalizując go, nadal mieć pod wolną ręką hamulec tylny a nie przedni :)

chyba tak, tak samo jest w Australii i Nowej Zelandii. Moim zdaniem jest to wygodne - obslugujesz glowny hamulec   sprawniejsza reka. No i jest tak samo jak w motocyklach - jesli jezdzisz i na rowerze i na motocyklu to masz hamulec w tym samym miejscu.

Pozdrawiam,

Iguan

--
Tu i tam:
https://picasaweb.google.com/iguan007
--

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Jak kupiliśmy z młodym przełajówkę Focusa na aukcji z Anglii to też lewa klamka obsługiwała tył.Także najpierw była zamiana,a dopiero potem jazda żeby z przyzwyczajenia nie wyglebić. :lol:
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
W szosówce amerykańskiego Treka też mam lewa klamka - hamulec tył, w pozostałych dwóch rowerach mam na odwrót - można się przyzwyczaić :) - przynajmniej tak tłumaczę swoje lenistwo, by nie zamieniać tego w szosie ;D

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Dla grzebiących przy rowerach może się przydać, mały podręcznik od Shimano, podstawy, podstaw:
 http://si.shimano.com/#
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
 :) a przyda się, dzięki.

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
Skoro tak to polecam jeszcze:

http://www.parktool.com/blog/repair-help

Bardzo ładne poradniki znanej firmy, jak krok po kroku dłubać w swoim rowerze. Sporo konkretnych, praktycznych uwag.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum