Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 367048 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
To było odnośnie RetroShift/Gevenalle, których można używać tylko z chwytu na klamkach.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Ale ja nie mówię o jakimś g*wnie, tylko normalnych klamkomanetkach. Nowożytnych.
Zawodowcy dają radę z nagłymi atakami, z milionem innych rzeczy na normalnych, a dla Ciebie zmiana przełożeń jest zbyt wolna i musisz mieć co innego?

Przymierzyłeś się do klamkomanetek na czyimś rowerze, który na pewno nie był na Ciebie skrojony, szczególnie biorąc pod uwagę Twoje wyszukane wymagania. Może warto na swoim spróbować?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Jeszcze klamkomanetki 10s miały inny kształt, więc znowu nie prehistoria. Jakoś wraz z przejściem najwyższych grup na 11s korpus stał się większy. Ja i tak stosunkowo mało używam górnego chwytu, więc zbytnio nie cuerpiałem, ale w terenie bym się bał na takich jeździć.

Najfajniejsze robi SRAM

Nie upieram się, że thumby są szybsze, po prostu fajnie, że można zmienić szybko o kilka. Jeśli chodzi o szybkość, to i tak lepiej zmieniać o jeden, zamiast sięgać do bar-enda. W turystyce nie jest to specjalnie istotne.

Mój nowy rower będzie już miał klamkomanetki ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Nie mogę się doczekać ;)

ale w terenie bym się bał na takich jeździć.
Czemu? Że się na nie nadziejesz?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Miałem na myśli to, że z małych klamek łatwo można ześlizgnąć/wybić dłoń i polecieć na twarz. W ogóle w terenie w miarę możliwości wolę używać dolnego chwytu, bo jest pewniejszy.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Miałem na myśli to, że z małych klamek łatwo można ześlizgnąć/wybić dłoń i polecieć na twarz.

Ty Worek to nie wiem chyba jakiś pokraka jesteś. Uważaj na rowerze można wpaść pod auto... a jak z krawężnika to prowadź rower KONIECZNIE, bo się koło ześlizgnie i polecisz na twarz...

Mam wrażenie, że ty pozjadałeś chyba 20 rozumów i dorabiasz teorie a praktyki z jazdy na szosowym baranku masz tyle co udało ci się wyczytać... może po prostu nie umiesz jeździć technicznie, i jakakolwiek przeszkoda, na jakimkolwiek rowerze to dla ciebie kłopot?

JA ostatnio jechałem dwa maratony MTB na sztywnym widelcu. Były wydmy, piasek, korzenie, "dropy" po 20cm i jazdy pionowo w dół po 20 %- i nie płakałem, że mi koło podskakiwało, że się nie da jeździć, się da, nie trzeba amortyzatora...po prostu czasem jest na czymś trudniej...

Cytat klasyka:
"żeby jeździć, trzeba jeździć..."

a ty jak narazie tylko naczytałeś się i budujesz rower marzeń i nie wiadomo do czego go użyjesz, bo więcej go przerabiasz niż nim jeździsz...

A to ponoć, ja na forum mam łatkę tego co zmienia rowery jak rękawiczki:P
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Mayabeque, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
http://wrower.pl/wiadomosci/122-432-km-rowerem-w-ciagu-jednego-roku-nowy-rekord-swiata-po-76-latach,6433.html

A my myślimy, że na MRDP 330 km dziennie przez dziesięć dni to dużo.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
wygrał Godwin (który był wegetarianinem)
;D

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Veysenhof

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2016
https://gearjunkie.com/walmart-mountain-bike-test

Test roweru za 800 zł dla wszystkich tych, którzy twierdzą, że ich góral na acerze śmiga w każdym terenie i liczy się wyłącznie Rider ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum