Przerobiłem kasetę tak jak na załączonym obrazku aby na mniejszej szerokości całe "spektrum" przełożeń. Rozwiązało to problem zbyt dużego kąta na łańcuchu (zębatka napędzająca jest na wprost najmniejszej zębatki), lecz stworzyła kolejny:Jako iż w miejscu środkowej zębatki jest teraz największa to przerzutka jest zbyt blisko kasety i czasami łańcuch potrafi się zablokować a silnik elektryczny jest zbyt potężny i momentalnie by zerwał łańcuch.
Łopatki...?
CytujPrzerobiłem kasetę tak jak na załączonym obrazku aby na mniejszej szerokości całe "spektrum" przełożeń. Rozwiązało to problem zbyt dużego kąta na łańcuchu (zębatka napędzająca jest na wprost najmniejszej zębatki), lecz stworzyła kolejny:Jako iż w miejscu środkowej zębatki jest teraz największa to przerzutka jest zbyt blisko kasety i czasami łańcuch potrafi się zablokować a silnik elektryczny jest zbyt potężny i momentalnie by zerwał łańcuch.
Cytat: Waxmund w 6 Maj 2020, 10:34CytujPrzerobiłem kasetę tak jak na załączonym obrazku aby na mniejszej szerokości całe "spektrum" przełożeń. Rozwiązało to problem zbyt dużego kąta na łańcuchu (zębatka napędzająca jest na wprost najmniejszej zębatki), lecz stworzyła kolejny:Jako iż w miejscu środkowej zębatki jest teraz największa to przerzutka jest zbyt blisko kasety i czasami łańcuch potrafi się zablokować a silnik elektryczny jest zbyt potężny i momentalnie by zerwał łańcuch.Nic nie rozumiem z tego "nowego problemu".Co ma kolejność zębatek do odległości przerzutki od kasety?