No chyba, że masz zamiar się obnosić z wielkim krzyżem na sakwie to co innego
A przy podróży po Bośni (szczególnie przy noclegach na dziko) - warto się zapoznać z mapą pól minowych w tym kraju (a jest ich ciągle naprawdę dużo), tym widocznym do dziś smutnym znaku bałkańskiej "tolerancji"
Myślisz, że ludzie ot tak - wszystko zapomnieli przez 10-15lat?
Nie wydaje mi się, żeby miało to jakiś wpływ na tolerancje wobec rowerzysty z Polski. Czy poznając kogoś ktoś pytał Cię na wejściu zamiast o imię to o wyznanie czy o poglądy polityczne?
"bo Twoje NATO
Cytat: boney w 1 Cze 2012, 21:13Czytałem ciekawe reportaże w książce 'kocioł bałkański' i sami prości ludzie tam żyjący twierdzili, że nie czują urazy do sąsiadów Albańczyków czy Muzułmanów, tylko do władz rządzących tymi krajami.I dlatego tych ludzi zabijali? Nie bądź dzieckiem, nienawiść między narodami na Bałkanach jest powszechna i to nie jest sprawa ostatnich 15 lat, a sprawa lat kilkuset. (...)nie da się zwalić na "rządy" spraw tak drastycznych jak Srebrenica, jak wielomiesięczny ostrzał Sarajewa, gdzie snajperzy walili do zwykłych ludzi na ulicach; (...)Słyszałeś o ustaszach, którzy współpracując z Hitlerem mordowali Serbów? Wstawiasz po prostu kawałki bez jakiegokolwiek odniesienia do rzeczywistości, określenie "kocioł bałkański" odnosi się właśnie do bardzo zagmatwanych spraw narodowych.
Czytałem ciekawe reportaże w książce 'kocioł bałkański' i sami prości ludzie tam żyjący twierdzili, że nie czują urazy do sąsiadów Albańczyków czy Muzułmanów, tylko do władz rządzących tymi krajami.
A czym zamierzasz dojechać do Budapesztu?Planuję pod koniec czerwca zwiedzić tamte rejony i mam problem z dojazdem do Budapesztu.