Autor Wątek: Pompka do Szosówki  (Przeczytany 1393 razy)

Offline Mężczyzna Endriunh

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 16.02.2012
Pompka do Szosówki
« 29 Maj 2012, 21:52 »
Jaką mozecie mi polecic malutka taniutka pompke abym mogl napompowac cieniutkie opony w moim rowerze  :-\ i zeby mogla by sie wszedzie schowac :P

I czy istnieje mozliwosc aby ona byla uniwersalna  tzn.sluzyla trekowi oraz szosówce? z tego co wiem sa osobne w decathlonie :lol:.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Odp: Pompka do Szosówki
« 29 Maj 2012, 22:07 »
mała pompka i wysokie ciśnienia zazwyczaj nie tworzą dobrego zestawu.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 29 Maj 2012, 22:37 »
Lepiej mieć dwie pompki: stacjonarną i przenośną :icon_smile2:

W piwnicy mam stacjonarną Beto - działa przyzwoicie, spokojnie można dobić do 9 bar (więcej nie próbowałem), pod koniec tylko trzeba mocniej docisnąć.

Poza tym posiadam półstacjonarną Sigma Lambda Jet - pompuje się jeszcze łatwiej ale wolniej, bez problemu pompowałem do wysokiego ciśnienia. (JEDNAK NIE POLECAM - POŁAMAŁEM!!  :-[)

Ze sobą wożę małą ważącą 65g, nie pamiętam już modelu ani firmy (ta którą widziałeś). Przy okazji postaram się odświeżyć pamięć i sprawdzić. Odradzam za to wyroby Barbieri, podobno są nietrwałe.
« Ostatnia zmiana: 26 Wrz 2012, 19:10 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
« 30 Maj 2012, 08:36 »
Odradzam za to wyroby Barbieri, podobno są nietrwałe.
Nie wiem czy czytałeś o tym u mnie, ale jeśli nie, to mogę potwierdzić wypowiedź osoby od której słyszałeś. Używałem Barbieri Nano. Test na moim blogu:
http://wciazwdrodze.blogspot.com/2012/04/barbieri-nano-anorektyczna-kolezanka.html

A teraz mam Airbone Supernova ZT-706 Carbon. Dopiero od dwóch tygodni, ale póki co jest jak najbardziej ok:
http://www.amazon.co.uk/Airbone-ZT-706-Supernova-Pump-Carbon/dp/B0055FVAOU

« 30 Maj 2012, 10:13 »
Chyba właśnie u Ciebie przeczytałem.

Przypomniało mi się jaką mam pompkę: Topeak Micro Rocket Al. W porównaniu do tej proponowanej przez Ciebie mogę pompować do wyższego ciśnienia 11 bar zamiast 7. Waży o 3g mniej (:P), jest za to o połowę dłuższa.

Moim zdaniem 7 bar dyskwalifikuje niestety jako pompkę do szosy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 30 Maj 2012, 10:43 »
mogę pompować do wyższego ciśnienia 11 bar zamiast 7
A faktycznie kiedykolwiek tyle nabiłeś tą pompką? Dla mnie 11bar przy takiej pompeczce brzmi trochę mało wiarygodnie. 7 bar swojej airbone mogę potwierdzić. Nabicie takiego ciśnienia było już mega trudne mimo wąskiego tłoka pompki. Szykując się na trasę wyjeżdżam z odpowiednio mocno nabitymi dętkami. Na trasie natomiast, w razie awarii, pompuję tyle, żeby dało się jechać w miarę wygodnie i efektywnie.

Nie wyobrażam sobie nabijać 11bar tak małymi pompkami o jakich piszemy.

« 30 Maj 2012, 10:58 »
Nigdy nie miałem niestety potrzeby ani cierpliwości nią pompować do wysokiego ciśnienia. Skoro podają 11 bar to realne wydaje się nabicie 8-9, a tyle już spokojnie starczy. Nie mam szytek żebym potrzebował pompować ponad podany przeze mnie zakres.

Jako pompka, która ma umożliwić powrót do domu na jedno- lub dwudniowej wycieczce, 7 bar spokojnie wystarczy.

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 30 Maj 2012, 12:37 »
Skoro podają 11 bar to realne wydaje się nabicie 8-9
Nie wiem jak w topeaku (jeśli chodzi o wiarygodność), ale wspomniana przeze mnie barbieri ma wg producenta pompować do 7bar. Rozpadła mi się przy 3.5 więc w połowie tego zakresu...

Airbone przetestowałem do 7 bar. Nie tylko z resztą ja:

Czy skoro piszesz to 8-9 barach to dałeś radę już tyle nabić?

Nie piszę złośliwie. Po prostu sam nadziałem się już na bełkot marketingowy producenta. Na forumszosowe jest długi wątek o pompkach i tam też sporo osób pisze, że różne modele nie dają rady dobić do tak wysokiego ciśnienia jakie zagwarantował producent. Chcę ustrzec kolegę Endriunh przed czymś takim...

« 30 Maj 2012, 13:31 »
Właśnie przeprowadziłem test. Napompowałem stacjonarną do 8 bar i próbowałem dobić przenośną. Pomagając sobie trochę nogą mogłem spokojnie wbić kolejne porcje powietrza.

Manometr pompki stacjonarnej dalej pokazywał 8 bar - w trakcie pomiaru wybija cały tłok do góry (tym samym powietrze z dętki jest tracone). Pompowanie do 8-9 bar, przy dużej cierpliwości, wydaje się być realne.

Offline Mężczyzna Endriunh

• Na forum od: 16.02.2012
« 30 Maj 2012, 14:24 »
Mnie stacjonarna kompletnie nie interesuje interesuje mnie malutka pompka abym w czasie wyjazdu czy jakiegos maratonu mogl ja schowac chocby do kieszeni na plecach  :P

Worek foliowy z tego co czytam z twojej pompki da sie napompowac przynajmniej te 9 barow mozesz mi powiedziec gdzie taka kupie i za ile?

« 30 Maj 2012, 14:39 »
Jeśli nie masz stacjonarnej to jak będziesz pompował? :P

Używana na allegro z przesyłką chyba wyszła za 40 zł.

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 30 Maj 2012, 16:52 »
To w takim razie kolejna ciekawa propozycja. Przede wszystkim dużo tańsza od proponowanej przeze mnie. Dopisek "Al" znaczy, że cała jest z aluminium?

« 30 Maj 2012, 16:57 »
Praktycznie cała. Obudowa i pręt z aluminium, w środku oczywiście trochę plastiku i gumy. Wygląda naprawdę solidnie i jest sztywna.

Jest też wersja carbonowa lżejsza o 10g (czyli bez sensu raczej).

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum