Autor Wątek: Oznaczenie grupy krwi dla rowerzysty  (Przeczytany 3954 razy)

Offline Mężczyzna zizu

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 11.01.2012
kiedyś myślałem o tatuażu z grupą krwi ...
Nieprzydatne w kwestii medycznej. Nawet jakbyś miał taki tautaż na czole :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Nieprzydatne w kwestii medycznej. Nawet jakbyś miał taki tautaż na czole :)
Dokładnie, nigdy nie wiadomo czy taka koszulka lub tatuaż nie są tylko pożyczone. Żaden lekarz nie będzie ryzykował.

Moim zdaniem lepiej wytatuować sobie imię ukochanego kota / nazwę ulubionego jogurtu :P
« Ostatnia zmiana: 30 Maj 2012, 18:34 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
nazwę ulubionego jogurtu
tudzież wzór graficzny wieczka od jogurtu :D

a ja mam kartę ICE i chodziłam zadowolona z tego faktu, i teraz co...na nic?
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Z tego co się orientuję, to ani krewkarta, ani jakieś tatuaże, koszulki czy inne nieśmiertelniki nie są w pełni akceptowalne...inaczej...lekarz na to praktycznie nigdy nie patrzy. W takich przypadkach podaje się po prostu dla bezpieczeństwa i zayskania czasu krew 0.

Niepotwierdzone, jedynie zasłyszane: Jak gość "schodzi" to się pompuje też jakiś specjalny płyn czasowo zastępujący krew, a neutrealny dla komórek układy immunologicznego.

Offline Ma_rysia

• eko groszek
  • Miasto: Golina
  • Na forum od: 05.04.2009
Dokumentem wiarygodnym odnośnie grupy krwi jest:
-krewkarta i dowód osobisty potwierdzający dane osobowe na krewkarcie,
- książeczka HDK,
-oryginalny wynik badania grupy krwi wykonanego w Pracowni Serologii Grup Krwi lub RCKiK.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
My mamy z sumdetectivem nieśmiertelniki. Ja swój zdążyłam zapodziać, ale Arek ma go zawsze przy sobie. Oprócz grupy krwi, nazwiska i roku urodzenia, jest tam też podana w kilku językach informacja o tym, że ma cukrzycę. W razie niebezpieczeństwa paramedyk czy lekarz zawsze bedzie wiedział od czego zacząć. Krewkarty powinny byc honorowane. Czasem naprawdę sekunda decyduje o wszystkim. Zresztą kto wyrabiałby sobie taką kartę z nieprawdziwą informacja?
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
oddawał ktoś szpik?
Tak samo jak yoshko - jestem zarejestrowana, ale na razie cisza. Z tego, co wiem, to te bazy dawców mają mocno ograniczony zasięg (nawet w Polsce jest chyba więcej niż jedna), więc chciałam zapisać się też w Szwecji, ale niestety jednym w wymogów (nawet do oddania krwi!) jest dobra znajomość szwedzkiego ::)

Swoją drogą, przy niektórych chorobach nie można oddawać krwi. Jeśli prokrastynacja jest na liście tych chorób, to jestem wykluczona :)

Offline Mężczyzna zizu

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 11.01.2012
Owszem, jest kilka "baz danych" lecz wszystkie są jak gdyby łączone, więc jak zapisałaś się w A lub B to od C możesz dostać telefon.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Swoją drogą, przy niektórych chorobach nie można oddawać krwi. Jeśli prokrastynacja jest na liście tych chorób, to jestem wykluczona :)

też na to choruję... ciekawe kiedy lekarstwo wymyślą :P ostatnio zapisałem się na listę (nawet mi krwi trochę z tej okazji zabrali), ciekaw jestem czy kiedyś zadzwonią... i czy będzie bardzo boleć ;D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Zabieraja pod narkozą, więc nie boli ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
pod narkozą? a widziałem na filmie (seven pounds bodajże), jak zabierali bez... :P

można sobie dentystę na wtedy ustalić i przy okazji załatwić wszystko pod narkozą? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Ja nie chorowałam na prokrastynację przez wiele lat. Byłam jednak podatna na zarazenie, które nastąpiło w wyniku zbyt czestego przebywania z innym chorym osobnikiem. No i teraz jest nas już dwoje. CO bardziej niepokojące, dziecko również wykazuje pierwsze symptomy... :(
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna art75

• Miasto: Świętochłowice
  • Na forum od: 17.03.2011
Tylką z Krewkartą może obejść się bez badań:

Jest jedynym dokumentem, obok legitymacji honorowego dawcy krwi, na podstawie którego można dokonać transfuzji krwi z pominięciem czasochłonnego laboratoryjnego ustalania grupy krwi.

I tak trzeba wykonać próbę krzyżową przed przetoczeniem, a to też wymaga pobrania krwi od pacjenta i ok. pół godziny czasu. A tak na marginesie, to leczenia krwotoku nie rozpoczyna się od toczenia krwi, tylko płynów krystaloidowych (np. soli fizjologicznej), produkty krwiopochodne, jeśli są konieczne, "idą" w dalszej kolejności, po wypełnieniu łożyska naczyniowego, czyli zawsze jest trochę czasu.

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
kiedyś myślałem o tatuażu z grupą krwi ...
Ja ciągle myślę ( wątpliwe zastosowanie praktyczne poznałem min dzięki temu wątkowi)..

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
A ja mam w dowodzie takie oto 2 naklejki

Być może takie zaznaczenie krwi jest niewystarczające i w razie wypadku trzeba będzie zbadać krew ponownie, ale w razie śmierci informacja o transplantacji na pewno przyda się lekarzom.
Najbliższą rodzinę oczywiście poinformowałem, że chce oddać swoje organy.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum