Sytuacja krytyczna - wypadek. (...). Nikt nie będzie prowadził śledztwa do kogo należy karta (nie ma w niej nawet zdjęcia), czy na pewno do pacjenta itd. lub czy ktoś nakleił sobie coś w dokumentach świadomie, skoro momentalnie może zrobić wiarygodne badanie krwi.
... nie wiem, ile czasu trwa ustalenie grupy krwi, takżenie wiem, czy lekarze ufają takiemu oznaczeniu, jednakwierzę, że gdy znajdę się w sytuacji, w której będę potrzebował natychmiastowego podania krwi, to trafięna lekarza, który zaufa koszulce, zamiast czekać aż zejdę w oczekiwaniu na wynik badania :]
Gdybyśmy robili koszulki indywidualne, można pokusićsię o dodanie innych osobistych informacji, jak adres
Cytat: anu w 14 Wrz 2012, 12:48Sytuacja krytyczna - wypadek. (...). Nikt nie będzie prowadził śledztwa do kogo należy karta (nie ma w niej nawet zdjęcia), czy na pewno do pacjenta itd. lub czy ktoś nakleił sobie coś w dokumentach świadomie, skoro momentalnie może zrobić wiarygodne badanie krwi.Na karcie którą mam jest napisane "identyfikacja właściciela karty tylko z dokumentem tożsamości", więc mając dokument tożsamości i kartę raczej nie można mieć wątpliwości.
Cytat: szy w 30 Maj 2012, 11:33Gdybyśmy robili koszulki indywidualne, można pokusićsię o dodanie innych osobistych informacji, jak adresWyśmienity pomysł... Przyjeżdżasz po 2 tygodniach do domu a domek masz dokumentnie wyczyszczony.
A ja mam w dowodzie takie oto 2 naklejkiByć może takie zaznaczenie krwi jest niewystarczające i w razie wypadku trzeba będzie zbadać krew ponownie, ale w razie śmierci informacja o transplantacji na pewno przyda się lekarzom. Najbliższą rodzinę oczywiście poinformowałem, że chce oddać swoje organy.
Ale my to gdybamy, a może jest ktoś na forum, kto zna sprawę od strony zawodowej i nam wyjaśni?
Wieczorem poproszę moją żonę, która zajmuje się zawodowo serologią, o wypowiedź w temacie, ale w dużym skrócie...