Autor Wątek: kask  (Przeczytany 47097 razy)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Odp: kask
« 26 Kwi 2014, 21:11 »
Żaden z daszków w żaden sposób nie ograniczał widoczności.
To trochę zależy od pozycji na rowerze. Ja mam nisko kierownice i daszek wymuszał mocniejsze odginanie głowy. Więc wolę kaski bez.

Marek

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
  • Na forum od: 06.09.2013
    • blog nie do końca rowerowy
« 26 Kwi 2014, 21:12 »
Dzięki, za odpowiedzi. Przypomnieliście mi, że daszek przydaje się w deszczu. Po górach jak lało też lepiej było w kurtce z kapturem z daszkiem. Jak kaptur był bez to zalewało mi oczy. Kupie z daszkiem choćby dla jednego dnia w deszczu  :wink: .

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 26 Kwi 2014, 21:13 »
wielu modelach mocowanie nie należy do najmocniejszych.

Ja - niestety - już jeden "ząbek" ułamałem :(. Na szczęście daszek nadal trzyma się stabilnie.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 26 Kwi 2014, 21:13 »
ja mam jeden kask - zimą po prostu jeżdżę w kominiarce dodatkowo. Nie zauważyłem by daszek cokolwiek ograniczał, ani specjalnie nie zasłania słońca, ani nie chroni przed deszczem - mam na tyle wrażliwe oczy, że nawet w pochmurne dni zakładam okulary przeciwsłoneczne, więc dla mnie daszek tej funkcji nie może pełnić. A deszcz... cóż, jak już pada, to zazwyczaj też wieje. Wtedy żaden daszek nie pomaga...

A tak btw - skąd takie postanowienie mocne, że "muszę kupić kask"?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
« 26 Kwi 2014, 21:14 »
Żaden z daszków w żaden sposób nie ograniczał widoczności.
To trochę zależy od pozycji na rowerze. Ja mam nisko kierownice i daszek wymuszał mocniejsze odginanie głowy. Więc wolę kaski bez.

Marek
Ja raczej bardziej wyprostowana jeżdżę, to może daszek będzie OK. Dzięki

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
« 26 Kwi 2014, 21:21 »

A tak btw - skąd takie postanowienie mocne, że "muszę kupić kask"?
Zachaczyłam o krawęznik i wylecialm z roweru  :o , leciałam głową do przodu obok drzewa, jak wylądowałam to zimno mi się zrobiło jak zobaczyłam to drzewo. Ostatnio jechałm z górki 50 km/h obok rosły drzewa i jakieś myśli kołatały mi się po głowie, zwolniłam do 30, żal hamulców i obręczy  :wink: , i postanowiłam że kupie kask. Może nie zasze będę go wkładać, ale w górach chyba tak, tam za szybko się zjeżdża.

• Użytkownik forum
« 26 Kwi 2014, 21:30 »
cóż, to i dobrze, że miałaś szczęście :)

Jeździłem bez kasku, dopóki syn mi nie zaprezentował, co zostało z jego kasku, gdy wylądował na ziemi po kraksie z innym rowerzystą (a oboje nie jechali zbyt szybko). Kupiłem i zaraz podczas pierwszej wycieczki dostałem w kask kamieniem spod koła auta. A trzy tygodnie później przetestowałem sam, waląc głową w szybę samochodu podczas wypadku. I teraz, gdy czasami się wkurzam, że gorąco, że to, że tamto, to zaraz mi przechodzi po wspomnieniu, jak było rok temu tamtego feralnego dnia.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

• Użytkownik forum
« 26 Kwi 2014, 21:37 »
Kupiłem i zaraz podczas pierwszej wycieczki dostałem w kask kamieniem spod koła auta. A trzy tygodnie później przetestowałem sam, waląc głową w szybę samochodu podczas wypadku.

No i mamy prosty dowód na to, ze kask bezpieczeństwa nie podnosi, tyle lat jeździłeś i było OK, a ledwo kask kupiłeś - i od razu same problemy  ;D

A wiesz że kurde byłem przekonany, że to napiszesz :D
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna MarqoBiker

• http://za-miedza.pl/
  • Miasto: Stalowa Wola
  • Na forum od: 16.01.2013
    • [URL=https://imageshack.com/i/0lrcroj][IMG]http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/21/rcro.jpg[/IMG][/URL]
« 26 Kwi 2014, 21:39 »
Nie dawno kupiłem nowy kask gdyż poprzedni po dwóch niezłych bęckach już był popękany . Teraz chyba większość kasków ma odpinany daszek ale ja zawsze jeździłem z przypiętym . W miarę możliwości kup sobie kask z siateczką chroniącą przed wpadaniem owadów pod kask .

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 26 Kwi 2014, 21:40 »
Elizium, gdybyś wtedy nie miał kasku, Twoja głowa na pewno miałaby inny tor lotu i ominęłaby tę szybę!

W miarę możliwości kup sobie kask z siateczką chroniącą przed wpadaniem owadów pod kask .
Ooo, tak, zdecydowanie! Mój kask niestety nie wszystkie "wywietrzniki" ma osłonięte siateczką i przez to czasem przy myciu/czesaniu włosów znajduję wplątane w nie jakieś trupy...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 26 Kwi 2014, 21:42 »

Marek
Jest dokładnie tak jak piszesz. Jeżdżę na rowerze szosowym i nie wyobrażam sobie żeby mieć daszek - strasznie by zasłaniał. Przy wyprostowanej pozycji to zupełnie co innego.

No i mamy prosty dowód na to, ze kask bezpieczeństwa nie podnosi, tyle lat jeździłeś i było OK, a ledwo kask kupiłeś - i od razu same problemy  ;D
Z tego co zrozumiałem to jednak jeszcze nie kupiła..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• Użytkownik forum
« 26 Kwi 2014, 21:47 »
A wiesz że kurde byłem przekonany, że to napiszesz :D
Elizium, gdybyś wtedy nie miał kasku, Twoja głowa na pewno miałaby inny tor lotu i ominęłaby tę szybę!

Łykacie wszystko jak młode pelikany; dokładnie tak jak sobie to zaplanowałem  8)

To jak? Flejmik? :D

Nie Janus, wyrżnąłem tyłem głowy centralnie w środek przedniej szyby VW Passata. Ominięcie tej szyby i auta wiązałoby się ze złamaniem przepisów - nie powinienem był wystawić ręki sygnalizującej skręt w prawo. Trzymałbym wówczas rękę na hamulcu i zaczął hamować zaraz po ujrzeniu tego auta. I zdążyłbym zahamować. A tak nie zdążyłem chwycić klamki i dalej już poszło. Ot co.

A zdanie napisane przez Wilka - nie powiem, przeszło mi przez myśl, jak siedziałem wteczas na krawężniku i patrzyłem na pogięty rower.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwi 2014, 21:52 Elizium »
Absurdalny Eli

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: