Autor Wątek: kask  (Przeczytany 47095 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: kask
« 26 Kwi 2014, 21:58 »
Najpierw przeczytaj co komentowałem  ;)
Widać przeczytałem jak mi pasowało :icon_redface:

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 26 Kwi 2014, 22:01 »
Nie Janus, wyrżnąłem tyłem głowy centralnie w środek przedniej szyby VW Passata.
O tym to już musisz podyskutować z wilkiem, to on kiedyś snuł takie teorie na shoucie :P

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 26 Kwi 2014, 22:03 »
Nie Janus, wyrżnąłem tyłem głowy centralnie w środek przedniej szyby VW Passata.
O tym to już musisz podyskutować z wilkiem, to on kiedyś snuł takie teorie na shoucie :P

Wiem wiem, swoją drogą Wilk w hachimaki musiałby nieźle wyglądać :D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwi 2014, 22:21 Wilk »

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 26 Kwi 2014, 22:14 »
Warto dodać, że daszek w kaskach jest przydatny przedewszystkim w jeździe poza asfaltami. W skrajnych przypadkach (dirt, DH) ogranicza on opad błocka na gogle.. najczęściej jednak ma za zadanie chronić oczy przed gałęziami, patykami, krzakami etc. Dlatego w kaskach na szosę daszków prawie nie ma mimo, że nasłonecznienie tam powinno być największe (czapeczki pod kask wystarczą).

PS wczoraj walnął we mnie samochód i kask się chyba przydał bo głowa jest cała.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 26 Kwi 2014, 22:20 »

PS wczoraj walnął we mnie samochód i kask się chyba przydał bo głowa jest cała.

Że zacytuję klasyka naszego forum: masz na to jakiś dowód?

:D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 26 Kwi 2014, 22:21 »
Dzięki, Wilku, mnie skruszyło całkowicie. Przy okazji chciałam Was spytać, czy moglibyście mi polecić jakiś bardzo dobrej jakości zielony kask? Zależy mi na kolorze w równym stopniu co na lekkości, przewiewności, twarzowości, paskach nie tnących policzka na pół (czyli wyroby z Lidla odpadają, już mam taki, w dodatku czerwony  ::) ).  Cena nie gra roli, traktuję to jako inwestycję w samorozwój, poza tym no ileż może kask kosztować, choćby nawet z najwyższej półki? Nie chcę linków do stron internetowych, liczę raczej na to, że ktoś podzieli się ze mną swoim doświadczeniem i wiedzą o kasku, jaki sam wozi na głowie.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 26 Kwi 2014, 22:31 »
Kask ma być wygodny. Trzymać się głowy nawet bez spięcia taśmy pod brodą. Więc najpierw przymierz kilka i następnie wybierz najwygodniejszy. Trzeba znależć też kompromis pomiędzy trzymaniem się kasku na głowie a wagą i wentylacją. Te leżące najlepiej o osłaniające najpełniej potylicę(używane w enduro np.) często są cięższe i gorzej wentylowane niż te sportowe mające jedynie spełnić normy i nie przeszkadzać podczas wyścigów(na których kaski jakie by nie były trzeba mieć).

Tak samo jak nie kupuje się butów trekingowych w ciemno przez internet tak samo nie kupuje się w ciemno kasków. Sprawa indywidualna. Ja dopiero po przymierzeniu 10 modeli kilku firm wyrobiłem sobie zdanie.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 26 Kwi 2014, 22:38 »
Moim zdaniem każdy kask (prócz tych najtańszych, jakoś nie ufam że coś za 50zł może być dobrym produktem jeśli chodzi o kaski...) będzie dobry, o ile będzie dopasowany. Hindiano, przejedź się po sklepach i macaj sprzęt.
Ja mam chyba dość nietypowy kształt głowy, bo bardzo ciężko mi było znaleźć coś pasującego. Niemal wszystkie kaski są na mnie za szerokie, a za krótkie przód-tył. Ten, który mam trzyma się nawet niezapięty :)
Jeśli chodzi o daszek, to mój nie chroni od deszczu (przerwa między kaskiem a daszkiem), ale od słońca chroni kapitalnie :) Nigdy go nie odpinałam, nie widzę potrzeby.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 27 Kwi 2014, 00:44 »
W ubiegłym roku pojechałam sobie odwiedzić uroczą wyspę, gdzie akurat gniazdowały setki mew. Weszłam  między nie (napadła mnie jakaś ciekawość ornitologiczna...) i jedna z mew wkurzona tą ludzką bezczelnością zaatakowała mnie w tył głowy. Ból straszny, jakby mi ktoś  młotem huknął, krwawiło tak że po kilku minutach miałam buraczany kołtun zamiast włosów. Obrazek dla mnie wcale nie jest śmieszny.
Co do plakatu, Wilku, to chętnie pod warunkiem, że dobierzesz mi takie urocze, anorektyczne ciałko do twarzy.

Kochani, ja wiem, że nie znacie mnie w realu i stąd te porady żebym poszła do sklepu :D Byłam w bardzo wielu i to w niejednym kraju. Ale kasku doskonałego zielonego nie mogę znaleźć. Wilku, dzięki za dovre chęci, ale ten odcień zieleni był mkdny 2 sezony temu :P
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 27 Kwi 2014, 11:01 »
Przy okazji chciałam Was spytać, czy moglibyście mi polecić jakiś bardzo dobrej jakości zielony kask? Zależy mi na kolorze w równym stopniu co na lekkości, przewiewności, twarzowości, paskach nie tnących policzka na pół (czyli wyroby z Lidla odpadają, już mam taki, w dodatku czerwony).
W wielu nowojorskich sklepach można kupić piękne kaski (w tym zielone), choć raczej nie na wyprawy, bo mało przewiewne.
Kilka przykładów:
http://www.adelineadeline.com/catalog/product/view/id/2249/category/6/#.U1zFL_mSz2E
http://store.nutcasehelmets.com/collections/bike
http://www.eleanorsnyc.com/collections/helmets/products/sawako-furuno-ribbon-cycling-helmet

Jeśli chodzi o kaski lekkie i przewiewne, znalazłam tylko dwa zielone - w ofercie Scotta. Nie jest to co prawda taki ładny odcień zielonego jak w tych poprzednich, ale zawsze ;)
http://www.scott-sports.com/global/en/products/2276412506007/SCOTT-Lin-Helmet/
http://www.scott-sports.com/global/en/products/2345664305007/SCOTT-Arx-Helmet/

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 27 Kwi 2014, 21:36 »
Moim zdaniem każdy kask (prócz tych najtańszych, jakoś nie ufam że coś za 50zł może być dobrym produktem jeśli chodzi o kaski...) będzie dobry, o ile będzie dopasowany.

Nie wiem jak z kwestiami bezpieczeństwa, natomiast takie kaski np. z lidla są moim zdaniem po prostu niewygodne, niekomfortowe. Miałem dwa takie kaski z lidla i oba mnie utwierdzały w przekonaniu, że kaski to skrajna niewygoda.

Kupiłem ostatnio trochę lepszy kask szosowy z decathlona i różnica w komforcie jest bardzo duża, w zasadzie poza sytuacjami gdzie chciałbym się podrapać po głowie to zapominam, że mam kask ;-) Natomiast daszki w kasku mi zawsze przeszkadzały, więc zarówno w tych lidlowych jak i nowym nie mam takowego założonego.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 27 Kwi 2014, 21:41 »
Od lat używam kask z Lidla i jak nie napadnie mnie chęć kupna nowego to nie planuję zmieniać. :-)

PS: Dotyczy to modelu, który już nie jest sprzedawany.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum