Autor Wątek: kask  (Przeczytany 47093 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: kask
« 12 Wrz 2016, 22:07 »
 ::)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 12 Wrz 2016, 22:12 »
Omg

« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 10:16 Turysta »

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 13 Wrz 2016, 00:00 »
Ciekawe, czy są opcje z dredami.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 5 Sty 2017, 22:19 »
To ja się podzielę doświadczeniem .

2 lata temu wymieniałem kask . Pojechałem do stacjonarnego sklepy cyklotur w Poznaniu .
Przymierzyłem chyba z 15 kasków - i wybór padł na szosowy Giro Foray - po prostu najlepiej mi "leżał" .
 Z perspektywy 2 sezonów - mogę napisać, że to najlepszy kask w którym jeździłem ever .

Bardzo dobra wentylacja, komfort , system zapinania mega - jednym słowem b. dobrze wydana kasa ..

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 15 Lut 2017, 22:39 »
Różni się tym,że szosowy nie ma daszka i z pozycji bardziej pochylonej większe pole widzenia daje, niż w  kasku mtb z daszkiem,ale wtedy zaś np.słońce tak nosa i gęby nie pali jak jest daszek. :P
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Mężczyzna renifer

• Miasto: w polu i w lesie
  • Na forum od: 22.01.2012
« 16 Lut 2017, 08:39 »
Daszek przy kasku ma za zadanie rozpędzać ewentualne gałązki przed oczami w jeździe terenowej. Czytałem kiedyś o obserwacjach (analizach) amerykańskich, że rowerzystów odzianych w kaski, kierowcy omijają z mniejszej odległości. Kask mam, nie używam, chyba że wymaga tego regulamin imprezy, w której biorę udział.
Jeśli ty dasz mi trochę - ja dam ci dużo!
Jeśli ty dasz mi dużo - ja dam ci dużo więcej!
Jeśli ty dasz mi wszystko - ja też dam ci wszystko!

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 16 Lut 2017, 08:58 »
Okularnicy używają daszków do ochrony przed deszczem. Marna to ochrona, ale zawsze coś.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 16 Lut 2017, 15:23 »
Kaski szosowe lepiej przylegają po bokach. Warto też wziąć rozmiar, który starcza na styk, wtedy lepiej leży. Ja obwód głowy o 1 cm mniejszy od górnego przedziału jaki obsługuje kask - mieści się tylko cienka czapka rowerowa. Kask powinien być też czerwony, lub mieć przynajmniej czerwone elementy - ale to wie chyba już każdy.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 16 Lut 2017, 15:38 »
... Kask powinien być też czerwony, lub mieć przynajmniej czerwone elementy - ale to wie chyba już każdy.

Que? To jakiś Twój kolejny wymysł worku? :-) Kask to powinien przede wszystkim spełniać normę EN 1078, a kolor to kwestia kompletnie drugorzędna.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 16 Lut 2017, 15:42 »
Krzyśku, proszę...

Czerwony to wiadomo, że najszybszy.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

« 16 Lut 2017, 15:45 »
Krzyśku, proszę...

Czerwony to wiadomo, że najszybszy.
Dokładnie, aż dziwne, że normy tego nie ujmują :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 16 Lut 2017, 15:49 »

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 16 Lut 2017, 15:58 »
Kaski szosowe lepiej przylegają po bokach. Warto też wziąć rozmiar, który starcza na styk, wtedy lepiej leży. Ja obwód głowy o 1 cm mniejszy od górnego przedziału jaki obsługuje kask - mieści się tylko cienka czapka rowerowa. Kask powinien być też czerwony, lub mieć przynajmniej czerwone elementy - ale to wie chyba już każdy.
Bo kolega Worek dokładnie wie o co chodzi, wie że najbardziej rzucający się kolor w oczy na drodze to oczywiście...żółty z odcieniem zielonego( aby zniwelować efekt plamy światła) :)a nie czerwony.  :o
A tak całkiem poważnie, przy szczątkowej skorupie jakie posiadają obecnie kaski, w jakim kolorze są "elementy", jest bez znaczenia. Oby był wygodny...
« Ostatnia zmiana: 16 Lut 2017, 16:13 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 16 Lut 2017, 16:08 »
Jaki czerwony...jaki...w niebieskim kasku natrzaskałem tyle pucharów, że kobitka nie może ich stłuc od kilku lat...pomimo, że się bardzo stara :)
A tak naprawdę to dla mnie kolor jest ważny, certyfikaty i inne "sraty" też ale bardzo istotna jest też wygoda. A tutaj coś w tym jest bo tanie kaski jakoś tak kulawo mi leżą na głowie  :-[
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 16 Lut 2017, 16:17 »
Jaki czerwony...jaki...w niebieskim kasku natrzaskałem tyle pucharów, że kobitka nie może ich stłuc od kilku lat...pomimo, że się bardzo stara :)
A tak naprawdę to dla mnie kolor jest ważny, certyfikaty i inne "sraty" też ale bardzo istotna jest też wygoda. A tutaj coś w tym jest bo tanie kaski jakoś tak kulawo mi leżą na głowie  :-[
Strach myśleć co będzie się działo po zmianie na czerwony  :icon_twisted:

Bo kolega Worek dokładnie wie o co chodzi, wie że najbardziej rzucający się kolor w oczy na drodze to oczywiście...żółty z odcieniem zielonego( aby zniwelować efekt plamy światła) :)a nie czerwony.  :o
A tak całkiem poważnie, przy szczątkowej skorupie jakie posiadają obecnie kaski, w jakim kolorze są "elementy", jest bez znaczenia. Oby był wygodny...
Nie mam odblasków, mój kask jest czarny z czerwonymi elementami. Czerwony pod względem widoczności jest najgorszym możliwym wyborem koloru (poza czarnym, ale to nie kolor).  Kask ma być jednak przede wszystkim ładny (i szybki), a nie zapewniać bezpieczeństwo.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum