Autor Wątek: Szwecja z dzieckiem  (Przeczytany 909 razy)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Szwecja z dzieckiem
« 30 Maj 2012, 18:48 »
W drugiej połowie lipca planujemy wyjazd na 2 tygodnie do Szwecji. Startujemy z Polski, chyba z Kołobrzegu (w każdym razie z Lubuskiego dojeżdzamy na najbliższy prom) i na 3 dni jedziemy na Bornholm. Ten etap mam w miare opracowany, trochę poczytałam i powinno byc ok. Jako programowiec rodzinnej wyprawy mam natomiast trochę kłopotu z drugą częścią wyjazdu. Planujemy z Bronholmu popłynąć do Szwecji (Ystad lub Malmo, nie wiem gdzie dokładnie przybija prom), a stamtad do Sztokholmu. Po drodze mam ustaloną tylko jedną atrakcję - prezent urodzinowy dla Marysi: wioska Astrid Lindgren w Vimmerby. O tu: http://www.alv.se/index-eng.asp

Będę wdzięczna za wszelkie informacje na temat najlepszych dróg, atrakcji turystycznych, kampingów, noclegów na dziko i na gospodarza, cen, promów, lotniska, pogody, a nawet (na wszelakij słuczaj) pociagów. Przyjmę z wdzięcznością wszystko co do dotyczy Szwecji i Bornholmu.
Jedziemy z Marysia, zdecydowanie będziemy więc unikać dróg głównych.
Miejsce docelowe to lotnisko w Sztokholmie, z którego Arek wraca do Dublina a ja na miesieczny podbój gmin w Polsce :)
Z góry wielkie dzięki!

I już teraz dziękuję Janus za wszystkie informacje, jakimi już sie ze mną podziliła :)
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Odp: Szwecja z dzieckiem
« 30 Maj 2012, 20:01 »
Może Bullerbyn? Wygląda tak, jak sobie wyobrażałem po przeczytaniu książki. To trochę w bok od głównej drogi między Mariannelund a Vimmerby. Jadąc od Ystad w stronę Mariannelund można zahaczyć o kopalnie Kleva Gruva - moim zdaniem warto, ale nie wszystkim musi się podobać łażenie po kopalni.
Bardzo podobało mi się w Jonkoping (oba o z kropkami ;)), mniej w Norkoping, gdzieś w jego okolicy jest spory ogród zoologiczny (delfiny i takie tam inne), dalej na północ się nie zapuszczałem (no może jeszcze do Amal, ale to w inną stronę).
Na promie, ewentualnie na stacjach benzynowych, punktach informacji czy samych campingach można znaleźć mapki z campingami, ich cennikiem i krótkim opisem. Może jeszcze gdzieś znajdę i jeśli będziesz chciała, to mogę zrobić skany, ale to wydawnictwa z lat 2005-2007.

P.S. Gorąco polecam jogurty Valio Vanilj, szczególnie z maliną moroszką i jabłkami :)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Odp: Szwecja z dzieckiem
« 3 Cze 2012, 10:36 »
Dzieki wielkie! Nawet nie wiedzialam, ze Bullerbyn naprawde istnieje... Ale teraz to juz absolutne 'must see'.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum