Autor Wątek: Plecak rowerowy czy oplaca sie kupowac?  (Przeczytany 3373 razy)

Offline Mężczyzna Endriunh

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 16.02.2012
Plecak rowerowy czy oplaca sie kupowac?
« 2 Cze 2012, 22:03 »
Mam dylemat i mi pomozcie za 2 tyg zbliza sie maraton rowerowy w Radlinie planuje szosowka wyruszyc bez zadnych bagaznikow a ubrania takie jak kurtka spodnie dlugie w razie deszczu gdzies musze spakowac :(

http://allegro.pl/plecak-rowerowy-4f-2012-na-rower-wentylowane-plecy-i2360429761.html
Taka mysl mi przyszla aby kupic specjalny plecak na rower akurat odbior bym mial osobisty :)
Ktos jezdzil moze z takimi plecakami waga 350g  jeszcze jak spakuje kurtke czy dlugie spodnie i mp3 to duzo nie bedzie wazyc  :P
Czy oplaca mi sie kupowac to uzywal bym go do wycieczek jednodniowych gdzie mogl bym odrazu spakowac detke z pompka do srodka a nie na rame   do tego jeszcze buklak

2 opcja jest tak ze musialbym do swojej szosowki kupic bagaznik oraz sakwe a to juz by byl wiekszy koszt niz sam plecak 

Doswiadczenie z plecakami mam ale to szkolnymi zawsze plecy mokre jak z kapieli bym wyszedl i troszke plecy po jakims czasie bolaly 

A z tym jeszcze nie jezdzilem ponoc wentylacje ma skoo nazwa wskazuje ze rowerowy to pewnie tego ciezaru sie nie odczuwa jak mam na plecach 0,5 kg ::) doradzcie mi co lepdsze to czy sakwy jak najmniejszym kosztem oczywiscie 8)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Lepsza byłaby duża torba podsiodłowa, przynajmniej dla mnie.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Moim skromnym zdaniem jedyną zaletą bagażnika na sztycę jest szybki i prosty montaż. Ewentualnie jeszcze aerodynamika ze względu na wysokie umiejscowienie.

Bardziej opłacalne jest kupno stalowego bagażnika na rower z kołami 20' za 10-20 zł. Kolega kupił taki, waży tylko 453g i można go jeszcze odchudzić o sprężynę. W porównaniu do sztycowego będzie to około 300g mniej i ze 40 zł w kieszeni.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

https://picasaweb.google.com/112049258709272112752/20120318Wilno500km#5722046150731835666

Jezeli Wilk  to jest torba podsiodlowa  nie lezaca na sztycy to takie cos by mi odpowiadalo  :)

Offline Mężczyzna ciman

• Na forum od: 26.05.2009
Jest też przecież dwóch polskich producentów: forumowicz rafalb i http://bikepack.pl/ ;)

Raz jak bylem w pracy rowerem  staralem sie jezdzic z plecakiem prawie pustym na kierownicy uszy zawiesilem za klamkomanetki tasma zalepic dookola zeby nie spadal  akurat bez tasmy jechalem a przez to ze plecy cale mokre mialem od plecaka

Bez problemu sie jechalotylko licznika nie bylo widac :?   
Jest też przecież dwóch polskich producentów: forumowicz rafalb i http://bikepack.pl/ ;)
Ale i u nich koszt to ok. 150-200zł, więc dużo więcej od tego plecaka. Sklepu na stronie bikepack już nie ma (a był) - więc nie wiem jak obecnie wygląda sprawa kupna takich toreb, prawdopodobnie czas oczekiwania jest dość długi, na pewno nie do załatwienia przed Radlinem.
  W takim razie  to odpada   

Jego zaletą jest przede wszystkim to że pasuje do każdego typu roweru, nie wymaga żadnego zawracania głowy z rozmaitymi adapterami do montażu itd. Zastosowanie ma przede wszystkim w szosówkach i fullach

Zabawy tak dużo znowu nie ma, wystarczy raz się pobawić a potem już wiadomo jak zakładać. Oczywiście niektórzy mają alergię do tego typu kombinacji i wtedy nie ma co na siłę przekonywać :)

Tylko montowanie bagażnika na koła 20 calowe na rowerze 28 to już jest niezła zabawa.
Różnica między taki bagażnikiem a tym w normalnym rozmiarze to jedynie długość prętów. Wystarczy po prostu wyżej zamontować. W dodatku mój bagażnik na 26' ma pręty za długie i powstaje nieładna przerwa nad kołem.

Mój bagażniki sztycowy ważył koło 550g i był w komplecie ze specjalną torbą montowaną na zatrzaski, dużo wygodniejszy w użyciu od toreb podsiodłowych czy takich patentów jakie proponujesz. Wygoda to też jest ważna rzecz, często dużo lepiej jest mieć 1kg więcej, a ową wygodę mieć, ja już wyrosłem z chorobliwego liczenia gramów.
Bagażnik, o którym piszesz uważam za bardzo dobre rozwiązanie. Niestety z tego co pamiętam dosyć kosztowne.

Porównując jednak zwykły bagażnik na sztyce do tradycyjnego, ten pierwszy narażony jest na większe siły w związku z czym po prostu musi być bardziej masywny.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Jeśli zależałoby Ci na dużej podsiodłówce jednak to zapraszam na PW. W bikepack o ile wiem, czas oczekiwania to 8 tyg. U mnie dziś zamawiasz, ja jutro wysyłam.

Są kombinacje jak najbardziej, mocować pewnie trzeba na obejmy, to nie jest rozwiązanie pewne itd., w montażu bardzo upierdliwe, a właśnie w szosówkach dość często się bagażniki zdejmuje; a do fulla już tego nie założysz; więc z bagażnikiem sztycowym pod względem wygody montażu i uniwersalności przegrywa na głowę, nie wspominając już o tym jak tragicznie wygląda szosówka z takim "potworkiem"  :P; psuje to cały sportowy wygląd tego roweru.
Rzeczywiście nie budzą we mnie zbyt wielkiego zaufania, nie wiem na ile słusznie.

W przypadku fulla sprawa wydaje się być oczywista, ale tutaj jest mowa tylko o szosie.

To czy będzie się chciało zdejmować bagażnik czy nie każdy musi sobie odpowiedzieć sobie sam. Sam takiej potrzeby nie odczuwam, bagażnika używam prawie co dzień, więc nie musi się bardzo szybko dać zdejmować... i jeszcze ten wygląd roweru szosowego z bagażnikiem :)

Nie "tylko" - bo wymaga to stosowania obejm, których przy normalnym bagażniku nie potrzeba stosować, część szosówek ma otwory na bagażnik, w innych można montować na osi koła co też jest dużo wygodniejsze od obejm.
Porównywałem mocowanie takiego samego bagażnika jedynie w różnym rozmiarze - tu i tu są potrzebne obejmy. 20' można ładniej wpasować i jest lżejszy.

Bagażnik na obejmach gdy jest założony uważam za lepszy, w przypadku konieczności zdejmowania i zakładania przegrywa zdecydowanie. Rozważałem montowanie na osi koła przy pomocy adapterów ale z braku opinii i ze względu cenę wielokrotnie przewyższającą koszt bagażnika (bagażnik za 10 zł), nie zdecydowałem się.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Rozważałem montowanie na osi koła przy pomocy adapterów ale z braku opinii i ze względu cenę wielokrotnie przewyższającą koszt bagażnika (bagażnik za 10 zł), nie zdecydowałem się.
A co to za problem. Ośka od MTB, albo zwykła jeśli masz w miarę płaskie tylne mocowanie. Testowałem już kolejny raz i wytrzymało obciążenie 10kg+, na codzienne wyprawy wystarcza aż nadto. Ale widzę masz z tym jak zawsze problemy. Miłego.

A co to za problem. Ośka od MTB, albo zwykła jeśli masz w miarę płaskie tylne mocowanie. Testowałem już kolejny raz i wytrzymało obciążenie 10kg+, na codzienne wyprawy wystarcza aż nadto. Ale widzę masz z tym jak zawsze problemy. Miłego.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Zauważ, że pisałem w czasie przeszłym.

Rozwiązanie bardzo dobre, tak dobre, że nawet przez chwilę zastanawiałem się nad zmianą. Niestety zdejmowaniu koła z automatu demontuję bagażnik, po co mi to? Eksperyment miałem ochotę przeprowadzić ale ostatecznie zniechęciła mnie konieczność odkręcania górnego pręta (u mnie jest to dosyć kłopotliwe).

Problemów nie mam, ale dziękuję z troskę. Dobrej nocy życzę :)

Nie plącz się już w zeznaniach ;)
Oszej napisał o tym rozwiązaniu dokładnie miesiąc i dwa dni po tym jak założyłem bagażnik na obejmach! Sprawa mocowania bagażnika była już wtedy zamknięta.

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=6041.0

Proszę o nie stawianie bezpodstawnych zarzutów ;)

Z Twojej wypowiedzi jasno wynikało, że tego rozwiązania nie stosowałeś ("rozważałem" a nie "montowałem" czy "używałem"), przecież napisałeś, że koszt adaptera przewyższa daleko koszt bagażnika - a Oszej mówi o montażu bezpośrednio na ośkę (czyli bez żadnych kosztów).
Gdyby napisał o tym półtora miesiąca temu mogłoby zmienić to bieg historii, założyłem i nie ruszam.

Poza tym nie zapominaj, że są szosówki, które mają po prostu wszystkie mocowania pod bagażnik (ma taką Waxmund), gdzie w ogóle takie kombinacje sensu nie mają.
Wiem o tym, nawet ten rower widziałem.

A nawet jeśli nie ma takich - to mocowanie na oś jest dużo wygodniejsze od za małych bagażników na 4 obejmy. Koło to się zdejmuje jak się złapie gumę - nie jest to wielki problem, wtedy przecież górnych obejm zdejmować nie trzeba; to żaden problem, wiem - bo ma na stałe zamontowany w ten sposób bagażnik w trekingu.
Nie wiem na ile wyciągnięcie ośki i brak mocowania w momencie zmiany dętki jest problemem, potencjalnie na pewno jest szansa, że będzie latał nie tam gdzie będę chciał.

Póki mam założony bagażnik nie mam potrzeby testowania innego rozwiązania, którego jedyną zaletą jest masa mniejsza o dwie obejmy. Od około miesiąca nie zdejmowałem go, więc możliwość dwa razy szybszego zdejmowania/zakładania nie przekonuje mnie do dokonania natychmiastowej zmiany. Co nie znaczy, że kiedyś nie założę jednak na osi.

Wracając do samych obejm, mają one jednak przewagę nad rozwiązaniem Oszeja. Do zdejmowania bagażnika nie jest konieczne wyciąganie ośki, wystarczy ją poluzować. Chyba jednak nie jest to warte 40 zł :P

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
raz jechałem 150km z plecakiem (malutkim, może ze 3 kg) i była tragedia,  pomimo, że na co dzień jeżdżę z ciężkim i dużym plecakiem po mieście, więc przyzwyczajony do obciążenia w sumie jestem. Co kto lubi :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Jak dla mnie trochę dziwne pytanie. Plecaki rowerowe istnieją od dawna i oczywista jest sprawa, że jak najbardziej warto go mieć. Chyba niewielu jest rowerzystów, którzy nie mieli, nie używali plecaka podczas jazdy na rowerze. Jednie lubią inni nie lubią ( jak ja) ale są sytuacje gdy plecak musi być. No bo nikt mi nie powie, że jak trzeba wyskoczyć kilka km po jakiś szpej to od razu sakwy zakłada.
Inna sprawa to wielkość plecaka i sposób jego wykorzystania. Tutaj dyskusja już trwa. Zw swojego doświadczenia powiem, że da się jechać kilka dni z całkiem sporym i ciężkim plecakiem i nie przeżywać tego jako kary.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
No bo nikt mi nie powie, że jak trzeba wyskoczyć kilka km po jakiś szpej to od razu sakwy zakłada.

jasne że sakwę zakłada!  ::) przynajmniej plecy się nie spocą ;)

mi jazda z plecakiem odbiera dużo przyjemności z jazdy...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum