Autor Wątek: bagażnik sztycowy z sakwą  (Przeczytany 3068 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: bagażnik sztycowy z sakwą
« 13 Lip 2012, 13:31 »
Przeczytaj wątek to się dowiesz :D

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 15 Lis 2013, 21:36 »
Hej ludziska. Temat dawno nie ruszany a ja właśnie potrzebuje pomocy.

Ostatnio rozglądałem się za bagażnikiem sztycowym i torbą na niego. Od razu uprzedzam pytania i rady:
* tak wiem, że klasyczny lepszy - szukam sztycowego do szosy
* wiem, że Rafalb robi torby - nie chce podsiodłówki, szukam czegoś do czego jest szybki i łatwy dostęp na postoju.

Konkretnie i na temat. Wpadł mi w oko zestaw topeaka z torbą.

bagażnik

torba

Ciekawi mnie opinia wasza, lub też zasłyszana na temat systemu mocowania  QuickTrack MTX. Nafilmiku wyglada to fajnie, jak z wykonaniem?

Pytam, bo nie mam doświadczenia w takich torbach. A system wydaje się być genialny w swej prostocie;)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 16 Lis 2013, 17:52 »
Jak już na prawdę musisz, to kup Author ACR-149, ma udźwig 15 kg (wg. producenta).

Nie da się przymocować klasycznego czy masz za dużo pieniędzy? :>

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Lis 2013, 17:59 »
Zawsze się da zamocować klasyczny. Moim zdaniem nie warto bawić się w sztycowe, choćby ze względu na wagę.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 16 Lis 2013, 18:20 »
szukam czegoś do czego jest szybki i łatwy dostęp na postoju.

Może coś Carradice? Dużo lżejsze niż sztycowy i spory wybór w kwestii pojemności. Na szosę myślę, że spokojnie obyłoby się bez bagażnika a z dostępem do bagażu nie powinno być problemu.

blondas

• Gość
« 16 Lis 2013, 19:37 »
Ciekawi mnie opinia wasza, lub też zasłyszana na temat systemu mocowania  QuickTrack MTX. Nafilmiku wyglada to fajnie, jak z wykonaniem?

Pytam, bo nie mam doświadczenia w takich torbach. A system wydaje się być genialny w swej prostocie;)
Na filmikach zawsze fajnie wygląda ;)
Dawno temu podobnego bagażnika używał Wilk i finalnie wracał z połamanym na kierownicy.
Minusem jest mocowanie, bo nigdy tego nie zamkniesz naprawdę mocno. Zostawisz to gdzieś bez dozoru to zginie. Jest jakiś model który skręca się na śruby, ale nie jest to topeak i o szybkim mocowaniu torby może być ciężko. Jest jeszcze jedna wada, typ dobierasz do ramy. Może się okazać, że do innej nie będzie pasował.
Carradice, podsiodłówka Rafała lub podobne jest lepszym wyborem, a dostęp do środka nie jest wcale wolniejszy. Poza tym to nie pitstop gdzie decydują sekundy ;)

jendrzych

• Gość
« 16 Lis 2013, 20:15 »
Też polecę podsiodłówkę od Rafała - dostęp nie jest błyskawiczny, ale mnie to osobiście nie przeszkadza. Czynnik szybkości dostępu do bagaży pod siodłem przestał mieć znaczenie od kiedy do podsiodłówki dołączyła mała trójkątną torbę na ramę, przeznaczoną na podręczne drobiazgi (również z warsztatu wspomnianego wyżej forumowego kolegi).

Offline Mężczyzna kolega_na_fullu_;-)

• ~(FSM)~
  • Miasto: Przy trasie SKM.
  • Na forum od: 23.01.2012
    • Luźny Kanon przetłumaczony na j. Polski w PDF.
« 17 Lis 2013, 09:53 »
Zawsze się da zamocować klasyczny. Moim zdaniem nie warto bawić się w sztycowe, choćby ze względu na wagę.

Oraz możliwość połamania sztycy lub ramy.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 17 Lis 2013, 12:31 »
Hej ludziska. Temat dawno nie ruszany a ja właśnie potrzebuje pomocy.

Ostatnio rozglądałem się za bagażnikiem sztycowym i torbą na niego. Od razu uprzedzam pytania i rady:
* tak wiem, że klasyczny lepszy - szukam sztycowego do szosy
* wiem, że Rafalb robi torby - nie chce podsiodłówki, szukam czegoś do czego jest szybki i łatwy dostęp na postoju.

Konkretnie i na temat. Wpadł mi w oko zestaw topeaka z torbą.

bagażnik

torba

oglądałem ten zestaw na żywo. Przymierzałem go do roweru. Jednak dość wysoka cena i ograniczona ładowność torby (model DX, bez rozkładanych sakw) zniechęciły mnie do zakupu. System mocowania bardzo przypadł mi do gustu. Torba dobrze wykonana, usztywniona. W środku posiadała ściankę mocowaną na rzepy, dzięki któej mozna podzielić przestrzeń wewnatrz torby. Dzięki kominowi mozliwość zwiększenia objętości.
Nie podobało mi się tylko to, że po zamontowaniu torby do bagażnika pozostawał lekki luz, co mogłoby powodować jakieś hałasy, stuki przy jeździe po nierównościach. W ostateczności zdecydowałem się na klasyczny bagażnik i kompaktowe sakwy.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 17 Lis 2013, 13:31 »
Carradice, podsiodłówka Rafała lub podobne jest lepszym wyborem, a dostęp do środka nie jest wcale wolniejszy.

Z tym bym nie przesadzał, podsiodłówki dla mnie odpadają przy przewożeniu bagażu, do którego potrzebny jest szybki i częsty dostęp. Najlepiej nadają się do przewożenia raczej miękkich rzeczy, które można uformować do kształtu torby. Fajne są do przewożenia dodatkowych ciuchów, namiotu etc. ale np z zakupami jest już słabo. Do tego, aby dostać się do rzeczy na dnie torby trzeba ją praktycznie całą wypakować, ponowne pakowanie często wiąże się z luzowaniem pasków i ponownym zaciąganiem itp. itd.

Także ,jakieby fajne nie były to ze względu na warunek Księgowego
szukam czegoś do czego jest szybki i łatwy dostęp na postoju.
z mojego doświadczenia odpadają

Wysunąłem propozycję Carradice'a, gdyż właśnie ze względów wymienionych przez Księgowego odszedłem od podsiodłówki na dłuższe wypady. Co prawda Dopiero parę krótszych wycieczek mam zasobą, ale narazie jestem bardzo zadowolony, gdyż ma wszystko o czym wspomniał Wilku tj.
zauważalnie większą torbę i o wiele wygodniejszy dostęp do rzeczy, bo te duże torby Topeaka mają sporo bocznych kieszonek, bagaż możemy segregować,
To wszystko bez podwyższonej wagi. Dla przykładu największa torba Camper Longflap o pojemności 24l, ma jedną dużą kieszeń, dwie boczne i waży niecały kilogram. Sam co prawda podpieram ją małym bagażniczkiem, ale to głównie ze względu na jazdę w terenie.
Nie jest to oczywiście jedyne słuszne rozwiązanie, jednak uważam je za warte rozważenia - tym bardziej, że cenowo wychodzi taniej jak zestaw Topeak'a o podobnej pojemności.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 20 Lis 2013, 18:48 »
Bagażnika i torby używałbym tylko do wyjazdów w stylu maratonów na długie dystanse, do schowania jakiejś kurtki, ewentualnie portfela czy kluczy albo drobnych zakupów podczas takich wyjazdów. Miałaby być substytutem plecaka. Miejsce na bidony mam a dużych zakupów na sztycowej raczej wozić nie będę...

Wygrzebałem drugi rodzaj bagażnika jaki mi się podoba:

Do tego pewnie dokupiłbym jakąś klasyczną niewielką torbę na rzepy zapinaną na bagażnik.

Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum