Autor Wątek: Przyczepkowo tandemowa majówka po Czarnogórze  (Przeczytany 3391 razy)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Hej, jako że Czarnogóra okazała się bardzo popularnym miejscem spędzenia tegorocznej majówki, także i my postanowiliśmy się tam wybrać. To znaczy oczywiście nic nie wiedząc o poczynaniach innych forumowiczów. I tak nikogo znajomego - oprócz licznych ruskich ekip rowerowych - nie spotkaliśmy, więc do czasu powrotu nie wiedzieliśmy, że te okolice były tak popularne  ;D .
Na miejsce dotarliśmy samochodem - w pięć osób udało nam się upchnąć w jednym wehikule, więc koszty pięknie się rozłożyły.
Ekipa była złożona z dwóch podekip:
- przyczepkowa składająca się z mojej skromnej osoby (team Focus), Moni - mojej żonki (team Kelly's) i Ali - naszej 3-letniej córeczki (team Chariot).
- tandemowa - Jubudubul z Asią (team Koga Miyata)
Nasza trasa została zaplanowana w najdrobniejszych szczegółach - udało nam się ją zrealizować w 95% (odpuściliśmy kawałek z Trsy do Scepan Polje płaskowyżem i powrót do Plużine wzdłuż rzeki)
http://www.bikemap.net/route/1448565
Ogólnie trasa jak marzenie - nie stwierdziłem odcinków nieciekawych widokowo. Za to stwierdziłem mnóstwo rzucających na kolana. Ruch samochodowy mały lub incydentalny na bardziej bocznych drogach. Drogi rewelacyjne - zapamiętałem, że na asfaltach ze dwie dziury były  8) .
Tyle tytułem wstępu - bardziej dokładne opisy i zdjęcia pojawią się w swoim czasie.
« Ostatnia zmiana: 5 Cze 2012, 00:18 tomzoo »

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Tomzoo, jak możesz tak na raty dzielić emocje?!
Tylko mapa i skromny opis, choćby jedno zdjęcie!!!
 :D
Czekam niecierpliwie.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
o przejechaliście drogą  od +/- Pluzine  do Szawnika- od dawna jest na mojej liście must see :)\czekam na wiecej

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
@ vooy.maciej - trasa jest z tych zdecydowanie "must see". Gdyby tylko warunki śniegowe na przełęczach pozwoliły - to Durmitor przejechałbym trzy razy:
- drogą którą pojechaliśmy (umownie Savnik - Trsa)
- potem szosą przez przełęcz Sedlo spowrotem do Zabljaka (co częściowo uczyniliśmy, na tyle na ile zaspy nam pozwoliły - potem wróciliśmy do Trsy)
- na koniec szutrówą z Zabljaka przez północną część Durmitoru przez wieś Crna Gora i kanion Susicy.
i dał sobie na to tydzień więcej mimo niedużych w sumie odległości ;D
Niestety drogi nr 2 i 3 w maju są jescze pokryte śniegiem na przełęczach - z przyczepką niestety za duża mordęga i na odcinkach o dużym nachyleniu stoku (czyt. śniegu przykrywającego drogę) byłoby zbyt niebezpiecznie.
Jurku - będzie, będzie ;) może nawet uda się coś więcej niż tylko zdjęcia z opisami?
Ale nie obiecuję, żeby nie było ;)

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
No niestety. Urodziła się tylko

..... fotorelacja....
« Ostatnia zmiana: 5 Lip 2012, 19:26 tomzoo »

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Rewelacyjne klimaty. Z tego co widziałem, to poza śniegiem temperatura w maju jest wyważona (nie za zimno, brak upałów)? Ciepłe noce?
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Tomzoo co Wy jecie, że Twoja żona się ciągle uśmiecha? Też tak chcę!
Widzę, że córka też to odziedziczyła! :D Pozdrowienia dla Ciebie - taty chomiczka i rodziny.

Freud
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline EASYRIDER77

Tomzoo super wyjazd! Bardzo mi się podoba fotorelacja. Klimaty super. Podziwiam wytrwałości, bo z dzieckiem już coraz większym jeździmy  ;D.
Czy z tego wyjazdu jest coś co przebija miejsca z działu "Miejsca, które PRZEROSŁY Wasze oczekiwania"?
Czytam tamten dział i "Przełom Łaby - Szwajacaria Czeska/Saksońska - Pravcicka Brama" który wymieniłeś traktuję jako plan tegorocznej niestety krótszej wyprawy z dzieckiem.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
Rewelacyjne klimaty. Z tego co widziałem, to poza śniegiem temperatura w maju jest wyważona (nie za zimno, brak upałów)? Ciepłe noce?
Ten śnieg to praktycznie mało chłodu daje - temperatury w Durmitorze oscylowały w okolicach kilkunastu do dwudziestu stopni w dzień. A noce - w górach spadało do 0-5 st. (np. Żabljak - ok. 1 st. w nocy - ale tam już było wysoko - ponad 1400 m n.p.m.) Ale nawet jak noc była chłodna/zimna, to słońce bardzo szybko naprawiało wszelkie straty termiczne i najpóźniej o 9 wyganiało już z namiotu ;)
Generalnie maj jak dla mnie jest ostatnim miesiącem, gdzie nie dopada żarka  - chociaż końcówka nad jez. Szkoderskim już była zdecydowanie powyżej 25 st. C.
Natomiast wcześniejsze miesiące - góry zawalone śniegiem jeszcze, no i większe prawdopodobieństwo opadów.
Pozdrowienia dla Ciebie - taty chomiczka i rodziny.
Freud - chodniczka, nie chomiczka - to jest zasadnicza różnica. Dzięki za pozdrowienia.  :D
Czy z tego wyjazdu jest coś co przebija miejsca z działu "Miejsca, które PRZEROSŁY Wasze oczekiwania"?
Czarnogórę daję do tego działu za całokształt. I za turbo disco (takie bałkańskie disco polo) niosące się po drodze z domów. ;D To był czad.

Offline EASYRIDER77

a propo tego kanionu rzecznego, podobno najgłębsze ale chyba w Europie jest kanion rzeki Verdun we Francji:
http://www.national-geographic.pl/foto/fotografia/kanion-rzeki-verdon-francja/
podobne chyba dość klimaty. Charakterystyczne dla mnie wspomnienia z tego miejsca oprócz uroku, to jest liczba przebitych dętek. Rośnie tam coś jak jeżyna i przebijało nam na potęgę dętki. A w tej rzecze w tym rejonie żyje najbardziej jadowity wąż Europy którego nazwy nie pamiętam.
Tak mi się skojarzyło Tomzoo.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
Ja sobie zdaję sprawę, że to być może nie są najgłębsze kaniony w Europie, a na pewno już nie w świecie, gdyż prym tutaj wiodą (z tego co doczytałem) peruwiańskie Colca i Cotahausi - które mają ponad 3000 m głębokości. To przy wysokości szczytów czarnogórskich musiałoby oznaczać niezłe depresje na dnie kanionów ;)
Ale jak się  Czarnogórcy chwalą, to ja podaję dalej. ;D
« Ostatnia zmiana: 5 Lip 2012, 09:59 tomzoo »

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
rewelacja :)

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
Super. Trzeba się tam kiedyś wybrać.

Marek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
super zdjęcia, aż się chce pojechać.

Tylko poproszę jeszcze o mapkę!

Offline Mężczyzna tomzoo

• Moje zdjęcia
Tylko poproszę jeszcze o mapkę!

[button] go to top of the page [/button]  :P

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum