Autor Wątek: Pogórze Przemyskie & Roztocze  (Przeczytany 4421 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Pogórze Przemyskie & Roztocze
« 15 Cze 2012, 18:57 »
1. Pierwsze pytanie jest o Pogórze Przemyskie. Chcę się dostać z Ustrzyk Dolnych do Przemyśla. Jechałem już kilka razy drogą przez Arłamów i Fredropol i chciałbym teraz pojechać jakoś inaczej. Będę jechał mocno załadowanym rowerem, ale terenu się nie boję. Chodzi mi o ciekawe miejsca na biwak, jakieś zagubione wioski itp. Kojarzę, że są tam też jakieś schroniska. Mogę poświęcić jakieś 1,5 dnia na ten odcinek.

2. Roztocze. Nic o nim nie wiem  :P. Z Przemyśla udam się na północ do Zamościa. Chodzi o jakąś wzkazówkę, jak mniej więcej jechać, żeby były ciekawe tereny. Niekoniecznie największe atrakcje, ale na przykład rezerwaty, zagubione wioski itp. No i oczywiście fajne miejsca na biwak. Czy z Przemyśla lepiej jechać przez Medykę do Korczowej, czy jest to bezsensowny wariant i lepiej na Radymno?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Pogórze Przemyskie & Roztocze
« 15 Cze 2012, 19:41 »
1. Przez Brylińce leci droga do Gruszowej, ale leci też druga wzdłuż potoku, niestety te rejony są bardzo kiepsko "zmapowane", ja przejechałem na czuja. Z okolicznych wzgórz piękne widoki.

2. Przez Radymno nie będzie tak upiornie płasko, jak przejedziesz przez Zabłotce, Maćkowice. Za Radymnem kawałeczek 4'ką, potem Charytany i Bihale (mała gęstość zabudowań). Wariant Medycki jest lepszy tylko ze względu na stare Cerkwie i gminy (przejechałem oba).

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 15 Cze 2012, 19:56 »
Niedaleko Szczebrzeszyna jest Leśniczówka Dębowiec - baza
Roztoczańskiej Konnej:

-> http://rksop.pl/index.php?id=debowiec

Miejsce z duszą, zastaliśmy tam fajną ekipę studentów,
pasjonatów Straży, Parku, koni. Wierzę, że wciąż są chętni by
to ciągnąć.

Dojazd - dobre kilka lat temu był to przyjemny, leśny trakt
od Szczebrzeszyna przez Roztoczański P.N., ale sprawdź
dobrze, jeśli wybierałbyś się tam :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 17 Cze 2012, 21:20 »
Miki - było kilka wypadów w te rejony w okolicach długiego majowego weeku Każdy jechał nieco inaczej, ale pewne miejsca się powtarzały - warto może wziąć to pod uwagę?
Ja raczej za dużo Ci nie doradzę - wepchałbym Cię w teren, czego pewnie byś nie chciał Polecam jednak oczywiście przejrzeć naszą trasę :)

Offline Mężczyzna althought

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.06.2012
« 19 Cze 2012, 00:22 »
Jeśli chodzi o roztocze, to te tereny są wymarzone na rower. Ogólnie okolice Lubaczowa, Cieszanowa, Zwierzyńca, Tomaszowa Lubelskiego, Narola, Suśca, Zamościa obfitują w różne szlaki turystyczne, a drogi lokalne asfaltowe wiodą przez lasy i wsie, idealnie nadając się do turystyki rowerowej. Jest także dużo skrótów przez lasy ścieżkami i drogami dla leśników, więc warto kombinować z mapą i pytać miejscowych.

Jeśli chodzi o konkretne rzeczy to na pewno warto zobaczyć:
  • muzeum po obozie koncentracyjnym w Bełżcu(miejsce zmusza do refleksji),
  • rezerwat Szumy nad Tanwią i przy okazji zawitać do Suśca (najlepiej jechać przez las),
  • całe roztocze obfituje w miejsca pamięci, leśne krzyże i zapomniane cmentarze, kupując specjalną mapę można pobawić się w szukanie bunkrów linii mołotowa- lecz to raczej nie załadowanym rowerem.
  • w Majdanie Sopockim i Krasnobrodzie znajdują się zalewy, oba bardzo przyjemne i znajdzie się tam miejsce na biwak

Załączam mapę z wymienionymi miejscami:

https://maps.google.pl/maps/ms?msid=206893664040388410600.0004c2c645a55631a71f4&msa=0&ll=50.420769,23.245354&spn=0.176965,0.308647

Pozdrower!

Offline Mężczyzna gagarin

• Na forum od: 10.12.2010
« 19 Cze 2012, 09:19 »
Załączam mapę z wymienionymi miejscami:

Koło Narola, w miejscu które zaznaczyłeś, nie ma bunkrów (a szkoda :( ) bo granica niemiecko-sowiecka przebiegała kilometr dalej na wschód (nawet widać na google maps resztki rowu). Poza tym masz rację.

miki150 polecam mapki http://wlad.com.pl/new_site/?p=sklep. Nie ma lepszych zwłaszcza pod względem takich miejsc jak piszesz. Ostatnio trafiłem fajną miejscówkę na biwak. Środek lasu (i dawnej ukraińskiej wsi), obok bijącego źródełka z cudowną wodą (są jeszcze ruiny kaplicy) i strumienia o  temperaturze 5 stopni więc idealną dla Ciebie :)
Jeżdżę aby jeść.

« 19 Cze 2012, 09:29 »
Jest także dużo skrótów przez lasy ścieżkami i drogami dla leśników, więc warto kombinować z mapą i pytać miejscowych.

Niestety często są to drogi z piachu, w którym nawet na lekko się grzęźnie. Da się przejechać ale jest to wkurzające.
Jeżdżę aby jeść.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 19 Cze 2012, 09:33 »
Dzięki wszystkim za odzew  :D

Gagarin dałbyś namiar na tą miejscówkę w lesie? Bardzo podobały mi się zdjęcia.

« 19 Cze 2012, 09:55 »
50* 14' 49" N, 23* 21' 17" E
Nie wystrasz się zwierzaków, bo mogą w nocy schodzić do wodopoju :)
Trzeba przejść przez cmentarz w Starym Bruśnie, który też jest wg mnie jednym z ciekawszych obiektów na Roztoczu Wschodnim.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 20 Cze 2012, 23:16 »
Miki150, dla mnie szlak cerkwi drewnianych jest bardzo ciekawy i polecam. My jechaliśmy tak: trasa majówkowa
Jeśli chodzi o szumy na Tanwi - dla mnie słabe miejsce, bo dużo ludzi, dużo wydeptanych ścieżek, mało klimatu. Za to szumy na rzece Szum - w lesie, nikogo na szlaku - całkiem całkiem. Iwo pewnie pamięta, gdzie to było dokładniej, bo ja to stara i masła za dużo jem ;)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 21 Cze 2012, 00:02 »
bo ja to stara i

jesteś w bezsensownym wieku, Magda, tak jak ja mimo że ja w duzo bardziej bezsensownym.;)
Sensowny jest do max 25.: :lol:
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 21 Cze 2012, 00:13 »
Opowiedzieć Wam coś o bezsensie?
 ;)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 21 Cze 2012, 00:16 »
Borafu, no przykro mi... ;D Witaj w klubie;)

Trzeba przejść przez cmentarz w Starym Bruśnie, który też jest wg mnie jednym z ciekawszych obiektów na Roztoczu Wschodnim.

Kurcze! Przejeżdżałam tam z Jackiem - i jakoś nie zauwazyliśmy/nie natrafiliśmy...:(
Szkoda:/
« Ostatnia zmiana: 21 Cze 2012, 00:31 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 21 Cze 2012, 01:45 »
Jeśli chodzi o szumy na Tanwi - dla mnie słabe miejsce, bo dużo ludzi, dużo wydeptanych ścieżek,

Jeżeli jesteś tam na tygodniu to ręczę, że więcej niż kilku ludzi nie zobaczysz na szumach (tzn. w rezerwacie "Nad Tanwią) jak i w rezerwacie "Czartowe pole". W obydwu miejscach dzisiaj byłem i spotkałem tam tylko parę osób.

Co do trasy to proponowałbym coś takiego:
http://www.bikemap.net/route/1655839

Z Przemyśla do Bełżca drogo dość nudnawa (po drodze jeno kilka cerkwi)
W Bełżcu jest niemiecki obóz zagłady

Następnie przejeżdżasz przez Narol i jesteś na Szumach

Jadąc w kierunku Józefowa będziesz mijał rezerwat "Czartowe pole"

gdzie oprócz małych wodospadów znajdują się ruiny starej papierni.
Na "Czartowe pole" nie ma sensu pchać się rowerem bo cały czas są tam schody albo w górę, albo w dół :) Rower możesz zostawić pod opieką pani, która na parkingu sprzedaj dzieciakom różne niepotrzebne im rzeczy :)
Myślę, że nie będzie miała nic przeciwko  :)

W Józefowie możesz zahaczyć o kamieniołom

i obowiązkowo wstąpić na lody gałkowe :D Trochę drogie (2 zł jedna gałka), ale za to bardzo dobre :D

Dalej jest Górecko Kościelne i Stare. Tu też są małe wodospady (to te szumy na rzece Szum - to tak dla wiadomości magdy  ;) ) Oprócz tego jest tu też fajna aleja dębów

oraz kapliczka na wodzie

Z Górecka przez Roztoczański Park Narodowy docierasz do Zwierzyńca gdzie największą atrakcją jest kościółek na wodzie

a obok niego browar ;D
W Zwierzyńcu można się napić lanego piwa marki (oczywiście) Zwierzyniec :). Ewentualnie można chlasnąć sobie piwa z miodem :)
Będąc w Zwierzyńcu warto odwiedzić oddaloną o 10 km miejscowość Guciów (nie zaznaczyłem jej na mapie). Szczegóły tutaj: http://guciow.pl/ Od siebie dodam, ze można tam łyknąć swojskiego bimberku :D

Następny w kolejce jest Szczebrzeszyn. W drodze do tej mieściny w miejscowości Kawęczym możesz odbić na zachód aby pośmigać sobie takimi oto wąwozami

a w samym Szczebrzeszynie możesz ujrzeć tandetny pomnik chrząszcza

Droga ze Szczebrzeszyna do Zamościa będzie trochę tłoczna, ale połowę trasy możesz przejechać przez wioski.
Zamościa chyba nie muszę przedstawiać  ;)

Tak to by mniej więcej wyglądało z mojej strony

Jeżeli chodzi o noclegi to 2 razy spałem "na gospodarza" i nie było z tym większego problemu. Poza tym lasów Ci u mnie dostatek i z rozbiciem namiotu nie będzie problemu.
Poza tym w Hucie Różanieckiej (2 km od Rezerwatu "Nad Tanwią) jest schronisko młodzieżowe. O warunki jakie tam panują musisz pytać Pawła Dmitruka - swego czasu spędził tam kilka dni.
W Zwierzyńcu niemal na przeciwko kościółka na wodzie znajduje się szkolne schronisko młodzieżowe: http://www.ryswin.spanie.pl/

To by chyba było z grubsza na tyle :)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 21 Cze 2012, 04:52 »
Tanwie zaliczyć trzeba. Byłem kilkukrotnie poza sezonem i zwyczajnie warto- bardzo przyjemnie miejsce. Wąwozów mnóstwo, z tego co pamiętam okolice Szczebrzeszyna właśnie,ale tu by trzeba było uważniej prześledzić fora i mapę bo dokładnie nie pamiętam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum