Autor Wątek: Pogórze Przemyskie & Roztocze  (Przeczytany 4420 razy)

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Odp: Pogórze Przemyskie & Roztocze
« 21 Cze 2012, 10:48 »
Trzeba przejść przez cmentarz w Starym Bruśnie, który też jest wg mnie jednym z ciekawszych obiektów na Roztoczu Wschodnim.Kurcze! Przejeżdżałam tam z Jackiem - i jakoś nie zawwazyliśmy/nie natrafiliśmy...Szkoda:/
Cmentarz jest głębiej w lesie, nie widać go z drogi. Jakiś czas temu postawili tablicę przy drodze, ale można ją przeoczyć. Gdyby jej nie było to sam bym miał problem, żeby trafić bez poszukiwań.

miki150 też polecam tą trasę Dream Makera. Pokrywa się z Centralnym Szlakiem Rowerowym Roztocza (czerwony), który jest dość sensownie poprowadzony (przynajmniej na Środkowym, bo na Wschodnim wybrał bym inną trasę, a Zachodniego jeszcze nie znam).

https://picasaweb.google.com/103094585567971848950/RoztoczeNaRowerkach?noredirect=1 tu jest kilka zdjęć z terenów, przez które chcesz jechać (mają ustawione geotagi). Wyjazd był pod kątem "ciekawostek" więc może sobie coś podpatrzysz.

Szumy warto zaliczyć. Poza weekendem turystów jest mało, a np we wrześniu to spotkasz może ze 3 osoby. Szczerze polecam niebieski szlak pieszy po Jeleniu i Tanwi startujący z Suśca. Szczególnie odcinek przy Jeleniu jest piękny i nie ma tam turystów. Można się pchać z rowerem, ale miejscami trzeba się będzie poszarpać :) Lepiej zostawić w Suścu, np w informacji turystycznej.

Jak znajdę czas to pozaznaczam Ci na mapie ciekawe miejsca z opisem.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 21 Cze 2012, 11:37 »
zczerze polecam niebieski szlak pieszy po Jeleniu i Tanwi startujący z Suśca. Szczególnie odcinek przy Jeleniu jest piękny i nie ma tam turystów. Można się pchać z rowerem, ale miejscami trzeba się będzie poszarpać :) Lepiej zostawić w Suścu, np w informacji turystycznej.

Ale da się! Spotkalismy z Jackiem w tym roku tam chyba grupę dwóch rodzinek, jechali tamtedy i  nawet mieli pieska w koszyku:)

Pieska na zdjęciu nie widać, bo trzyma go odwrócona plecami dziewczynka. Jednak widać, o jakiego typu trudności chodzi. Jednak o ile pamiętam dobrze, to chyba było jedno zejście i jedno wejście..?
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

« 21 Cze 2012, 11:44 »
Przecież napisałem że się da, ale czasami trzeba rower prowadzić, co widać na załączonym przez Cibie zdjęciu :) Tak samo na Czartowym Polu. Da się przetargać rowery z sakwami po schodkach (sprawdzone), ale po co  ;)
Jeżdżę aby jeść.

• Użytkownik forum
« 21 Cze 2012, 11:47 »
Da się przetargać rowery z sakwami po schodkach (sprawdzone), ale po co  ;)

jak to po co - dla ubawu.:)

No na załaczonym zdjęciu widać że się jechać gdzieniegdzie nie da - po to wkleiłam te fotę, niejako też na potwierdzenie Twoich słów, ale także by pokazać, że niektórym to dawało frajdę (rodzinki te z foty świetnie sie bawiły; my trochę mniej bo mielismy jeszcze sakwy;)
Ale Jeleń urokliwy i na pewno warto zobaczyć.

Gagarin, masz jakieś zdjęcia z tej miejscówki o której pisałeś? Mnie jakoś twoja galeria omineła - dasz link?

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 21 Cze 2012, 12:18 »
też jechałem z Suśca pieszym i było ok, najbardziej przeszkadzały drzewa zwalone przez bobry
Miki, polecam w zasadzie cała trasę , która kiedyś przejechałem przez Roztocze

« 21 Cze 2012, 12:33 »
Gagarin, masz jakieś zdjęcia z tej miejscówki o której pisałeś? Mnie jakoś twoja galeria omineła - dasz link?

Ominęła Cię bo nie jesteś na fejsbuku :icon_twisted:
Bardzo proszę: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.3349281773015.2131823.1297956416&type=3&l=c3cd47c1e8
Jeżdżę aby jeść.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 21 Cze 2012, 12:36 »
Tak samo na Czartowym Polu. Da się przetargać rowery z sakwami po schodkach (sprawdzone), ale po co  ;)

No właśnie. Po co?
Oto jedne ze "schodków"  ;D

Tutaj nasuwa się pytanie: lepiej rower znosić czy wynosić po tej drabinie? ;D Wszak można wybrać sobie do wyboru najpierw ścieżkę górną a powrót dolną lub odwrotnie.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

• Użytkownik forum
« 21 Cze 2012, 12:51 »
Gagarin piękne dzięki.
Kurcze, musze powtórzyc Roztocze w najblizszym czasie....! Dla tego wodospadu, ominiętego cmentarza (szlag mnie trafi, bylismy tak blisko!) i tego noclegu;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 21 Cze 2012, 12:54 »
Optuje za Zlotem w tym miejscu, mogę zająć się promocją bo ekspertów tych terenów mamy pod dostatkiem. :D

Oczywiście też jestem za wyprawką w tamte tereny

« 21 Cze 2012, 13:04 »
Kurcze, musze powtórzyc Roztocze w najblizszym czasie....! Dla tego wodospadu, ominiętego cmentarza i tego noclegu;)

Tylko uważaj bo Roztocze uzależnia :) "Im dalej w las, tym więcej drzew". Byłem tam wiele razy, dużo miejsc znam, ale za każdym razem odkrywam coś nowego, albo jak wrócę do domu to się okazuje, że coś fajnego jest o czym nie wiedziałem i mnie kusi :) Ostatnio to właśnie był ten wodospad i sztolnie do których można wejść (jeśli się najpierw odnajdzie wejście w lesie).
Po powrocie znalazłem info, że na następnym strumieniu tez jest taki wodospadzik, podobno nawet większy. To są takie pierdoły w sumie, ale mnie właśnie kręcą, bo nie prowadzą do nich szlaki turystyczne, ani nawet ścieżki i trzeba samemu je odkrywać.
Teraz po głowie chodzi mi Roztocze Ukraińskie i pewnie jakiś wypad tygodniowy się zmontuje.
Jeżdżę aby jeść.

• Użytkownik forum
« 21 Cze 2012, 13:13 »
a sztolnie to masz na myśli które? Te w Senderkach?

Offline Dream Maker

« 21 Cze 2012, 13:18 »
Największym wodospadem na Roztoczu jest "Jeleń" (1,52 m wysokości oraz 9,2 m szerokości)
wygląda on tak:
&feature=player_detailpage [/youtube]

« 21 Cze 2012, 14:57 »
a sztolnie to masz na myśli które? Te w Senderkach?
Tak, dokładnie.

Największym wodospadem na Roztoczu jest "Jeleń" (1,52 m wysokości oraz 9,2 m szerokości)
No właśnie że nie, bo podobno jest wyższy (2,1 m) na potoku Dublen. Niestety jeszcze nie miałem okazji się przekonać jak jest na prawdę.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Dream Maker

« 21 Cze 2012, 16:11 »
Poszperałem na necie i znalazłem takie oto coś:
Przez wiele lat za najwyższy roztoczański wodospad uchodził jeden z progów
na Potoku Jeleń.Miał 1,5 metra wysokości.W 2002 roku uznano,że najwyższym bo liczącym 2 metry wysokości jest wodospad na Potoku Łosinieckim w Rybnicy.Jest to dwustopniowa kaskada,która została zabezpieczona płytą cementową,co uniemożliwia jej podziwianie.W 2004 roku przyszła wiadomość,że najwyższym roztoczańskim wodospadem jest Potok Dublen,w rejoinie dawnej wsi Sołtysy.

I jeszcze takie coś:
http://nic34.republika.pl/wysoki.html

Ten wodospad na potoku Dublen może i jest wyższy, ale z pewnością mniej atrakcyjny wizualnie (opinie opieram jedynie na powyższym zdjęciu). Poza tym jego nachylenie jest bardzo małe.
« Ostatnia zmiana: 21 Cze 2012, 16:27 Dream Maker »

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 21 Cze 2012, 16:13 »
A ja chętnie zbadam temperaturę i przejrzystość wody  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy