Korzystając z cienia aerodynamicznego i tak musisz co jakiś czas odpuszczać, bo osobę prowadzącą wyhamowuje powietrze, a Ciebie nie.
Co do bólu kolana, objawiał się po zewnętrznej stronie?Jeśli tak, to pomyśl o ćwiczeniach rozciągających stosowanych przy ITBS. Tak profilaktycznie.
Wg mnie ustawienie siodła zależy tez od obuwia w którym jeździsz i wtedy tez trzeba robić korekty.
Jeśli chodzi o wysokość siodełka, to trudno ustawić odpowiednią, mając jedną nogę dłuższą od drugiej Wkładki trochę to korygują, ale oczywiście niecałkowicie.
Ból kolana z boku też czasem trafia się, gdy lekko przesuną się bloki w bucie, czasem śruby potrafią się poluzować i przy wypinaniu lekko przesunąć, a to wystarcza by doprowadzić do bólu.
Ja zakładałam moją cieniutką kurtkę tylko na postojach - gdy raz postanowiłam jechać w kurtce, już po chwili musiałam zdejmowałać ją w czasie jazdy, bo umierałam z gorąca
Masaż przypominał tortury i sam masażysta śmiał się, że to specjalnie - ponoć jego zadaniem było przekonać mnie, że jazda na rowerze to przyjemność. Masaż trwał prawie 40 minut i moja biedna koleżanka cały czas na mnie czekała, również wcześniej i pod sam koniec, gdy ledwo wczołgiwałam się na kolejne górki. Ale pomogło, ból zniknął!
Moim zdaniem o wiele większy sens ma w miarę spokojna jazda pod górę, żeby nie skatować nóg, a potem pedałowanie przy jeździe w dół, gdy można zyskać trochę czasu bez najmniejszego wysiłku.
Byli też jednak ludzie, którzy ewidentnie przyjechali po prostu kibicować - m.in. grupa starszych ludzi siedząca o 2 rano na środku ronda, na totalnym odludziu, krzyczących "heja, heja!"
Po otrzymaniu medali poszłyśmy odpocząć nad jezioro. Nawet nie czułam się bardzo zmęczona, po prostu wszystko mnie bolało. Najbardziej bolały mnie... uszy, których nie posmarowałam kremem z filtrem