Autor Wątek: Harcerze na rowerze  (Przeczytany 4759 razy)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Harcerze na rowerze
« 17 Cze 2012, 19:06 »
Mam nadzieję, że to dopiero początek czegoś poważniejszego. Po wakacjach (czyli za wieki całe, hip hip hura) planuję zorganizować maszym polskim harcerzom w Dublinie kilka poważniejszych wyjazdów rowerowych, wciągnąć w to starsze drużyny i połączyć sakwiarstwo z naszym tradycyjnym biwakowaniem i wędrówkami. Mam więć nadzieję dodać tu jesienią więcej relacji i galerii - trzymajcie kciuki!
Na razie jednak krótka relacja z wczorajszej rowerowej zbiórki najmłodszej drużyny 87 Polskiego Szczpu w Dublinie (działamy w ramach Scouting Ireland). Sprzęt, na jakim dzieci przyjechały, był bardzo różnorodny, podobnie kondycja zuchów. Niektórzy nie byli obecni na zbiórce, bo jeszcze nie nauczyli się jeździć albo nie mają rowerków. Jeden z chłopców rozwiązał sprawę salomonowo, przywożąc ze sobą flickera (zupełnie nieznany w moim dzieciństwie wynalazek: hulajnoga z podwójnym tyłem, absolutny hit irlandzkich podwórek).
Jechaliśmy krótko, godzinę, niemniej jednak dla chłopca, który rower dostał 4 dni wcześniej i dopiero wtedy nauczył się na nim jeździć, wyjazd na pełną samochodów ulicę był przeżyciem traumatycznym. Pogoda nas tego dnia nie rozpieściła, były stalowe chmury i dość silny wiatr, od czasu do czasu mżawka, ale piknik na końcu i możliwość szaleństw na placu zabaw na pewno sprawią, że we wrześniu zuchy bez problemu dadzą się namówić na większą wyprawę.

Krótka galeria:

https://picasaweb.google.com/japoleczka/RoweroweZuchy16062012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJy_8rzU1_vRTQ&feat=directlink
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Odp: Harcerze na rowerze
« 17 Cze 2012, 19:14 »
Bardzo mi się to podoba :D
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 17 Cze 2012, 19:35 »
Fajna inicjatywa, to tylko polskie dzieciaki?

O co chodzi z chustą - to element jakiegoś grupowego
ubezpieczenia? Dlaczego fakt oznaczenia ma mieć
takie znaczenie?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 17 Cze 2012, 19:58 »
Super. Te wszystkie butelki z wodą każde dziecko wiozła ze sobą, czy wieźliście taki ekwipunek całej drużyny?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 17 Cze 2012, 20:08 »
Ekstra! Przekaż Tobiemu, że jest moim bohaterem! :)
Max na flickerze mnie poprostu rozwalił, ile on na tym z Wami przejechał?

Offline Kobieta hindiana

« 17 Cze 2012, 22:53 »
Tak, tak, TObi rzeczywiscie jest super. Zresztą wszytskie zuchy dają dzielnie radę., także podczas biwaków, gdzie 'nie ma mamy' :) Ubezpieczenie pokrywa działania stricte harcerskie, a za takie uwaza się te, podczas których dziecko czy instruktor (według tutejszej nomenklatury: lider) nosi chustę. W Polsce chusta idzie w parze z mundurem, tutaj bardzo często zkałada się ją do 'cywilnego' ubrania. Tak też bedą chodzili nasi harcerze podczas lipcowego obozu w Polsce.
W swoim szczepie mamy tylko dzieci polskie i kontynuujemy polskie tradycje harcerskie. Idea skautingu jest oczywiście ta sama,, wykonanie trochę inne, bo tutaj to głównie działania outdoorowe, mniej obrzędowości, ale sporo udaje nam się przemycić. Szkolimy się jako członkowie Scouting Ireland, ale jesteśmy tzw szczepem narodowym, jedynym takim w Irlandii. W planach jest utworzenie szczepu słowackiego, mam nadzieję, że im się uda.
Woda. Woziliśmy ją dla dzieci w swoich sakwach. TYlko Marysia miała swój bidon :)
www.plscout.com

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 18 Cze 2012, 09:45 »
Brawa dla opiekunów.
Brawa dla dzieciaków.

Marek

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 18 Cze 2012, 12:45 »
hindiana, super! gratulacje realizacji pomysłu.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 18 Cze 2012, 14:24 »
Moja turystyka to zasługa głównie nauczycielki w podstawówce.
Gdyby nie ona, jej pasja którą zarazała dzieciaki, jej czas
poświęcany na weekendowe wypady z nami, pewnie miałbym
co innego w głowie.

Szacun, Hindiana! To właśnie Ty możesz pięknie wpłynąć
na życie tych dzieciaków.

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Remek

• Miasto: Sulejówek
  • Na forum od: 31.01.2011
« 18 Cze 2012, 21:39 »
Ja swoją fascynację turystyką zawdzięczam właśnie harcerstwu które w dużej mierze mnie ukształtowało za co jestem ogromnie wdzięczny. Może kiedyś przeczytamy relację z jakiejś niesamowitej wyprawy która zaczynać się będzie od zdania: "Wszystko zaczęło się kiedy miałem 7 lat w Dublinie kiedy po raz pierwszy pojechaliśmy na wycieczkę rowerową..."
"Człowiek cywilizuje i trzebi dzikość na planecie Ziemia. To samo robi też we własnym wnętrzu: marzenia przycina do możliwości, plany do okoliczności, pomysły do konwenansu."
Czy tak musi być zawsze?

Offline Kobieta hindiana

« 19 Cze 2012, 00:06 »
Dzięki za wszystkie krzepiące słowa. Jak kiedyś stracę motywację do pójscia na zbiórkę czy wyjazdu na biwak to sobie to wszystko ponownie przeczytam. Na razie mam plan napisania do naszej organizacji czyli Scouting Ireland w sprawie stworzenia specjalnej odznaki rowerowej dla harcerzy, którzy szczególnie będą napaleni na jednoślad. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
www.plscout.com

Offline Kobieta hindiana

« 19 Cze 2012, 00:06 »
"Wszystko zaczęło się kiedy miałem 7 lat w Dublinie kiedy po raz pierwszy pojechaliśmy na wycieczkę rowerową..."
Bardzo mi się podoba :)
www.plscout.com

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 29 Cze 2012, 12:53 »
Nie jestem fanem harcerstwa, ale inicjatywa fajna:)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Kobieta hindiana

« 10 Maj 2015, 19:15 »
Najmłodsi harcerze na rowerze czyli zajęcia z ubiegłego czwartku, podczas których 15 szkrabów szalało po parku z rowerami. Wszyscy deklarowali wielką miłość do swoich pojazdów, która wprawdzie zamieniała się w pył, kiedy na horyzoncie pojawił się plac zabaw, ale ziarno zostao rzucone :) Kolejną wycieczkę, dłuższą, planujemy pod koniec maja. Na razie nadal strasznie zimno :(

Kilka zdjęć:
https://picasaweb.google.com/106911888856061367659/4Maja2015RoweryZuchy?authuser=0&feat=directlink
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 10 Maj 2015, 19:27 »
Hindiana, skoro harcerze i rowery, to zapewne temat: http://rowerowejamboree.pl/pl/ nie jest Ci obcy ? W styczniu byłem na prezentacji Norberta Skrzyńskiego z 1szego etapu wyprawy. Trzymam za nich kciuki :)

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum