Autor Wątek: Zacząć... ale od czego?  (Przeczytany 1201 razy)

Offline Mężczyzna konik

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 18.06.2012
Zacząć... ale od czego?
« 19 Cze 2012, 15:58 »
Witam,
Na forum dotarłem bardzo przypadkowo. Najpierw wspólnie z narzeczoną poszukiwaliśmy rowerów dla siebie. Miały być po MTB po 1000 zł sztuka, później typu CROSS i cena wzrosła już do 1500 zł... i w dalszym ciągu szukaliśmy i tylko mętlik w głowach robił się coraz większy. Wtedy jakimś dziwnym trafem znaleźliśmy się na stronie gdzie ktoś opisywał swoje wyprawy rowerowe: Polska, Czechy, Austria, Bałkany... To zrobiło na nas wielkie wrażenie i już wiedzieliśmy, że do tego chcemy wykorzystywać rowery. Dalej już gładko google: podróże rowerowe i jestem/śmy :)
Jednak wciąż nie mamy rowerów a sezon mija... Czytając forum wiem, że wielu z was poleca rowery używane tylko jest problem, że nie potrafię ocenić stanu roweru oraz oszacować jego realnej wartości. Mając 180 lub nawet 2 cm więcej wybrałem taki rower dla siebie na pewnym portalu:

http://allegro.pl/mtb-wheeler-cr-mo-caly-na-deore-xt-mega-okazja-i2416434540.html

Czy to będzie dobry pierwszy rower dla mnie? i jaka cena max jest dopuszczalna z punktu widzenia ekonomiki zakupu?
Jaki rozmiar roweru szukać dla narzeczonej 176 cm wzrostu?
Z góry dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Odp: Zacząć... ale od czego?
« 19 Cze 2012, 17:13 »
Rama nie ma otworów pod bagażnik i to już ją dyskwalifikuje. Dodatkowo jest chyba za duża na Ciebie.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna konik

« 19 Cze 2012, 18:00 »
I się sprawa wyjaśniła :) dobre i to... ale rowerów wciąż brak...
Może jednak kupić nowe rowery? np.

Romet Orkan ok.1250 zł http://sklep.romet.pl/kolekcja_romet_2012/trekking__cross/art1448.html

Unibike Crossfire ok.1500 zł
http://www.unibike.pl/crossfiregts.html

Dema Porto ok 1200 zł
http://rovelove.pl/product_info.php?products_id=844

a może coś niskobudżetowego jak:
Dema Trino ok. 599 zł
http://rovelove.pl/product_info.php?products_id=847

a może jednak MTB? a może... tak wiele pytań tak mało odpowiedzi ;)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
« 19 Cze 2012, 19:25 »
Niskobudżetowe to sobie lepiej odpuść. W tej cenie to tylko używki. Ostatni Rolf wyrwał fajny rowerek u tego sprzedawcy, co jest rower bez otworów na bagażnik, i to w podobnej cenie.
Ten niskobudżetowy, rama ze stali hi-ten, przerzutki to nawet nie są reprezantami żadnej z klas Shimano, śmieszny "tourney", dalej już nie idę, bo to tylko jeszcze bardziej pogrąży ten rower.

Osobiście polecam szukanie używek w dobrym stanie, na dobrym osprzęcie, ale trzeba uważać na kradzione (np z Białogardu). Ale niektórzy wolą mieć "z salonu". Moim zdaniem zdecyduj się jakiego roweru szukasz /nowy-używany/, a później się zajmiemy doradzanie, bo takie skakanie z kwiatka na kwiatek nic nie da :)

A.. Drugą demę też sobie odpuść. Jeśi nowe, to ja bym brał Unibike, choć jest dużo cięższy, choć nie wiem dlaczego.
Romet ma najgorszy z amortyzatorów turystycznych, są w takiej kolejności
NEX->NCX->NRX. No i oczywiście są różne systemy, zwykła sprężyna, olejak, powietrze.W unibiku widzę NVX, nie mam pojęcia co to za twór, jakaś nowość, nie znam osobiście ;)

Czy MTB..Trudne pytanie ;) Cross to takie pośrednie wyjście między trekingiem a MTB, często dla niektórych najlepsze rozwiązanie, zależy, ile będziesz się wpuszczał w teren. Zważ tyko na to, ze te amortyzatory w nowych rowerach w tej półce cenowej to jednak są bo są, szczególnie ten NEX, moim zdaniem porażka.
Pytaj, szukaj, pomożemy :)
« Ostatnia zmiana: 19 Cze 2012, 19:31 oszej »

Offline Mężczyzna jubudubul

• Kołodziej
  • Miasto: Pyrlandia
  • Na forum od: 14.11.2011
    • Tandemowe podróżowanie
« 20 Cze 2012, 01:15 »

Jeśli chodzi o rower dla Ciebie to już sam musisz sobie odpowiedzeić na pytania  typu nowy/używany.
nowy: niby brak serwisu przez jakiś czas, ale za to niższej jakości podzespoły
używany: być może trzeba będzei dokręcić jakąś śrubkę i coś wyregulować(a być może nie). komponenty używane, ale zdecydowanie lepszej klasy.

Jeśli chodzi o rower dla narzeczonej to polecam:
taki żeby JEJ się podobał :)
resztę (osprzęt, rozmiar ramy rodzaj roweru) musisz dobrać(być może samemu) do gustu narzeczonej.
Rower który się lubi to rower który dużo jeździ:)

Są jeszcze tandemy, ale najpierw polecam pojeździć na osobnych rowerach

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 20 Cze 2012, 09:47 »
Nowy też potrafi wymagać serwisu niemal od razu! Ja przykładowo miałem jakiś trefny łańcuch deore, zerwał się po 15 km, spiąłem spinką i potem znowu się zrywał, w końcu wylądował w koszu na śmieci, podobno nie tylko ja miałem taką historię z tym łańcuchem (chociaż to było parę lat temu, może już są lepsze)... To tylko przykład, że można kupić nowy rower za przyzwoitą wypłatę, ale i tak mieć problemy ;)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Na forum od: 21.01.2011
« 20 Cze 2012, 09:48 »
nowy: niby brak serwisu przez jakiś czas
Tylko jak już, to kupuj w normalnym rowerowym, a nie w sklepach typu media expert, nie chodzi mi o "niemarkowe", ostatnio chłopaczek kupił któregoś Krossa Trans, a więc rowery już za 1200 zł w górę, nowy rower, prosty wózek przerzutki itp, a i tak wciągnęło przerzutkę, która była źle dokręcona. Do tego ułamało hak, który był marnej jakości. A przebieg roweru to było jakieś 150 km :) W Niemczech, wymiana na tourneya i dorobienie na patent haka, bo oczywiście żaden z 60 dostępnych haków w serwisie nie pasował, kosztowało go 52Euro. Za taką cene, to można tam wsadzić XT kupione po małej okazji ;)
Także moim zdaniem, rowery kupuje się (nowe) w sklepach rowerowych, warto szukać oczywiście okazji, gdzie ten sam model kosztuje w jednym sklepie tyle, a w drugim 300 zł mniej, ale sygnały docierające do mnie od bliższych, lub dalszych znajomych, którzy kupili rower w markecie wielobranżowym pozwalają snuć takie wnioski, że po prostu nie warto tam kupować..
Ale to tylko taka dygresja ;) Zastanów się czego tak naprawdę potrzebujesz, my tu cały czas jesteśmy i pomożemy ;)
Miłego dnia!

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Cze 2012, 12:45 »
jedynie kiedy warto kupować nówkę to wyprzedaż modelu z zeszłych lat, wtedy potrafi być naprawdę sporo mniejsza cena, rzuca się w oczy zwłaszcza przy drogich modelach.
Inna sprawa, że fabryczne rowery rzadko kiedy są w takiej konfiguracji jak byśmy chcieli, więc i tak trzeba sobie pozmieniać w sklepie / we własnym zakresie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna konik

« 20 Cze 2012, 14:44 »
Założyłem temat ale tak w podświadomości gdzieś tak mi dzwoniło "i tak nikt Ci nie odpowie". Jestem zaskoczony tak życzliwym i profesjonalnym podejściem. Bardzo dziękuję.
Co nie znaczy, że temat trzeba zamknąć ;) Temat się dopiero rozpoczyna.
Przemyślałem co mi trzeba i będzie to używany MTB. Będę informował o postępach.

Offline Mężczyzna konik

« 22 Cze 2012, 22:31 »
Proszę o ocenę:
http://www.turek.net.pl/pl/4/ogloszenia/2/23/-/726068544/

Po długich bojach wynegocjowałem cenę 300 zł. Co już wiem: myślę, że rower ma  6-7 lat, jeden z najniższych i najuboższych modeli meridy, osprzęt typu tourney i sram 3.0 na pewno nie rzuca na kolana, czy więc warto płacić ww. kwotę za ramę z napisem MERIDA? hmm...

Offline Mężczyzna Włod

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.04.2011
« 5 Lip 2012, 22:53 »
ten rower ma blisko 10 lat! Moim zdaniem 230 zł  ;Dmax

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....