Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
2 Kwi 2025, 21:28
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Rama, suport, mostek, kierownica, amortyzator, widelec i stery
»
Strzelająca kierownica
Strony: [
1
]
2
3
4
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Strzelająca kierownica (Przeczytany 7321 razy)
rowerzysta03
Miasto: Łódź
Na forum od: 19.02.2012
Strzelająca kierownica
«
24 Cze 2012, 12:11 »
Czyściłem, smarowałem, rozkręcałem, znowu czyściłem...i nic. Jak było słychać trzaski tak słychać je nadal. Nie wiem czym to może być spowodowane,wszystko to o czym myślałem nie jest chyba przyczyną. Jest to meeega irytujące. Mam mostek z regulowanym kątem, nie ahead, tylko taki zwykły,wsadzany. Proszę o pomoc.
maciekkk
Na forum od: 29.05.2011
Odp: Strzelająca kierownica
«
24 Cze 2012, 12:38 »
Cytat: rowerzysta03 w 24 Cze 2012, 12:11
Mam mostek z regulowanym kątem
i chyba w tym jest problem
po jakimś czasie się wyrabia i trzeszczy... Jeśli już masz dobrany wygodny kąt, to nie chcesz zamienić mostka na taki bez regulacji o odpowiednim kącie?
rowerzysta03
«
24 Cze 2012, 13:00 »
W sumie to o tym nie myślałem,co jakich czas zmieniam sobie kąt, czasem nawet w trakcie wyjazdu z racji bólu tu i tam
Czy możliwe, że po 3000km jest już wyrobiony?
Gofer
Miasto: Dopiewo k. Poznania
Na forum od: 31.03.2011
«
24 Cze 2012, 13:04 »
W regulowanych to standard, jeśli wsio przesmarowane i skręcone odpowiednio, a nadal trzeszczy to tylko wymiana na sztywny. Mój zaczął hałasować po jakichś 2 tysiącach, ale to był badziewny zoom
Oprócz trzasków był spoko więc i tak z nim jeździłem. A mostek rozebrałeś w całości? tzn powyjmowałeś np te śruby wokół których on się obraca i przesmarowałeś?
rowerzysta03
«
24 Cze 2012, 15:28 »
Tak, rozkręciłem i przesmarowałem wszystko. Działało przez jakieś 50km. Potem niestety znowu się zaczęło. Mostek to nie zoom,ale tez nie jest jakiś specjalny (WBP - rower cross 6.4 Wheeler). Możliwe, że krótko działało z powodu użytego przeze mnie kiepskiego smarowidła.
miki150
Użytkownik forum
Miasto: Jeteborno
Na forum od: 05.07.2010
«
24 Cze 2012, 16:01 »
"Strzelające kierownice" - dobry tytuł dla rowerowego westernu
Karol
Miasto: Mikołów
Na forum od: 21.02.2011
«
24 Cze 2012, 16:23 »
Kilka lat temu walczyłem też z trzeszczącym mostkiem regulowanym. Czyściłem, smarowałem, próbowałem mocniej skręcić i na niewiele się wszystko zdawało. Wpadłem w końcu na pomysł aby na zawiasie regulacyjnym mostka włożyć podkładki zrobione z blachy z puszek po piwie, od tego czasu mostek już nie strzela.
rowerzysta03
«
24 Cze 2012, 22:43 »
Przed dzisiejszym wypadem dokręciłem najmocniej jak mogłem i ani razu nie było trzasku,zobaczymy na ile to starczy.
Rafał
dawniej unh
Miasto: Nowy Tomyśl
Na forum od: 01.02.2010
«
24 Cze 2012, 22:48 »
a jak strzela korba ?? support się kończy ?? ma dopiero 2,5 kkm
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.
Karol
«
24 Cze 2012, 22:59 »
Pewnie coś jest niedokręcone (suport, korby, zębatki albo strzelają pedały).
olo
Moderator Globalny
Miasto: Bydgoszcz
Na forum od: 12.02.2011
«
25 Paź 2014, 11:34 »
Miałem założyć własny wątek, ale ten jest zdecydowanie chwytliwy
Generalnie od jakiegoś czasu coś mi stuka w trakcie pedałowania, głównie przy mocniejszym deptaniu. Nawet się już przyzwyczaiłem, ale może jednak coś z tym zrobię. Sprawdziłem pedały i wymieniłem je na inne. Przeczyściłem sztycę i ramę. Sprawdziłem bagażnik - ma mały luz, ale dźwięk jest zupełnie inny. Wreszcie wziąłem się za pancerze, a dokładniej końcówki. Niektóre wydają dźwięki, ale zupełnie inne niż na załączonym filmie. W końcu przez przypadek odkryłem, że stukanie jest regularne przy przechylaniu roweru. Ostatnie moje podejrzenie jest takie, że może to jakiś brud wewnątrz pancerzy. Zanim jednak wezmę się za wymianę - może ktoś inny miał podobny przypadek jak na poniższym filmie?
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Karol
«
25 Paź 2014, 11:49 »
Jeśli podczas pokazu trzymałeś kierownicę to trzaski mogą pochodzić z mostka i jego połączeń z kierownicą lub rurą sterową, albo ze sterów.
worek_foliowy
Miasto: Kraków
Na forum od: 11.02.2012
«
25 Paź 2014, 12:39 »
Po pierwsze dokręć mocno zaciski kół. Trochę za głośno jak na nie, ale ja przez pół roku zastanawiałem się o co chodzi i nie mogłem znaleźć przyczyny..
Mogą jeszcze teretycznie trzeszczeć za luźne (?) szprychy, choć znowu za głośno. Wtedy trzeszczy na początku jazdy i po "ułożeniu się" mija.
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
michał
z kropką
Miasto: Gdynia
Na forum od: 10.06.2008
«
25 Paź 2014, 12:52 »
Mi podczas pedałowania strzelała bardzo podobnie pękająca rama. Ale u Ciebie to już trochę trwa więc już dawno by pękła
Może niech jedna osoba buja rowerem a druga założy stetoskop i lokalizuje źródło strzelania
olo
Moderator Globalny
Miasto: Bydgoszcz
Na forum od: 12.02.2011
«
25 Paź 2014, 12:59 »
@Karol, jak trzymam za ramę to też stuka
i czemu jeżeli to połączenie mostek - kierownica to nie stuka bez pedałowania gdy robię intensywne skręty?
@Worek, szprychy na pewno nie, bo stukały by także bez pedałowania. Poza tym to zupełnie inny dźwięk, tak się składa, że jedna jest mocno krzywa i czasem sobie pobrzdękuje
@Michał, kurczę, spod tego pokładu brudu ciężko dostrzec czy pęka czy nie. Ale hałasuje już kilka miesięcy
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Drukuj
Strony: [
1
]
2
3
4
Następna >>
Wszystkie
Do góry