Autor Wątek: Rowerem na Rysy!  (Przeczytany 6693 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Odp: Rowerem na Rysy!
« 25 Cze 2012, 16:32 »
Proszę cię, w takich górach jak tatry śnieg leży miejscami cały rok, noszenie raków i czekana latem to pomyłka.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 25 Cze 2012, 16:35 »
I właśnie w tych miejscach mi się przydawały, chociaż wtedy była to raczej wiosna/późna wiosna. Pod Świnicką Przełęcz na przykład podchodziłem w całości po śniegu.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 25 Cze 2012, 16:38 »
Wiesz, mi się zdarzyło chodzić po śliskiej trawie w rakach, bo akurat miałem je ze sobą. Ale nie wmawiam ludziom, że pod koniec czerwca trzeba brać czekan i raki w Tatry.

(nie mówiąc o tym, że w użyciu czekana trzeba być przeszkolonym, żeby miał jakikolwiek sens)

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
« 25 Cze 2012, 16:49 »
Zastanawiałeś się nad wyborem roweru? Czy od razu wziąłeś szosówkę bo lżejsza do noszenia? Na fullu może byś zjechał trochę po Słowackiej stronie? Byłem tam ze 3 lata temu i z tego co pamiętam były odcinki nadające się do jazdy. Ale może się mylę, bo nie patrzyłem wtedy pod kątem roweru oczywiście ;)

Offline Mężczyzna szczepan

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.12.2011
« 25 Cze 2012, 17:04 »
Wilku:
Dlaczego uważasz że nie zdaję sobie sprawy z tego że ludzie chodzą po górach od setek lat?
Nie znasz mnie, nic o mnie nie wiesz poza paroma wypowiedziami. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że chodzeniu po górach to nie wymysł XXI wieku. Sam korzystasz z dobrodziejstw przemysłu outdoorowego więc już tak na niego najeżdzaj. Problem jest raczej w tym, że ktoś osmielił się poddać krytyce jakiś Twój projekt i stąd ta burza. Nie można miec patentu na wszystko i daj ludziom mieć swoej zdanie

kiedyś wspinali się na linach konopnych, teraz na syntetykach
kiedyś mieszkali w jaskiniach i uprawiali zbieractwo, teraz żyją w domach i pracują w korporacjach.
kiedyś jeżdzili bez przerzutek, a Ty z nich teraz korzystasz - bo jest łatwiej, szybciej i wygodniej.

a'propos wspominanych górali - to oni wspinali się na tatrzańskie skały na bosaka, więc zmień spd na gołe stopy, będziesz jeszcze bliżej "tradycji"
« Ostatnia zmiana: 25 Cze 2012, 17:24 szczepan »
pesymista to ten, który z dwojga złego wybiera oba...

www.halawojtowicz.pl

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 25 Cze 2012, 17:18 »
Miki:
Nikomu niczego nie wmawiam. Wszystko zależy od oceny sytuacji, oceny warunków i realnego sensu użycia. Chyba nie przypuszczasz, że za każdym razem idąc w góry biorę ze sobą pełen zestaw? ;)

Czy da się przejść bez tego i nie zrobić sobie krzywdy? Pewnie, że się da, Wilk przecież żyje i ma się dobrze. :) Ale to nie jest argument, który mnie przekonuje do tego, żeby przed wyjściem, nawet w letnich warunkach, nie rozważyć wzięcia dodatkowego sprzętu, który być może uratuje mi kuper.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 25 Cze 2012, 17:21 »
Michał a jakiego konkretnie obuwia używałeś?
Bloki masz przykręcone?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 25 Cze 2012, 17:32 »
Ale to nie jest argument, który mnie przekonuje do tego, żeby przed wyjściem, nawet w letnich warunkach, nie rozważyć wzięcia dodatkowego sprzętu, który być może uratuje mi kuper.
Hipek99, a używasz kasku jadąc samochodem?
Dawno żeśmy o kaskach nie dyskutowali, a ten wątek to wspaniała okazja, no nie  ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 25 Cze 2012, 17:37 »
Remigiuszu, napisałem "rozważyć wzięcie", nie "wziąć" ;) Jadąc po mieście kasku nie zakładam, ale rozważę założenie go przed maratonem MTB. :)

(nie mówiąc o tym, że w użyciu czekana trzeba być przeszkolonym, żeby miał jakikolwiek sens)
Mnie nikt nie szkolił, przeczytałem kilka artykułów, poćwiczyłem na śniegu i czuję się przeszkolony. Poza tym, nawet dla osoby, która ma toto pierwszy raz w ręku: lepsza kiepska asekuracja niż żadna.

BTW: To sobie teraz narobiłem, jak ktoś pomyśli "Hipek w górach", będzie widział gościa, który przy +30*C zapiernicza w rakach, uprzęży, z czekanem i do tego asekuruje się liną. I pewnie krzyczy wszystkim dookoła, że są ryzykantami.

Offline Mężczyzna szczepan

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.12.2011
« 25 Cze 2012, 18:38 »
Problem jest raczej w tym, że ktoś osmielił się poddać krytyce jakiś Twój projekt i stąd ta burza. Nie można miec patentu na wszystko i daj ludziom mieć swoej zdanie

Nie - problem jest w tym, że wypowiadasz się autorytatywnie nie posiadając żadnego doświadczenia z takim typem obuwia w górach. Buty SPD to jest obuwie spotykane w wysokich górach bardzo rzadko, więc biorąc się do jego oceny nie można zakładać a'priori że jest niebezpieczne - tylko dlatego, że ogólnie przyjęte reguły mówią żeby używać wysokich butów trekingowych
kiedyś wspinali się na linach konopnych, teraz na syntetykach
kiedyś mieszkali w jaskiniach i uprawiali zbieractwo, teraz żyją w domach i pracują w korporacjach.
kiedyś jeżdzili bez przerzutek, a Ty z nich teraz korzystasz - bo jest łatwiej, szybciej i wygodniej.

Chyba nie bardzo łapiesz o czym ja mówię. Nigdzie nie napisałem że buty SPD są lepszym obuwiem w góry od butów trekingowych, czy że zalecam je stosować zamiast takich butów. Ja jedynie stanowczo protestuję przeciwko tekstom, że są to buty niebezpieczne - bo to zwyczajnie nieprawda, głoszona przez ludzi, którzy nie mieli z nimi do czynienia. Ja nie jestem samobójcą, na takich szlakach jak na Rysy (szczególnie z takim bagażem) - nie ma żartów; więc na pewno nie zaryzykowałbym takiej przeprawy gdybym tym butom nie ufał (a jak wspominałem miałem w nich okazję zaliczać dłuższe trasy w zbliżonych warunkach). Generalnie - buty trekingowe są oczywiście lepsze (zapewniają wygodę i bezpieczeństwo w jednym); ale i w butach SPD można sobie bezpiecznie po górach pochodzić.
a'propos wspominanych górali - to oni wspinali się na tatrzańskie skały na bosaka, więc zmień spd na gołe stopy, będziesz jeszcze bliżej "tradycji"

Pierwsze słyszę. Pooglądaj sobie zdjęcia górali z XIXw - chodzili w kierpcach, a nie boso.
Chodzili, chodzili, a właściwie wspinali. Poczytaj m.in. "Wołanie w górach" Michała Jagiełły, pisze tam o tym. Podobnie jak eksplorując jaskinie tatrzańskie rozbierali się "do rosołu" i smarowali tłuszczem żeby przecisnąć się przez zaciski.

Co do obuwia, żeby już ten temat kończyć: osobiście wybrałbym się z drugą parą butów trekkingowych. W spdekach trochę chodziłem po górach z konieczności i wiem z doświadczenia że ufam trekkingom. 
pesymista to ten, który z dwojga złego wybiera oba...

www.halawojtowicz.pl

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 25 Cze 2012, 20:07 »
Hipek - nie przesadzaj z łaski swojej. Jak myślisz, ile osób które były na szczycie razem z Michałem miało ze sobą czekan i raki? Na zdjęciach nie widać. Czemu ich nie pouczasz? Michał wszedł tam i dał nam opis szczery do bólu. Ani przez chwilę nie był w sytuacji jakiegoś zagrożenia. Może po prostu wiedział co robi?

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
« 25 Cze 2012, 21:14 »
Wchodzę sobie na PAP, patrzę na miniaturkę, jakiś rower. No to czytam: Rowerem na Rysy. Przez chwilę myślałem, że Wilk taki medialny, ale jednak to ta kobita:

Tatry, Morskie Oko, 25.06.2012. Agnieszka Korpal nad Morskim Okiem, 25 bm. 25-latka ze Szczecinka chce w ciągu 16 dni wjechać rowerem na Koronę Gór Polski, czyli 28 szczytów najwyższych pasm w polskich górskich. We wtorek planuje zdobycie tatrzańskich Rysów. Dziś rowerzystka dotarła do Morskiego Oka, ponieważ na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego jest zakaz poruszania się na rowerze, zdobywczyni zapowiada, że po tatrzańskich szlakach będzie niosła rower. (gm/kru) PAP/Grzegorz Momot

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 25 Cze 2012, 21:20 »
w ręce? nie przytroczyła sobie go? twardsza od Wilka ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
« 25 Cze 2012, 21:21 »
Zobaczymy jutro, wyżej pisali, że ma wnieść tylko koła ;]

Offline miki150

• Użytkownik forum
« 25 Cze 2012, 23:06 »
Obstawiam że na Radziejową też nie wjechała  ;)

Tagi: tatry małopolskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum