Autor Wątek: Mocne obręcze szosowe  (Przeczytany 2786 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Mocne obręcze szosowe
« 25 Cze 2012, 21:44 »
W związku ze zniszczeniem obu obręczy konieczny wydaje się zakup nowych kół lub samych obręczy. Główne kryterium to wytrzymałość :P Co wybrać?

Aktualnie posiadane koła to Miche Racing - http://bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=komponenty&pid=173. Jestem... byłem z nich zadowolony.

Jakie obręcze wybrać 300 zł za parę, na 28 szprych?
« Ostatnia zmiana: 26 Cze 2012, 10:25 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Mocne koła lub obręcze szosowe
« 26 Cze 2012, 10:19 »
dostałeś kasę z zikitu ? :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Odp: Mocne koła lub obręcze szosowe
« 26 Cze 2012, 10:22 »
Dopiero zaczynam załatwiać. Nie mam czasu czekać aż mi wypłacą - czas rozpatrywania 30-60 dni albo i dłużej, potem sądy itp. :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Odp: Mocne obręcze szosowe
« 26 Cze 2012, 19:44 »
Odświeżam temat.

Wygląda na to, że będę decydował się na Mavic CXP22s za 145 zł sztuka. Są oczkowane, powinny być mocne, bywają montowane nawet w rowerach przełajowych. Wyboru i tak raczej wielkiego nie ma, jest tylko kilka obręczy 28h.

Jakie szprychy do tego wybrać? Nyple aluminiowe czy mosiężne?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 28 Cze 2012, 00:02 »
Podłączę się pod temat.
Kolega ma starą szosę i dość często z tyłu pękają mu szprychy, planuje więc wymienić całe kolo.

Opłaca się brać coś takiego
http://allegro.pl/kola-28-700-szosa-szosowe-na-wolnobieg-wys-stozek-i2425153861.html ?

Wiem że lepsze byłaby piasta na kasetę, ale to wymagałoby grubszej inwestycji w napęd.

Może jednak coś od sprawdzonego sprzedawcy?
http://allegro.pl/kolo-tyl-szosa-na-wolnobieg-nakrecany-i2422590128.html

http://allegro.pl/kolo-tyl-szosa-28-wolnobieg-nakrecany-czarne-i2413183426.html

« 28 Cze 2012, 00:47 »
Te pierwsze są strasznie wysokie - lansiarskie. Wysoki stożek jest bardziej aerodynamiczny ale za to sporo cięższy, dodatkowo trudniej z kupnem dętki (lub drożej). W moich zniszczonych Ambrosio mimo sporo niższego profilu muszę brać już dętki z długim wentylem. 

Moim zdaniem lepsza byłaby obręcz o niskim profilu ale kapslowana lub trochę niższy stożek (też jest mocniejszy od klasycznej).

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Cze 2012, 00:52 »
a nie kupuje się przypadkiem raz czegoś takiego i spokój?
http://allegro.pl/przedluzka-wentyla-valve-extender-50mm-2szt-klucz-i2405267146.html

My home is where my bike is.

« 28 Cze 2012, 01:00 »
Niezły patent.

Można stosować też redukcje z presty na wentyl samochodowy.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Cze 2012, 13:40 »
tylko że to różnie bywa z przejściówkami przy pompowaniu...

Robert, ja bym brał coś bez stożka
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

« 28 Cze 2012, 13:49 »
Kiedyś miałem taką akcję, że jechałem do pewnego miejsca. 400 metrów przed szukaną lokalizacją, pytałem przez telefon kolegi gdzie to jest. Myślał, że jechałem inną drogą i mnie zawrócił ;) Wjechałem w dziurę i przebiłem dętkę. Okazało się, że zapasowa ma za krótki wentyl i nie napompuję (mini pompka na prestę).

Musiałem ze stopami bez czucia nawet w piętach (bo było zimno i miałem całkiem przemoczone buty) pchać rower kilka kilometrów. Dopiero wtedy udało mi się złapać jakiegoś faceta z pompką samochodową, po nakręceniu redukcji można było spokojnie nabijać powietrza.

W warunkach domowych, używając Sigmy Lambda Jet, nakręcałem redukcję ze względu na mniejsze problemy z uchodzeniem powietrza.

Offline AmAdeuz

• Miasto: Wroclaw
  • Na forum od: 05.12.2010
« 2 Lip 2012, 00:49 »
Z mocnych szosowych poluj na starszego mavica cxp30, open 4cd, Rigide DP18 z nowszych Dt 1.2 lub jej jeszcze nowszy model R520 (ale tego nie znam)
Acz kilku letnie cxp33 tez mi sie sprawdzily. Mimo wszystko aktualne produkty mavica maja sie srednio do jakosci sprzed lat.. boki obreczy szybciej sie wycieraja - to taka moja osobista obserwacja.
Nie probowalem Rigidy Chriny, ciezkawa jak na niski profil, ale ponoc naprawde mocna.   

Offline Mężczyzna Grzesio

• Na forum od: 12.01.2012
« 4 Lip 2012, 17:37 »
Podłącze sie pod temat i zadam kilka pytań :)

W moim przypadku potrebuje mieć koło które wytrzyma 9 dniową wycieczkę nad morze z lekkim obciązeniem bo jedziemy we 2 osoby.Dodam ze to szosa. Obręcz mi pasuje ze względu na możliwość założenia opony 23 i 28.  Dwie skrajne wartości którą są dla mnie :) Bede składać tylko tył bo przód w szosie zostaje.

Pytanie- 28 czy 32 oczek?

Jaka piasta pod 10 rzędów Shimano Ultegra?

Szprychy(kupie jakie bedą) - DT Champion 2mm,Sapiny - Laser lub Force

Nyple - pewnie jakieś alu

« 4 Lip 2012, 18:12 »
Pytanie- 28 czy 32 oczek?
Wszystko tylko nie 28 :P Na polskim rynku jest chyba tylko 5 obręczy pod 28 szprych...

Jeśli chcesz tanio, weź CXP 22 pod 32 szprychy, na allegro są za 90 zł. Wersja 28h kosztuje 135-145 zł, ja niestety wyboru nie mam. Ewentualnie można kupić CXP 33 za 200 zł ale chyba nie warto tyle dopłacać.

Jaka piasta pod 10 rzędów Shimano Ultegra?
Coś na maszynach, żeby nie trzeba było się bawić ;) Uważaj tylko na aluminiowe bębenki.

Nyple - pewnie jakieś alu
Nyple aluminiowe podobno można dawać tylko do obręczy kapslowanych. Od strony kasety zalecane są mosiężne.

Offline Mężczyzna Grzesio

• Na forum od: 12.01.2012
« 13 Lip 2012, 17:23 »

« 13 Lip 2012, 21:04 »
Na stronie cyklotour są obie wersje i jedna z nich ma tam oznaczenie s.

link:
http://www.cyklotur.com/pl-PL/czesci-rowerowe,MAVIC.html/prefix/product/pageno/2/type_view/checker/sort/17||ASC

Gdzie indziej przy tym samym malowaniu s nie jest używane

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum