Autor Wątek: Czechy 15-30 sierpnia  (Przeczytany 1904 razy)

Offline Mężczyzna zenonowicz

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.06.2012
Czechy 15-30 sierpnia
« 29 Cze 2012, 09:54 »
Witam :)

Ja i moja dziewczyna poszukujemy miłych, sympatycznych osób chętnych na rowerową przygodę w drugiej połowie sierpnia. Ja mam 30 lat, Agata 26. Wiek jest dla nas nie ważny, podajemy na wszelki wypadek ;)

Cel wyprawy: Czechy. Trasa obejmuje wyjazd z Krakowa, przez Cieszyn do Czeskiego Krumlova, następnie Pragę i powrót do Krakowa.

Dystans całkowity: 1200 km.

Limit km/dzień: 100 km.

Teren: drogi asfaltowe

Noclegi: namioty (przy złej pogodzie motele/hostele/hotele).

Mamy 14 dni urlopu, więc jeśli nam się spodoba jakieś miejsce, to planujemy tam odpocząć, lub może będziemy zwiedzać Pragę. Jesteśmy elastyczni :)

Jeśli ktoś w tym czasie wybiera się w jakiś inny rejon na rowerze, niekoniecznie do Czech, to chętnie dołączymy :) Jesteśmy otwarci na propozycje.

Pozdrawiamy i w razie pytań, proszę pisać.

Offline Mężczyzna Darko

• Miasto: Krak
  • Na forum od: 30.06.2012
Odp: Czechy 15-30 sierpnia
« 30 Cze 2012, 17:19 »
Cześć,
Pomysł fajny,niedawno część Waszej proponowanej trasy pokonałem..
Może połaczymy siły  ;)
Pozdrower

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 1 Lip 2012, 08:49 »
W Czeskim Krumlovie jest fajny camping nad rzeką (głownie kajakarze, my byliśmy jedyni z rowerami) - cena 6zł za osobę.

Powodzenia :)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

« 1 Lip 2012, 11:36 »
Witajcie :)

Dzięki za wszelkie informacje :) Na pewno się przydadzą. Co do towarzystwa jesteśmy otwarci :) Zapraszamy wszystkich, którzy mają ochotę przeżyć fajną przygodę. Może zrobi się z tego całkiem niezła ekspedycjadla dla kilku/kilkunastu osób? Zawsze bezpieczniej. Miał ktoś już doświadczenia w kręceniu w karawanie?
« Ostatnia zmiana: 1 Lip 2012, 13:39 zenonowicz »

Offline Mężczyzna Thor-14

• Miasto: Grodzisk Wielkopolski
  • Na forum od: 24.04.2011
« 1 Lip 2012, 13:35 »
W Czeskim Krumlovie jest fajny camping nad rzeką (głownie kajakarze, my byliśmy jedyni z rowerami) - cena 6zł za osobę.

Powodzenia :)

Kojarzysz nazwe albo jakie to okolice? Za 3 tyg powinienem tam się kręcić;)
Menes sana in  corpore sano

Offline Mężczyzna Darko

• Miasto: Krak
  • Na forum od: 30.06.2012
« 6 Lip 2012, 11:30 »
Witajcie :)

Miał ktoś już doświadczenia w kręceniu w karawanie?

Uważam osobiście na bazie moich dotychczasowych doświadczeń że 4 osoby to maks.
W takiej grupie stosunkowo łatwo się jeszcze poruszać i w miarę łatwo można znaleźć miejsce noclegowe w sytuacji kiedy nie wchodzi w grę rozbicie się na dziko.
W takiej właśnie grupie jechałem w czerwcu na Chorwację i było ok  8)

« 6 Lip 2012, 15:50 »
Dzięki za cenną radę. Będziemy pamiętać, bo jak dotąd jeździliśmy tylko we dwójkę.

Pozdrower i szerokiej drogi :)

Offline Kobieta dewunska

« 6 Lip 2012, 20:54 »
no dosłownie w niemal w centrum miasta, my wjeżdzalliśmy od strony Czeskich Budziejowic, wjeżdzasz do miasta i nagle robi się z takiej wyraźnej górki i na samym jej dole jest rondo, na rondzie wtedy w lewo i może za 100-200m jest camping. Nie pamiętam nazwy, jest on bezpośrednio nad Wełtawą, zadbany, obok jakieś namioty z kiełbaskami, toaleta w takich kontenerach, ale przyzwoicie, zresztą ludzie na pewno wskażą drogę w razie potrzeby - my tam trafiliśmy właśnie dzięki tubylcom:)

edit: no może to nie był jeszcze sam dół górki, tak dokładnie nie pamiętam, w każdym razie rondo było na bank ;) bez problemu widać w google, rondo jest na końcu ulicy Budziejowickiej.
« Ostatnia zmiana: 6 Lip 2012, 21:04 dewunska »
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Thor-14

• Miasto: Grodzisk Wielkopolski
  • Na forum od: 24.04.2011
« 7 Lip 2012, 06:48 »
no dosłownie w niemal w centrum miasta, my wjeżdzalliśmy od strony Czeskich Budziejowic, wjeżdzasz do miasta i nagle robi się z takiej wyraźnej górki i na samym jej dole jest rondo, na rondzie wtedy w lewo i może za 100-200m jest camping. Nie pamiętam nazwy, jest on bezpośrednio nad Wełtawą, zadbany, obok jakieś namioty z kiełbaskami, toaleta w takich kontenerach, ale przyzwoicie, zresztą ludzie na pewno wskażą drogę w razie potrzeby - my tam trafiliśmy właśnie dzięki tubylcom:)

edit: no może to nie był jeszcze sam dół górki, tak dokładnie nie pamiętam, w każdym razie rondo było na bank ;) bez problemu widać w google, rondo jest na końcu ulicy Budziejowickiej.

Dzięki za informacje, macie gdzieś tą relację z Czech? ;)
Menes sana in  corpore sano

Offline Kobieta dewunska

« 7 Lip 2012, 19:49 »
Niestety, nie mamy, jedynie pare zdjęć na picasie, które i tak za wiele nie mówią. Celem naszej wyprawy był Dunaj, więc w Czechach jedynie wpadliśmy do Czeskiego Krumlova, Czeskich Budziejowic i na końcu do Pragi, co było totalną porażką. ;)

« 8 Lip 2012, 10:12 »
Dewunska, dlaczego Praga była totalną porażką? Możesz coś o tym napisać? Wybieramy się tam po Krumlovie, ale teraz nabrałem wątpliwości. Możesz rozwinąć temat? Z góry dzięki :)

Offline Kobieta Sylwina

• Miasto: Warszawa/Praga Południe
  • Na forum od: 04.05.2012
« 8 Lip 2012, 19:52 »
A ja pozwole napisac sobie ze polecam Czechy Prage tez tradycyjnie weekendowo na własna reke   typowe zwiedzenie jest co zwiedzac, i nawet dobre maja czeskie dania  ,byłam w tym roku polskimbusem (bo tanio)   ,dodam ze nie wszystko na rowerach tam mozna zwiedzac ...a pieszo...  jest lepiej .
miastowa rowerzystka&podróżniczka"tradycyjna"

Offline Kobieta dewunska

« 8 Lip 2012, 20:52 »
Rozwinę :) dla nas Praga miała być końcem podróży, jej uwieńczeniem i nagrodą za górki w Austrii. Miasto jest piękne - i temu nie będę nigdy zaprzeczać, ale w sezonie (my byliśmy w połowie sierpnia) to istny koszmar. Ludzi jest jak mrówków, chociaż i to za mało powiedziane. Z uwagi na właściwie brak infrastruktury rowerowej w mieście, poruszać trzeba się po drogach albo chodnikach, my wybraliśmy chodniki, żeby móc spokojnie zatrzymywać się i spoglądać na mapę. W Starym Mieście nie da się nawet przejść z rowerem, o jeździe nie ma mowy. Kilka razy zgubiliśmy się we wszechogarniającym tłumie, chodź szliśmy jedno za drugim. Dotarcie z dworca na camping (może kilka km) zajęło nam ponad 4godziny. Na pamiątkowe kubki z krecikiem i camping w Pradze wydaliśmy więcej kasy niż na życie w pozostałe dni w Niemczech i Austrii. Właściwie wszystko jest drogie, przeokropnie...no chyba, że ktoś nie przelicza na polskie, ale ja akurat zawsze to robię ;) Na Pragę polecam przeznaczyć więcej czasu, nam 2 dni starczyły na znalezienie campingu i powłóczenie się tu i tam. Chętnie wrócę do Pragi, ale może w mglisty listopad, chociaż podobno ceny nigdy nie spadają.

Jeśli pojedziecie ( ja pewnie bym tak łatwo nie zrezygnowała z Pragi, gdyby ktoś mi o niej takie rewelacje powiedział :) ), to najlepiej zostawić rowery na campingu czy gdziekolwiek i poruszać się metrem i piechotą, chociaż my to do metra nawet z załadowanymi rowerami wsiedliśmy na sam koniec :D

Offline Kobieta Sylwina

• Miasto: Warszawa/Praga Południe
  • Na forum od: 04.05.2012
« 9 Lip 2012, 08:20 »
dewunska jezdzisz po swiecie ,a nie czytasz wczesniej nic o kraju przed wyjazdem ?  ::) dla mnie nie zrozumiałe,pozatym mozna i po polsku po ang i po ros.sie dogadac w czechach spokojnie ,choc mialam mape  czesi nam pomgali jak nie wiedziałysmy czy daleko jeszcze jest do jakiegos miejsca ,  a praga oczywiscie ze jest droga..... bo zyje głownie z turystyki ... :D
miastowa rowerzystka&podróżniczka"tradycyjna"

« 9 Lip 2012, 12:25 »
Dewunska dzięki za cenne wskazówki :) Na pewno się przydadzą! Mam nadzieję, że ominiemy rowerowo Pragę lub tylko przez nią przejedziemy i pojedziemy dalej, bo tłumów nie znoszę ;[. A może kiedyś, jak będzie okazja pojechać bez rowerów, nie na urlop, to czemu nie... Tak czy siak jeszcze raz dzięki za opis.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum