Autor Wątek: Gruzja 2012  (Przeczytany 4108 razy)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Gruzja 2012
« 1 Lip 2012, 18:54 »
Witamy. Dziś chcielibyśmy podzielić się wrażeniami z naszej wyprawy po Gruzji. Przepiękne widoki, góry, trudne drogi (w większości szutry, kamienie, błoto), duża ilość podjazdów. Ten kraj zaskoczył nas przede wszystkim serdecznością i gościnnością jego mieszkańców. Ludzie (Gruzini, Azerowie, Ormianie) pomimo tego, że żyją bardzo skromnie, starali się nas ugościć jak tylko można najlepiej. Wiele osób wręcz zabiegało o to abyśmy skorzystali z ich gościny. Nasza znajomość języka rosyjskiego okazała się na tyle wystarczająca, że dzięki niej mogliśmy czynnie uczestniczyć w czasie rozmów przy stole, bliżej poznać ich historię, obyczaje i sytuację w jakiej obecnie się znajdują.W tym kraju czuliśmy się wyjątkowo bezpiecznie.Ostrzegano nas przed wilkami i niedźwiedziami (tylko raz widzieliśmy wilka na trasie). Zarówno policja (która np.potrafiła nas eskortować cały dzień przez góry) jak i sami Gruzini dbali o to, abyśmy czuli się dobrze. W przeciwieństwie do innych wypraw  na których do tej pory byliśmy ta okazała się wyjątkową. Dzięki wielkiej serdeczności oraz poznania bliżej mieszkańców i tego jak żyją towarzyszyły nam przeróżne emocje, od śmiechu po łzy. Podróżując po Gruzji czuliśmy się tak jak byśmy pojechali w odwiedziny po rodzinie (od jednej do drugiej). Mamy nadzieję, że galeria (choć w niewielki sposób) przybliży klimat tej przygody. Pogoda piękna choć ciągle wysokie temperatury (nawet do 40stopni), deszcz w nocy. Przez 16 dni ogółem zrobiliśmy tylko 750km. Po każdym kolejnym spotkaniu z ludźmi ilość ich  przejechania przestawała mieć priorytetowe znaczenie. Ogólnie jesteśmy pod ogromnym wrażeniem.
Zapraszamy do obejrzenia fotogalerii (w formie fotoreportażu, ilość zdjęć 249):
https://picasaweb.google.com/111095219344076457744/GruzjaRowerem2012

Mapa trasy przedstawia się następująco:
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=bqhqphddxgfskkuf
Film z podróży zostanie zaprezentowany w terminie późniejszym.
Pozdrawiamy serdecznie  :)
« Ostatnia zmiana: 1 Lip 2012, 22:02 m+k »

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Odp: Gruzja 2012
« 1 Lip 2012, 19:08 »
Ale Wam fajnie :)
Dobrze, że was te psy nie zjadły :)
R+A
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Freud

• Na forum od: 16.06.2011
« 1 Lip 2012, 19:20 »
Zachwycająco, okwiecone widoki! :)
Fajna galeria i szok, że tam jest taka bida :icon_confused:
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 1 Lip 2012, 19:48 »
Cudna przyroda i wspaniali ludzie to raj dla rowerowych podróżników.
« Ostatnia zmiana: 1 Lip 2012, 20:08 Karol »

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 1 Lip 2012, 19:50 »
Wspaniała galeria, super że tak dokładnie opisana! Naprawdę rewelacja i mimo obszerności chciałoby się jeszcze! :)
Jakie mieliście opony?

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 1 Lip 2012, 19:51 »
hoho, już wiem gdzie jadę za rok. Dzieki :)
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 1 Lip 2012, 20:57 »
Piękna wyprawa, Gruzja to kraj kontrastu biedoty i niesamowitej gościnności, i do tego dodac wspaniałą przyrodę i wszystko w tym temacie. Na pewno będę w przyszłości  chciał zobaczyc i poczuc atmosferę w tym kraju.
Zdjęcia wszystko to oddały.
Pozdrawiam ;)
PS. A jak wina i wódka z winogrona?!! :o

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 1 Lip 2012, 21:08 »
Pięknie :) i dzięki waszej galerii wreszcie dowiedziałem się, po co psy w krajach pasterskich noszą na szyjach te groźne, kolcowane obroże :)

Offline m+k

• Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 1 Lip 2012, 21:30 »
Wielkie podziękowania za wpisy  i opinie:)
Zapomniałam dodać, że warto przed wyjazdem nauczyć się kilku gruzińskich słów, typu dzień dobry, do widzenia, dziękuję itp. Ich znajomość powoduje od razu uśmiech na twarzy Gruzinów, pozytywną reakcję i natychmiastową chęć pomocy. Z pewnością też przypomnienie sobie ze szkoły języka rosyjskiego będzie dobrym pomysłem bo niestety po angielsku to nikt nie potrafi.

Jakie mieliście opony?
Opony rowkowe schwalbe i author (niestety ostre kamienie poradziły sobie z nimi;))

Dobrze, że was te psy nie zjadły :)
R+A
Mało brakowało, miały wielką chęć. Jeden pies zaskoczył nas swoim zachowaniem.Gdy rozwścieczony podbiegł do nas  z początku chciał mnie "szamnąć" w łydkę ale po krótkim czasie podkulił ogon i dziwnie zaczął mnie bronić, szczerząc kły na inne psy. Zastanawiające

PS. A jak wina i wódka z winogrona?!! :o

Wina rewelacja. Jak się dowiedzieliśmy od winiarza, wino produkowane jest wyłącznie z samego soku z winogron, bez dodatku czegokolwiek tzn. bez cukru, drożdży i wody.
Jeśli chodzi o wódkę z winogron to nazywa się ona cza-cza i po nie nie boli głowa na drugi dzień i brak kaca. Moc od 50-60% W smaku lekki posmak winogrona.

Dodam jeszcze, że warto zabrać ze sobą małe gadżety, które można zostawić na pamiątkę. My zabraliśmy ze sobą smycze na klucze, małe notesiki, naklejki, zawieszki. Dobrym pomysłem okazały się też jednorazowe próbki kremów i szamponów, które wzięłam dla siebie a ucieszyły młode dziewczyny.
Pozdrawiamy :)
« Ostatnia zmiana: 1 Lip 2012, 21:57 m+k »

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 1 Lip 2012, 22:20 »
Pięknie. Może ubogo, ale i tak pięknie!

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
« 1 Lip 2012, 22:32 »
Opony rowkowe schwalbe i author

dasz radę podać jaki dokładnie model? szczególnie schwalbe?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 2 Lip 2012, 09:57 »
m+k dawno się nie wzruszyłem przy oglądaniu czyjejś galerii. Ludzie są tam niesamowici, cieszę się że jeszcze tacy są. Gratuluję wyjazdu, mam nadzieję że i ja tam kiedyś dotrę.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 2 Lip 2012, 12:28 »
Ech...głowa boli od marzeń! Gratulacje i szczere wyrazy zazdrości :D otwierając galerię pomyślałam, że trochę za duża, ale nawet nie wiem kiedy się skończyła... świetna wyprawa, galeria i relacja ;)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
« 2 Lip 2012, 14:39 »
Piękna podróż. Kolejny przykład, że śmiało można wracać (tym razem oczami obserwatora) w rejony, gdzie się już było i ciągle odkrywać je na nowo. A takiej ilości spotkań z napotkanymi ludźmi - szczerze zazdroszczę!

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 2 Lip 2012, 14:46 »
Jak się jechało wąskotorówką do Bakuriani?:D
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi: gruzja kaukaz 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum