Autor Wątek: Gruzja 2012  (Przeczytany 4110 razy)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Odp: Gruzja 2012
« 2 Lip 2012, 17:31 »
Opony rowkowe schwalbe i author

dasz radę podać jaki dokładnie model? szczególnie schwalbe?

Sprawdziłam ta opona to schwalbe road cruiser

Jak się jechało wąskotorówką do Bakuriani?:D

Rewelacyjnie. Głośno piszczała ale jakoś kulała się coraz wyżej.

m+k dawno się nie wzruszyłem przy oglądaniu czyjejś galerii. Ludzie są tam niesamowici, cieszę się że jeszcze tacy są.
To prawda, ludzie tam są niesamowici a ich otwartość i serdeczność nie raz powodowała, że zakręciła mi się łza w oku.
Dziękujemy i pozdrawiamy.

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
« 2 Lip 2012, 22:05 »
Wow, pięknie! Mam nadzieję, że kiedys dane mi będzie coś takiego zobaczyć i przeżyć.

Dziwie się, że w ogóle udało Wam się ukończyć wyprawę. Chyba co kilkanaście kilometrów mieliście zaproszenie na nocleg i wypitek - bardzo gościnni ci Gruzini ;)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 3 Lip 2012, 12:06 »
Niesamowita wyprawa! Galeria bardzo mi sie podobala, mowiac szczerze - za krotka;)
Goscinnosc tamtejszych ludzi naprawde zachwyca, mimo ze nie maja wiele, ze bieda, ze prowadza skromne zycie, to potrafia byc bardzo goscinni i podzielic sie tym co maja - niesamowite! ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 3 Lip 2012, 13:41 »
Bardzo ciekawa galeria. Cieszę się, że się Wam wyprawa udała.

Offline m+k

« 4 Lip 2012, 19:58 »
Dziwie się, że w ogóle udało Wam się ukończyć wyprawę. Chyba co kilkanaście kilometrów mieliście zaproszenie na nocleg i wypitek - bardzo gościnni ci Gruzini ;)
A to prawda ;) Bywało, że przejechaliśmy kilkanaście km i byliśmy zapraszani aby spróbować "domowe destylaty". Aby ukończyć wyprawę przyjęliśmy przejechanie jednego dnia min.30km. Tak też się stało np. w m.Opha, stuknęło 30 gdy Gruzin pracujący na swojej winnicy zaprosił nas do siebie. Pomimo 15godz. - skorzystaliśmy i nie żałujemy.
Pozdrawiamy.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 4 Lip 2012, 20:08 »
fotorelacja R E W E L A C Y J N A ! ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 4 Lip 2012, 20:43 »
Co tu dużo pisać. Ja spadłem ze stołka. Toż to jedna wielka impreza była. Jejku, też tak chcę.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 4 Lip 2012, 20:52 »
rozpoznałam waszego kwiatka;)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline m+k

« 5 Lip 2012, 19:51 »
Dzięki Aniu. Trzeba przyznać, że trafnie potrafisz określić zarówno owady jak i rośliny. Brava dla Ciebie :)
Pozdrawiamy

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 25 Lip 2012, 18:33 »
Posłuchajcie, dzisiaj zadzwonił do mnie Pasza:) Dostał zdjęcia i list. Jestem szczęśliwa:D
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 25 Lip 2012, 19:08 »
Fantastyczna galeria, obejrzałam wszystkie zdjęcia i przeczytałam podpisy z wielką przyjemnością - i chętnie pooglądałabym więcej :) Wspaniały kraj wspaniałych ludzi...

Napisaliście, że ciężko tam dogadać się po angielsku. Ja po rosyjsku nie znam ani słowa... No cóż, trzeba będzie pojechać z kimś, kto zna :) Jeszcze raz dzięki za piękną fotorelację.

Offline m+k

« 25 Lip 2012, 20:50 »
Posłuchajcie, dzisiaj zadzwonił do mnie Pasza:) Dostał zdjęcia i list. Jestem szczęśliwa:D
Aniu! bardzo się cieszę. Ale dobra wiadomość. Uradowałaś nas. A jednak chłopaki nie zawiedli :)
Janus - bardzo dziękujemy za Twoją opinię. Przy Twoich pięknych zdjęciach to te nasze - "wymiękają"
Pozdrawiamy
PS.Ale się cieszę :)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 29 Lip 2012, 14:37 »
Mnie w Gruzji pies ugryzł i teraz się szczepię na wściekliznę :)
A wódka z winogron różna (na gardło od 30 do 60%), ale w smaku słaba.
Natomiast lepsze jest jej wersja chlebowa (ze Swanetii)- mocna ale łagodna, nic nie pali. :)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna mula53

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 29.01.2009
« 30 Lip 2012, 01:31 »
Gratuluję udanej wyprawy. Odżyły  wspomnienia z naszej ubiegłorocznej wyprawy. Zdjęcia świetnie oddają atmosferę życia w Gruzji, ale trzeba tam być, żeby docenić w pełni… upały, kurz na szutrach, słodki zapach dzikich fig przy drogach, muzykę, wyjątkową gościnność zwykłych ludzi i szczególny  stosunek do Polaków. Wasza relacje z pewnością pomoże wielu kolejnym rowerowym podróżnikom do tego wyjątkowego kraju, który mnie z jednej strony zachwycał a z drugiej wkurzał czasem maksymalnie. Wskazane byłoby rozwinąć kilka tematów, które mogą zdziwić, zastanowić, zainteresować albo zaskoczyć rowerowego podróżnika z Polski. Moim zdaniem przybywamy do tego kraju z trochę innego świata, chodzi mi o kulturę i tzw. mentalność. Ja w waszej relacji wyłapuję – oprócz  nadzwyczajnego niewątpliwie piękna przeżyć – rzeczy praktyczne albo potencjalnie zagrażające. Np. Policja  w Gruzji. Niesamowite architektonicznie komisariaty i poziom wyszkolenia policjantów oraz ich pozycja w społeczeństwie, co pokazała m.in. red. Włodarczyk w Szerokich torach. Obawialiśmy się, że będą stanowić dla nas zagrożenie jak w Rosji czy na Ukrainie. W rzeczywistości są  w powszechnym mniemaniu samych Gruzinów kryształowo uczciwi bo w przeciwnym razie „dziesiat’ liet w tjurmu” jak wyjaśnił mi rzeczowo właściciel stacji benzynowej. Z kolei te węże, czyli „żmiji” , przestrzegano nas przed łażeniem po krzakach, wychodzeniem po nocy z namiotu np. na szkolnym boisku – naszej miejscówce,  ale chyba niewiele sobie z tego robiliśmy. Teraz myślę, że robiliśmy głupio. Po pierwsze dlatego, że rzeczywiście są i potwierdzam to osobistą obserwacją. Są niebezpieczne „srazu trup” – opinia Tornike, naszego gruzińskiego przewodnika.  Po drugie ze względu na poziom publicznej służby zdrowia -  tu podpieram się opinią właściciela tzw. Polskiego Domu w Lagodekhi - który znacznie odstaje od naszych wyobrażeń o standardach medycyny. Liczyć na realną pomoc medyczną nie ma co. Ja korzystałem tylko z wychodka służby zdrowia i… przeżyłem. Tematów jest wiele. Zdrowia do kolejnych wypraw.

Offline Mężczyzna jedenkg

• Miasto: BB
  • Na forum od: 21.11.2008
    • http://fotowyprawy.com
« 2 Sie 2012, 12:07 »
Hej,

Miło popatrzeć, jak realizujecie plany. Już bodaj podczas naszego przypadkowego spotkania i poznania się w Czarnogórze w zeszłym roku wspominaliście o planach gruzińskich. A tu proszę - już są zrealizowane. Gratulacje!

1kg

Tagi: gruzja kaukaz 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum