Autor Wątek: [przerzutka przód] ciągłe rozregulowanie  (Przeczytany 2068 razy)

Offline Mężczyzna magnum146

• Miasto: Jura
  • Na forum od: 14.03.2009
W moim Krossie Hexagonie V3 mam przerzutki Shimano Altus (przednia, tylna, manetka) i mam mały problem z regulacją przodu.

Już wiele razy wraz z poradnikami krążącymi w sieci wyregulowałem je i chodziły idealnie - za każdym razem rozregulowują się i nie chcą zbijać w dół albo wbijać na wyższą zębatkę.
Rower: Kross Hexagon V3 - od 2010r
manetki, przerzutka przód i tył: Shimano Altus

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
nie chcą zbijać w dół albo wbijać na wyższą zębatkę.
a linka nie przycina się w pancerzu? Może być też awaria w manetce/przerzutce (blokowanie), ale to najpewniej linka.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Gofer

• Miasto: Dopiewo k. Poznania
  • Na forum od: 31.03.2011
Ja tak miałem, kiedy używałem konstrukcji top-swing, to było jakieś tanie rozklekotane shimano, po zmianie na down-swinga zero problemów.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
jeśli linki są nowe, to linka po prostu przez pewien czas pracy się wyciąga - po jakimś czasie dolegliwość ustanie
może też być kwestia za krótkich pancerzy (choć nie sądzę aby w fabrycznym rowerze był taki problem)
sprawdź także czy korba i kaseta są dobrze dokręcone

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Z przednim Tourney'em (FD-C050) swego czasu też nie mogłem dojść do ładu. Altus to niby grupa wyżej niż Tourney, ale cudów bym nie oczekiwał. Po 1,5 roku intensywnego używania (codziennie min. 15km po mieście, w tym w zimie) Tourney był tak zużyty, że nadawał się tylko do kosza, przestał zmieniać biegi w ogóle.

EDIT
Tak na marginesie: na problemy z wyregulowaniem przedniej przerzutki jest jedno skuteczne lekarstwo: gripshifty i ich microindex! Wystarczy dobrze ustawić ograniczniki, linka może być już ustawiona kompletnie na odwal, byle zakres ruchu manetki obejmował cały obszar pomiędzy ogranicznikami.
« Ostatnia zmiana: 3 Lip 2012, 00:21 Medawc »

Offline skolioza

Medwac, po mojemu to nie tędy droga  ;D
przy dobrym ustawieniu przerzutki względem korby oraz prawidłowym jej wyregulowaniu (włączając w to stan okablowania) index wcale nie będzie Ci wrogiem ;)

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
I mówi to miłośnik sprzętu z czasów, kiedy jeszcze czasem spotykane były manetki cierne, w ogóle nieindeksowane :D.

Od razu przepraszam za jakość zdjęć ale robione telefonem komórkowym.

Wydaje mi się, że czegoś takiego być nie powinno, ale czy to jest przyczyną?! Pierwszy raz spotkałbym się z czymś takim..

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Od razu przepraszam za jakość zdjęć ale robione telefonem komórkowym.

Wydaje mi się, że czegoś takiego być nie powinno, ale czy to jest przyczyną?! Pierwszy raz spotkałbym się z czymś takim..
Rozpadła się końcówka linki i druty z pancerza Ci wylazły. Linka do wymiany.
W zasadzie sam pancerz, ale pewnie najlepsza okazja żeby wymienić całość.

Offline skolioza

I mówi to miłośnik sprzętu z czasów, kiedy jeszcze czasem spotykane były manetki cierne, w ogóle nieindeksowane :D.
:)
tu masz rację - niemniej jeśli manetka jest indeksowana to metodą wyeliminowania niedokładności nie jest cofanie sie do rozwiązań bardziej archaicznych - co innego jeśli robi się to świadomie z potrzeby serca :D
BTW zdjęcie chyba dosadnie pokazało że przy utrzymaniu okablowania w takiej kondycji nie ma co dywagować nad taką przyczyną stanu rzeczy ;)

Wczoraj kupiona nowa linka i pancerz i od wczoraj męka z regulacją tej przedniej przerzutki. Cały czas dochodzę do momentu - nie mogę wbić z 2 na 3 bo już przy manetce mało brakuje do złamania mojego kciuka. Linkę naciągam mocno i postępuje wg poradników.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Nie wiem co głoszą poradniki, z których korzystasz, ale mam tę samą wątpliwość co BogdanOl - czy masz dobrze ustawione śruby regulujące zakres ruchu?
Od tego musisz zacząć, bo jak Ci się przerzutka "zapiera" to żadna linka nie pomoże.

Ja zamocowałbym linkę z prawej strony śruby.

Tak, wiem - to już mam skorygowane.

Śrubkę H nie masz za mocno wkręconą?

Tak, wykręciłem ją już ale po zamontowaniu linki przy ustawieniu skrajnych znów ją muszę wkręcić.

czy masz dobrze ustawione śruby regulujące zakres ruchu?

To znaczy? Chodzi Ci o ustawienie skrajnych położeń? Tak, mam to zrobione.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum