Autor Wątek: Lustrzanki cyfrowe  (Przeczytany 17047 razy)

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
Lustrzanki cyfrowe
« 30 Maj 2008, 18:06 »
...wszak w ekwipunek możemy zawsze zabrać ze sobą urządzenie, które by utrwaliło nasze wspomnienia

Chciałem się zorientować, czy ktoś z Was używa dobrych lustrzanek, z czego korzystacie??

Póki co rozglądam się i rozglądam... bo do kupna jeszcze mam powiedzmy ponad miesiąc (heh musze dozbierać do nowego sprzętu).
Póki co moim faworytem jest Pentax K100D... 6,1 Megapix i to wydaje sie optymalne, jak na rozpoczęcie zabawy :D oczywiście z kitowym obiektywem. Zastanawiałem się też czy kupować na allegro aparat będący jeszcze na gwarancji albo ściagąć ze USA.. tylko bym wtedy dłużej czekał...
Na oku mam jeszcze Nikona D60...

Czekam na jakieś rady, bo szczerze mówiąc to na początek nie chce badziewia, choć wydatek rzędu 1500 to wcale nie obiecuje ze aparat będzie profesjonalny... do tej ceny jednak wiem że da się kupić porządny amatorski sprzęcik...

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Lustrzanki cyfrowe
« 30 Maj 2008, 18:14 »
my z anooshką mamy D50 i D70s ... do tego kilka obiektywów i photobank i kilka baterii
różnica między kompaktem a lustrzanką jest nie tylko w jakości (na +) ale i w poręczności (masz lepszą kontrolę nad tym co się dzieje)
polecam :-)
jakość to jest to ... i duży format :-)
praktycznie, każda lustrzanka jest podobnej jakości .. różnica w rozstawieniu przycisków i detalach, ale każde 6 M (i więcej) jest podobnie  dobre.

a kompakt może mieć i 10M ale na malutkiej matrycy :-) i nigdy nie bedzie tym samym ...
pozdr
… why so serious ?

Lustrzanki cyfrowe
« 30 Maj 2008, 18:24 »
w sumie to nie chce miec więcej niż te 6M... czytałem, że tak naprawdę nie ma różnicy między właśnie 6M a 10M... chyba że dla kogoś kto chce drukować na formacie A3.
Na kompakt to się chyba nie dam namówić... i właśnie zależy mi na dobrej matrycy, dość dużej no i wiem, że w lustrzankach inny jest czasem kąt widzenia przez wizjer... trochę czasem inaczej zdjęcie wychodzi, jak się okazuje, że obcięło, albo obraz okazał sie za mały na wyjściu.

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Lustrzanki cyfrowe
« 2 Cze 2008, 09:42 »
Ja kupiłem chyba w styczniu Olympus E-510 z dwoma obiektywami kitowymi , głównie ze wzgledu na dość kompaktowe rozmiary jak na lustrznkę (system 4/3)!!!. Chciałem w miarę dobrą lustrzankę z tanimi obiektywami i możliwie małymi rozmiarami i wagą ze względu na łatwość transportu na kierownicy rowerowej. Po długich poszukiwaniach wybór padł na 510kę (teraz wchodzi nowsza wersja więc może ceny spadną jeszcze bardziej). Aparat ma 10,1M, stabilizację obrazy, podgląd na żywo i dobry odkurzacz itd. Też rozważałem Pentaxa, konkretnie K10 ale ze względu na wymiary odpadł mimo bardzo pochlebnych recenzji. Poprostu nie chcę wozić zbyt dużo sprzętu.
Jeśli byłbyś zainteresowany tu przesyłam link do forum, na którym znajdziesz sporo informacji o olkach  http://forum.olympusclub.pl/ oraz o systemie 4/3 http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Strona_g%C5%82%C3%B3wna .

Polecam Olympusa na rower, może jakiś inny model przypadnie Ci do gustu. Obiektywy Zuiko Digital w porównaniu do konkurencji mają bardzo dobrej jakości i w przystepnej cenie.
Jesli chodzi o zakup w USA to jeśli masz taką możliwosć to szczerze polecam. Ja aparat z obiektywami kupiłem w kraju ale lampe to już sprowadzałem z USA, wyszła około 700zł a w tym czasie w polsce kosztowała w necie 1600zł. Przy tym kursie $ to naprawę się opłaca nawet (a może przede wszystkim-kwestia uczciwości skarbowej) płacąc cło (tutaj link do sklepu z którego kupowałem lampę http://www.17photo.com/results.asp .
A tak na boku, to czuję, że może rozpętać się mała wojna pomiędzy zwolennikami różnych sysemów (canon, nikon itd) :D

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Lustrzanki cyfrowe
« 2 Cze 2008, 13:41 »
Cytat: "mordimer"
w sumie to nie chce miec więcej niż te 6M... czytałem, że tak naprawdę nie ma różnicy między właśnie 6M a 10M... chyba że dla kogoś kto chce drukować na formacie A3.

Na A3 to spokojnie i z jednego i z drugiego wydrukujesz, choć przy wyższych czułościach są już zauważalne różnice pomiędzy aparatami. Trzeba też pamiętać, że im większe zdjęcia tym potrzebny do nich lepszy komputer. A jak kleisz z tego panoramy, to ma to spore znaczenie.
Generalnie powiedziałbym, że body jest ważne, jednak obiektyw ważniejszy, a dużo, dużooooo ważniejszy, zdecydowanie najważniejszy jest fotograf. Sam aparat za nas kadru nie wybierze, a i najlepszym aparatem można pstrykać tysiące knotów. Dobrze wyznawać zasadę: mniej, a lepiej, choć z cyfrówką jest o to dużo trudniej  :D

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Lustrzanki cyfrowe
« 5 Cze 2008, 12:16 »
Cytat: "robb"
my z anooshką mamy D50 i D70s ... do tego kilka obiektywów i photobank i kilka baterii

Robb, możesz napisać coś więcej o tym photobanku??
Jaki masz model i jak Ci się z nim żyje? Nie boisz się o fotki? :wink:  Tam chyba jest mechaniczny dysk który może paść?

pozdrower
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Lustrzanki cyfrowe
« 5 Cze 2008, 14:19 »
kiedyś mailem takie sprytne urządzonko - nagrywarkę CD z czytnikiem .. taki fotobank tylko z innej epoki :-) rewelacja ... niemiecki wynalazek .. miał nawet baterie litową i nagrywał z 10CD bez dostaw prądu .. jednak w Indiach nie dał rady i po 3 latach użytkowania ... skoki indyjskiego napięcia ją uśmierciły ...
na szybko trzeba było coś kupić .. więc w Kathmandu kupiliśmy NEXTODI [/color] z 80 GB twardego. Nasza wersja - 512 MB w 1minutę, bateria starcza na zrzucenie30GB, podłączając do PC przez USB masz dysk przenośny a bateria się dodatkowo podładowuje.
na początku bałem się o HD bardziej niż o siebie :-) i woziłem w środku śpiwora. dziś, po 2 upadkach na podłogę już tak się nie boję i robię kopie fotek na dvd przy każdej nadarzającej się  okazji i już :-)

polecam
… why so serious ?

ngc

• Gość
Lustrzanki cyfrowe
« 5 Cze 2008, 17:08 »
Hej! Mój pierwszy post na forum rowerowym i piszę o fotografii... :]

Mam Pentaxa K100D - z rowerem bylem z nim tylko na slowacji, ale Korpus z zalozonym Kitowym 18-55 miescil sie w torbie na kierownice a drugi obiektyw 50-200 świetnie dopelnial wolna przestrzen, takze nic nie latalo. Balem sie tylko troche o wstrząsy, bo aparat to delikatna rzecz ale po 10 dniach nadal działa. Nie wiem jak reszta z was radzi sobie z wstrzasami torby na kierownicy, ale ja sie zawsze boje o aparat kiedy trzesie.

Przy zakupie Kasetki (K100D) musisz pamietac ze jej korpus nalezy do jednego z najwiekszych na rynku. Dodatkowo spust migawki nie brzmi tak swietnie jak w Nikonach i Canonach, ale to tylko wariaci zwracaja na takie cos uwage :] Pozatym-same zalety. Mozliwosc dokupienia tanich obiektywow z allegro (co prawda manuale, ale dzialac beda) na mocowaniu bagnetem M42.
Do tego pamietaj o ładowarce na 4 paluszki i 4 baterie w zapasie na zmiane.

Zdjecia z tatr robione K100D znajdziesz tutaj: http://picasaweb.google.com/piotr.krezel/TatryIBeskid07

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
Lustrzanki cyfrowe
« 5 Cze 2008, 17:53 »
Cytat: "ngc"
Hej! Mój pierwszy post na forum rowerowym i piszę o fotografii... :]

Mam Pentaxa K100D - z rowerem bylem z nim tylko na slowacji, ale Korpus z zalozonym Kitowym 18-55 miescil sie w torbie na kierownice a drugi obiektyw 50-200 świetnie dopelnial wolna przestrzen, takze nic nie latalo. Balem sie tylko troche o wstrząsy, bo aparat to delikatna rzecz ale po 10 dniach nadal działa. Nie wiem jak reszta z was radzi sobie z wstrzasami torby na kierownicy, ale ja sie zawsze boje o aparat kiedy trzesie.

Przy zakupie Kasetki (K100D) musisz pamietac ze jej korpus nalezy do jednego z najwiekszych na rynku. Dodatkowo spust migawki nie brzmi tak swietnie jak w Nikonach i Canonach, ale to tylko wariaci zwracaja na takie cos uwage :] Pozatym-same zalety. Mozliwosc dokupienia tanich obiektywow z allegro (co prawda manuale, ale dzialac beda) na mocowaniu bagnetem M42.
Do tego pamietaj o ładowarce na 4 paluszki i 4 baterie w zapasie na zmiane.

Zdjecia z tatr robione K100D znajdziesz tutaj: http://picasaweb.google.com/piotr.krezel/TatryIBeskid07

a oprocz tego swietnie uszczelniony aparat (czy to k10 jest super szczelny)?
spokojnie mozna zamoczyc aparat a on nadal dziala
tak wiec na rower dobry wybor

Lustrzanki cyfrowe
« 5 Cze 2008, 18:53 »
To Twój aparat leży w zmywaku??
Ja bym wolał jednak nie traktować swojego sprzętu.. jak go oczywiście kupie :D

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
    • Robb Maciąg
Lustrzanki cyfrowe
« 5 Cze 2008, 19:21 »
popełniacie 1  .. karrrrynalny błąd :-) ... nie kupuje się tanich obiektywów ... tanie obiektywy "z allegro" to gów** ... które rujnują jakość aparatu ... niszcząc zdjęcia ....
nie mówię żeby kupować obiektywy za 10.000 zł :-)
ale poniżej 1200-1500 niczego bym nie kupił ....
a na fotografii trochę się już znam ;-)

pozdr
… why so serious ?

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
Lustrzanki cyfrowe
« 5 Cze 2008, 19:49 »
popełniacie 1  .. karrrrynalny błąd :-) ... nie kupuje się tanich obiektywów ... tanie obiektywy "z allegro" to gów** ... które rujnują jakość aparatu ... niszcząc zdjęcia ....
nie mówię żeby kupować obiektywy za 10.000 zł :-)
a na fotografii trochę się już znam ;-)

pozdr

ja kupilem z allegro tamrona 28-75/2.8 i uwazam go za tani obiektyw :)
o jakosci w zupelnosci wystarczajacej jak dla mnie

co do kitow to pentax i olympus jednak ma najlepsza jakosc z kitowymi szklami

aparat w zlewie to nie moj (po za tym mam minolte)- znalezione na googlach, ale widzialem bardziej hardcorowe sceny z pentaxami

Lustrzanki cyfrowe
« 5 Cze 2008, 21:48 »
Jak zarobie kiedys kupe kasy to na pewno zmienie z obiektywu kitowego na jakies lepszy.
robb, jak się nie ma co się lubi... to się lubi co się NIE ma :P
i na zmiany kiedyś przyjdzie czas  8)

mingus

• Gość
Lustrzanki cyfrowe
« 6 Cze 2008, 00:12 »
Robb - litości !
Pentaxa 50mm ze światłem 1,7 to gówno ?
A o Sonnarze 300/4 słyszałeś ?
Oba z Allegro, ten pierwszy 350zł, a Zeiss 900zł. Jaki nowy obiektyw w tej cenie zdyskontuje takiego Sonnara?
Pozdrawiam ciepło i życzę odrobiny szacunku dla starych mistrzów optyki rodem z III Rzeszy i DDR.
P.S.
Robisz naprawdę fajne fotki. Ciekawe jaką masz szklarnię.

[ Dodano: Pią Cze 06, 2008 12:24 am ]
jak się nie ma co się lubi... to się lubi co się NIE ma

No, a to dobre, naprawdę dobre...
Mordtimer - chylę czoło.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Lustrzanki cyfrowe
« 6 Cze 2008, 07:55 »
Cytat: "ngc"
Mozliwosc dokupienia tanich obiektywow z allegro (co prawda manuale, ale dzialac beda) na mocowaniu bagnetem M42.

W rzeczy samej. Tanich i dobrych manuali - to wielka zaleta tego modelu.
Cytat: "mingus"
Pentaxa 50mm ze światłem 1,7 to gówno ?
A o Sonnarze 300/4 słyszałeś ?
Oba z Allegro, ten pierwszy 350zł, a Zeiss 900zł. Jaki nowy obiektyw w tej cenie zdyskontuje takiego Sonnara?

Potwierdzam. Kolega posiada Pentaxa w podobnej konfiguracji i bardzo chwali.
a na fotografii trochę się już znam  

Może przyszedł czas na kolejne wyzwanie :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum