Wpadła mi w ręce super książka:
Andrzej Mroczek "Książka o fotografowaniu"
http://www.mroczek.com.pl/portfolio/graf_kof_cs.htmNie czytałem, miałem tylko 15 minut, żeby ją przejrzeć, ale wygląda na rewelacyjną. Lektura raczej dla pasjonatów, ale podstawy również są wyłożone. Za to dużo ciekawych informacji na temat jak fotografować w konkretnych sytuacjach - są tam konkretne informacje jak kadrować, jakiej ogniskowej użyć, dużo o kompozycji no i sporo zdjęć na których można się wzorować.
I to jest chyba kwintesencja tej książki - bo ona wygląda na taką o zdjęciach a nie o sprzęcie.
Pisana fachowym językiem, dużo zaawansowanej teorii, trochę matematyki i wzorów nawet widziałem. Niektórych może to zniechęcać, ale przecież nie trzeba tego zapamiętywać. Ja tam postaram się chociaż to zrozumieć jak kupię.
Tak ogólnie to książka na o wiele wyższym poziomie fachowości od popularnych poradników, które to wyjaśniają tylko absolutne podstawy, z którymi to nie wiadomo co potem zrobić
Mała poprawka:
Pierwszy link dotyczy I i II wydania książki, które to już są dawno niedostępne. Ja oglądałem III wydanie - udało mi to się znaleźć
TUTAJ