Autor Wątek: Lustrzanki cyfrowe  (Przeczytany 17045 razy)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Lustrzanki cyfrowe
« 6 Cze 2008, 09:07 »
"Pentaxa 50mm ze światłem 1,7 to gówno" .. a to przepraszam ;-)
za duzo w zyciu miałem używanych obiektywów.. i chyba się uprzedziłem ;-)

generalnie pentaxa to ja za politykę biektywową to ja bardzo bardzo cenię !
sam mam MZ5n i to jest coś ... jeno mi obiektyw zapleśniał w Laosie .. trzeba by nowy kupić .. :-)

szklarnie ma przeciętną ... większość fotek robione sigmą :-/ 15-30 .... ale chce kupić dobre 50mm tylko że do nikona ...
pozdr
… why so serious ?

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
Lustrzanki cyfrowe
« 6 Cze 2008, 13:12 »
W sumie coraz bardziej jestem zdecydowany na Pentaxa K100D Super... pozostaje mi spytac czym to sie różni od K100D... no i jakie bylby optymalne obiektywy zeby dokupić w przyszłości?? Czy akurat do tego modelu Pentaxa pasują dobrze obiektywy ale innej firmy?

mingus

• Gość
Lustrzanki cyfrowe
« 6 Cze 2008, 16:25 »
1. K 100d super posiada system czyszczenia matrycy i kompatybilność z obiektywami SDM.
Taka różnica w stosunku do k 100d.
2. K 100d super nie jest już produkowany. Zastąpił go model k200d (lepsza matryca, uszczelniany korpus).
3. Pasują wszystkie obiektywy z mocowaniem KAF i M42 - te poprzez specjalny adapter.
4. Na początku zastanów się nad obiektywami, sama puszka to tylko dodatek, konieczny dodatek.
Pozdrawiam ciepło.

ngc

• Gość
Lustrzanki cyfrowe
« 6 Cze 2008, 16:31 »
Z obiektywami to sam sie zorientujesz, kiedy zobaczysz co lubisz fotografowac. A najlepiej jakbys pozyczyl od kogos cyfrowke z obiektywem 18-54 i sprawdzil czy pasuje Ci taki szeroki kąt. Ja duzo czesciej uzywam 50-200 a i to mi czasami niestarcza.

O roznicach miedzy K100D a K100D super napisano na fotopolis: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6028 :
Zmiany obejmują:
system czyszczenia matrycy Dust Removal
kompatybilność z obiektywami wyposażonymi w ultradźwiękowy silnik SDM
ekwiwalent ISO 3200 dostępny w automatyce czułości
kompatybilność z kartami SDHC

Czyli zmiany naprawde niewielkie.

Lustrzanki cyfrowe
« 7 Cze 2008, 13:15 »
A co lubicie fotografować najbardziej?
Bo dla mnie jak na amatora, to będzie sprawiało radość robienia dobrych zdjęć wszystkiego co mnie zaciekawi... ludzi, przyrodę, widoczki, nie wiem czy to z czasem się nabiera odpowiedniego kierunku?
A Wy? co lubicie fotografować?

A najbardziej chciałbym, żeby kiedyś moje zdjęcie znalazło się na World Press Photo :D pomarzyć zawsze warto hehe

Jeśli chodzi o to co wybrać to zawsze wyznaję zasadę, że im prostsze tym lepsze, a najprostsze rozwiązanie to rozwiązanie najlepsze  8) niezależnie od dziedziny ...

A jeśli rzeczywiście bym się zdecydował na Pentaxa to czy warto już zainwestować trochę kaski w 200D?
Czy tu w zasadzie potem czynnikiem decydującym będzie jeśli będę chciał już lepsze aparaty, to ze sprzedażą 'starego sprzętu' będzie się bardziej opłacało? Ma to jakieś znaczenie?

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
Lustrzanki cyfrowe
« 7 Cze 2008, 15:38 »
wez pod uwage, ze jak juz bedziesz cos zmieniac to szkla na lepsze

a potem jak przyjdzie czas na lepsza puszka to zostanie Ci tylko k20 no chyba ze do tego czasu bedzie k30 juz ;)

ngc

• Gość
Lustrzanki cyfrowe
« 7 Lip 2008, 18:52 »
Zerknij na K10D - jest duzo wyprzedazy tego modelu, cena to okolo 2350 a roznica miedzy K100D a K10D jest ogromna.

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Lustrzanki cyfrowe
« 16 Sie 2008, 17:11 »
Może to nie do końca tu pasuje ale nie chce zakładać nowego wątku..
Potrzebuje porady kogoś kompetentnego w temacie wyboru statywu. Na co zwracać uwage przy zakupie, jakie cechy są najważniejsze, jakieś propozycje itd.. Nie chce kupować tandety za 99 ale muszę sie zmieścic w max 300pln  :roll:
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Lustrzanki cyfrowe
« 17 Sie 2008, 11:49 »
Wracając do tematu to jednak zdecydowałem się na model K200D. Po pierwsze K10D to niestety nie moje progi, a cenowo porównywalnie wygląda tak samo jak K100D Super. Ściągam ze Stanów... i już się nie moge doczekać  :mrgreen: o rety rety...

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Lustrzanki cyfrowe
« 18 Sie 2008, 08:36 »
Cytat: "szkodnik"
Może to nie do końca tu pasuje ale nie chce zakładać nowego wątku..
Potrzebuje porady kogoś kompetentnego w temacie wyboru statywu. Na co zwracać uwage przy zakupie, jakie cechy są najważniejsze, jakieś propozycje itd.. Nie chce kupować tandety za 99 ale muszę sie zmieścic w max 300pln :roll:
też jestem zainteresowany i prosze o pomoc w wyborze statywu.

Lustrzanki cyfrowe
« 19 Sie 2008, 14:21 »
Kiedys mialem pozyczony statyw, ktore uzywalem do kamery. Byl bardzo chybotliwy i troche wazyl, bo byl stalowy... Pewnie najwazniejsze przy wyborze statywu to jego waga oraz wymiary po złozeniu. Nie ptrafie podac konkretnego modelu.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Lustrzanki cyfrowe
« 21 Sie 2008, 09:43 »
Znawcą statywów nie jestem, ale używam na rajdach już kupę lat, więc podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Uważam, że jeżeli decydujemy się na statyw, to powinien być w miarę wysoki. Mój ma max 1,45 metra i czasem denerwuje mnie, że łapie kadr z dużo niższego pułapu, niż ja mógłbym to zrobić.
Ważne, by podkładkę mocującą można było na stałe przykręcić do aparatu. Wtedy wpinanie aparatu nie jest upierdliwe.
Po złożeniu mój statyw ma jakieś 40 cm, czyli podobnie jak namiot, do którego go mocuję. Waży 1 kg. Jedną z najważniejszych rzeczy jest odpowiednie, łatwo dostępne mocowanie. Statyw powinien być łatwo dostępny, bo inaczej nie będzie się nam chciało go wyciągać.
Generalnie ze statywem jest sporo zabawy i czasem wożę go 3 tygodnie dla kilku zdjęć. Mimo wszystko uważam, że warto. Czasem jest nieodzowny.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Lustrzanki cyfrowe
« 21 Sie 2008, 15:03 »
Tak, raz mi cholernie brakowało stqatywu. W koncu nakręciłęm film z ogrodowego leżaka (pozyczonego od kogoś na kempingu), ale to cholera było nie to, bo nie dość, że z żabiej perspektywy, to jeszcze fragment tego cholernego leżaka widać w kadrze! :p
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Lustrzanki cyfrowe
« 22 Sie 2008, 08:31 »
Ja poszedłem na całość i jako kryterium wyboru przyjąłem minimalny wymiar po złożeniu. Kupiłem to w Media Markt za jakieś 70 zł, trochę nieprzyjemny w składaniu po sesji zdjęciowej, ale podstawowe kryterium spełnia bardzo dobrze :D

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Lustrzanki cyfrowe
« 22 Sie 2008, 11:30 »
A gdzie można to zobaczyć.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: