Autor Wątek: Lustrzanki cyfrowe  (Przeczytany 17054 razy)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Lustrzanki cyfrowe
« 24 Paź 2008, 15:45 »
Cytat: "marek.dembowski"
No ale jak by nie patrzeć to zdjęcie: http://wyprawyrowerowe.ne...zdjecie192.html jest jednak lepsze (jakościowo) niż to: http://wyprawyrowerowe.ne.../zdjecie83.html

Dobry przykład :)
A teraz czyje jest lepsze: zdjęcie Michała
To oczywiście tylko zabawa. Pewnych rzeczy przeskoczyć się nie da i z pewnością w oryginale widać by było wiele więcej różnic.

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
Lustrzanki cyfrowe
« 24 Paź 2008, 15:54 »
Cytat: "Michał Wolff"
jak pisałem on używał lustrzanki analogowej, więc za ten efekt "przepalenia" w sporej mierze odpowiada nie aparat/jego błąd ale proces skanowania papierowego zdjęcia.

Skanowanie, skanowaniem (szkoda że z papieru, a nie negatywu), ale ważną kwestią jest też to że negatyw ma nieco większą pojemność tonalną od matrycy ;)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Lustrzanki cyfrowe
« 24 Paź 2008, 15:57 »
bo na Drodze orłów chyba też była podobna szyba jeśli mnie pamięć nie myli
Masz trochę racji :)  Na punkcie widokowym na Drodze Orłów nad Geirangerem też jest szyba tylko taka z "malunkami" pokazującymi ciekawe miejsca do obejrzenia:
http://picasaweb.google.pl/marek.dembowski/Nordkapp200702#5111954234330942962  :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Lustrzanki cyfrowe
« 24 Paź 2008, 15:57 »
Cytat: "Joseph"
Skanowanie, skanowaniem (szkoda że z papieru, a nie negatywu), ale ważną kwestią jest też to że negatyw ma nieco większą pojemność tonalną od matrycy

Czyli krótko mówiąc trudniej przepalić zdjęcie :)
P.S. Mam nadzieję Michał, że nie oberwę po głowie za tą nielegalną ingerencję powyżej :wink:

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Lustrzanki cyfrowe
« 24 Paź 2008, 16:36 »
większosc zdjecia to umiejętności fotografa, a aparat  nie ma większego znaczenia przy widokówkach wyprawowych...

dla przykładu fotki  mojego kolegi zrobione takim  aparatem
są tam tez robione lustrzanka, ale to dopiero te ostatnie, wszystkie starsze to zwykły kompakt canona z  manualem..

Offline Joseph

• Miasto: Gdańsk / Lublin
  • Na forum od: 02.06.2008
Lustrzanki cyfrowe
« 25 Paź 2008, 12:14 »
Cytat: "Remigiusz"
Czyli krótko mówiąc trudniej przepalić zdjęcie :)

To też nie do końca tak,
biorąc za przykład zdjęcie fjordu - załóżmy że mierzyliśmy światło punktowo na niebie - które w efekcie na obydwu zdjęciach wygląda 'porównywalnie'. Na zdjęciu z negatywu będziemy mieli nieco jaśniejsze obiekty położone w cieniu (zabudowania, etc.)
coś co w przypadku fotografii cyfrowej jest nadrabiane, i to mocno przy użyciu techniki HDR (kilka identycznych kadrów, z różną korektą ekpozycji, z każdego 'wybieramy' to na 'najlepsze' :) )

Ale jeszcze większą pojemność tonalną - to ma film BW ;)
np.: http://woodstock.org.pl/data/media/5/---_0427.jpg
W cieniu, pięknie, ostro - wszystko widać, oświetlone słońcem kamienie - nadal pięknie i ostro, nic nie jest przepalone, niebo w oddali - nadal nie przepalone i piękne ziarno ...
niestety malo widać na tej miniaturce ;)

Cytat: "mk"
aparatem są tam tez robione lustrzanka, ale to dopiero te ostatnie, wszystkie starsze to zwykły kompakt canona z  manualem..

Ale A75 to świetny aparat jak na kompakt, zresztą tak jak wszystkie wyższe modele z serii A (ostatnio widziałem coś z serii A4xx - wręcz zwątpiłem że to ta sama seria).
Posiadają najważniejszą rzeczy - czyli tryb manualny, oraz preselekcje czasu/przysłony.
Jednak porównując do lustrzanki odpadają w przedbiegach głównie ze względu na:
1. Ergonomie użytkowania - znacznie łatwiej ustawiać czas/przysłonę dwoma rolkami (wskazujący,kciuk) - niż biegać po menu, to samo z AF i przekadrowywaniem, nie mówiąc już o MF
2. Wielkość matrycy - malutka, powodująca ogromną wręcz głębię ostrości, w lustrzankach cyfrowych jest już lepiej, jednak pełen komfort jest dopiero przy pełnej klatce.

Lustrzanki cyfrowe
« 27 Paź 2008, 09:54 »
To pokazuje, że może zamiast w zakup lustrzanki powinieniem lepiej zainwestować w znajomość Photoshopa

Jeszcze raz powtarzam, że nie próbuję Cię odwieść od zakupu lustrzanki.
Zdjęcie obrobiłem po to, by potwierdzić swoje wcześniejsze słowa, że podstawowym problemem jest staranny dobór kadru i poprawność techniczna. W przypadku zdjęcia tego fiordu kadr poziomy (Michała) wydaje się znacznie lepszy od pionowego, wystarczyło tylko lekko podciąć z góry i dołu, żeby zdjęcie nabrało właściwego kształtu. Inne poprawki to zmiana temperatury zdjęcia, rozjaśnienie cieni.
Nie próbuję w żadnym wypadku lansować tezy, że kompakt nie różni się od lustrzanki. Różnica jest ogromna, jadnak pewnych podstawowych spraw sama zmiana aparatu nie zniweluje, bo nie może. Nie tyle znajomość Photoshopa jest ważna, co staranność i poprawność wykonywania samych zdjęć.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Lustrzanki cyfrowe
« 27 Paź 2008, 13:24 »

Nie ma co narzekać, Twoje filmy mi się bardzo podobają, do montażu trzeba przede wszystkim dużo fantazji i humoru - a tego Ci na pewno nie brakuje :)

No, jeśli TOBIE się podobają, to jestem spokojny o swoją przyszłość na miarę J. Jarmuscha ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Lustrzanki cyfrowe
« 27 Paź 2008, 15:06 »
Zawsze oczywiście można powiedzieć - to po co takiemu lustrzanka, ale gdyby lustrzanki kupowali tylko ludzie znający się dobrze na fotografii - to ich producenci już dawno by zbankrutowali,

Michał, kupuj sprzęt i dziel się wrażeniami i efektami. Na pewno chętnie się powymieniamy doświadczeniami z korzyścią dla obu stron. I proszę tylko nie mieszaj mnie do artystów  :D  :D. Ja po prostu przywiązuję do fotografowania większą wagę.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Lustrzanki cyfrowe
« 27 Paź 2008, 20:25 »
miki .. film byl 1sza klasa ... nawet jest na naszym www .. oczywiscie .... !!
oby tak dalej !

sie  pochwale czyms wlasnym : http://cyclingnomads.org/video/ :-)
… why so serious ?

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Lustrzanki cyfrowe
« 2 Lis 2008, 13:11 »
Cytat: "Joseph"

Cytat: "mk"
aparatem są tam tez robione lustrzanka, ale to dopiero te ostatnie, wszystkie starsze to zwykły kompakt canona z  manualem..

Ale A75 to świetny aparat jak na kompakt, zresztą tak jak wszystkie wyższe modele z serii A (ostatnio widziałem coś z serii A4xx - wręcz zwątpiłem że to ta sama seria).
Posiadają najważniejszą rzeczy - czyli tryb manualny, oraz preselekcje czasu/przysłony.
Jednak porównując do lustrzanki odpadają w przedbiegach głównie ze względu na:
1. Ergonomie użytkowania - znacznie łatwiej ustawiać czas/przysłonę dwoma rolkami (wskazujący,kciuk) - niż biegać po menu, to samo z AF i przekadrowywaniem, nie mówiąc już o MF
2. Wielkość matrycy - malutka, powodująca ogromną wręcz głębię ostrości, w lustrzankach cyfrowych jest już lepiej, jednak pełen komfort jest dopiero przy pełnej klatce.

no tak, ale ja porównujemy lustrzankę do kompaktu, to chyba naturalne, ze mówimyo najlepszych kompaktach, bo jak komuś starcza słaby, to na co mu lustrzanka?
takib ył mój zamysł:)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Lustrzanki cyfrowe
« 4 Lis 2008, 16:32 »
mógłby ktoś podać link do filmu mikiego, bo musiał mi umknąć w czasie czytanie tematy  :oops:

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Lustrzanki cyfrowe
« 4 Lis 2008, 22:58 »
To też w temacie lustrzanek? Kurczę, jestem nieco przytłoczony własną popularnością! ;)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Lustrzanki cyfrowe
« 5 Lis 2008, 13:25 »
Michał, grautuluję zakupu choć ja focę Olympusem :D  i czekamy na Twoje nowe zdjęcia.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum