Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 22:11
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Rower
»
Rama
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Rama (Przeczytany 6497 razy)
tobiasz
Miasto: Poznań
Na forum od: 13.06.2006
Rama
«
28 Cze 2006, 23:24 »
Ostatnio sporo sie rozgladalem za jakas rama i powiem szczerze ze zakup ramy to spory problem pomimo tego ze mam male wymagania
rozmiar +/- 18"
geometria nadajaca sie zarowno do turystyki jak i do XC
mocowanie pod bagaznik
waga okolo 1700-1800g
cena +/- 600pln
problem zawsze polega na tym ze obecnie malo ram ma mocowanie do bagaznika
bighunter
Miasto: Suwałki
Na forum od: 14.06.2006
Rama
«
28 Cze 2006, 23:57 »
author basic
moj partner od pedalowania ujezdza basica juz pare ladnych lat. jezdzi xc/trekking i ta rame bym kupil chodz wazy kolo 2kg. Jest to rama ktora łaczy cechy xc i roweru trekkingowego jesli takie cos w ogole mozna polaczyc
tobiasz
Rama
«
29 Cze 2006, 16:21 »
ten author mi sie jakos nie widzi (a wyzsze modele authora maja mocowania pod bagaznik ??)
z ram bardziej do XC jak narazie jedyne co znalazlem to meridy
enek
Miasto: Nie z Tychów :P
Na forum od: 08.06.2006
Rama
«
29 Cze 2006, 21:25 »
Hmm Author Versus ma chyba jeszcze otwory pod bagażnik ale zastrzelić się za to nie dam
http://www.velo.com.pl/author/authoramy_07.htm
www.old-farts-team.blog.pl
Robb
"Ojciec Założyciel"
Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
Na forum od: 04.06.2006
Rama
«
29 Cze 2006, 22:55 »
bardziej bym sie przejmowal zeby to bylo cromo ... mocowania na bagaznik to drobiazg
… why so serious ?
tobiasz
Rama
«
30 Cze 2006, 00:02 »
Cytat: "acanay"
bardziej bym sie przejmowal zeby to bylo cromo ... mocowania na bagaznik to drobiazg
tez bym chcial zeby byla cromo
ale to dla mnie cos nie osiagalnego.. niestety
bo niby gdzie mozna obecnie kupic nowa rame cromo za mala kase ??
jedyne co mi przychodzi do glowy to orlowski ale tam ceny powyzej 1000
Robb
"Ojciec Założyciel"
Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
Na forum od: 04.06.2006
Rama
«
30 Cze 2006, 10:32 »
powiedzmy tak - do puki smigasz wycieczkowo po PL [nawet pare tygodni ale bez jakiejs extremy] alu bedzie ok. Kiedys dorobisz sie cromo :-) nie dzis to za 3 lata
Ja do pracy i na kilkudniowe wypady mam swoje alu, ale w swiat jade na cromo. Dla ani kupilismy uzywany rower cromo za 450 zl. Zostala z niego rama i kola [bo byly w bdb stanie] i na nim wyjezdza wlasnie do Indii. pzdr
… why so serious ?
MaciekPaciek91
Miasto: Bolesławiec
Na forum od: 02.03.2008
Rama
«
21 Mar 2008, 19:58 »
Witam... Co sądzicie o tej ramie-
http://www.allegro.pl/item332047938_rama_cr_mo_mtb.html??
Kolega sie na nią zamierza i ma to służyć do jazdy raczej rekreacyjnej niż sportowej (podróże i wyprawy). Podobno Cr-Mo jest dobre, więc= czy warto ją kupić i do ilu licytować?? Z góry wielkie dzięki za fachowe odpowiedzi
Pozdrawiam Maciek
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson
mareK
Na forum od: 23.03.2008
Rama
«
24 Mar 2008, 08:42 »
Witam wszystkich, to mój debiut na tym forum także proszę o lekką wyrozumiałość gdyby walnął jakąś głupią "sakwę". Na rowerze jeżdżę od dawna ale dopiero niedawno zauważyłem ze to z tyłu co czai sie na moje szprychy i tak wysoko śpiewa to przerzutka SIS : )
Jako, że moja aluminiowa rama jest ultrakatowana już 10 lat zaczęły sie problemy z większością gwintów i uchwytów, głównie z tylnymi widełkami czyli przerzutka i koło. Ustawienie koła w osi roweru graniczy z cudem. Tutaj pytanie a bardziej prośba o porade w sprawie kupna ramy. Praktycznie w 100% jeżdże po asfalcie, w wakacje planuje wycięczkę ponad 1000km i głównie pod tym kontem patrze na ramę. Wzrost 178 waga 80kg. Znalazłem na allegro dwie ciekawe pozycje :
http://www.allegro.pl/item332318958_wyprzedaz_rama_merida_510_od_ss_gwarancja_.html
http://www.allegro.pl/item327388545_author_basic_07_polecam_.html
W przypadku meridy myślałem o rozmiarze 20. Z góry dziękuje za odpowiedź.
arkadoo
Miasto: Łódź
Na forum od: 22.11.2006
Rama
«
24 Mar 2008, 10:57 »
Merida inaczej liczy rozmiar ramy, tak przynajmniej jest w mojej Meridzie sprzed 10 lat. Czyli Meridy 18 to normalna 19 czy 19,5 (Merida liczy/ła do rury poziomej, a nie do końca podsiodłowej).
Popatrz na Accenta on też robi fajne i tanie ramy. Nie wiem czy nie bardziej opłaca się kupić gotowy rower, a nie bawić się w składanie.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow
mareK
Rama
«
24 Mar 2008, 12:17 »
Rzecz w tym, ze ja już sporo w ten rower zainwestowałem i nie myślałem, ze zaczną sie takie problemy z ramą. Kurde 10 lat to jest trochę czasu, może sie coś zmieniło ? Jeżeli jest tak jak mówisz to 20" mogła by być za duża ?
Z accenta to w moim przedziale cenowy tylko
http://www.allegro.pl/item332204479_accent_ranger_19_wysylka_gratis_.html
musze doliczyć do tego jeszcze przedni widelec i mostek.
Zasugerowałem sie tym basic i kalahari bo były one polecane na forum, cena jest podobna a co do jakości to nie mam żadnego doświadczenia.
arkadoo
Rama
«
24 Mar 2008, 16:24 »
Nie jestem pewien na 100% czy Merida dalej mierzy w taki sposób ramy. Musisz to sprawdzić.
Oprócz rury podsiodłowej duże znaczenie ma długość rury górnej. Np. ten Accent Ranger z linka ma dosyć długą górną więc to geometria bardziej pod ściaganie się, a nie wycieczki.
Z kupowaniem ramy na odległość bez przymierzenia się do niej, to trochę jak z szukaniem żony przez internet, można dobrze trafić albo męczyć się przez długi czas
Zawsze lepiej wcześniej przetestować
Ja mam 179cm i na koła 26cali do spokojnej jazdy brałbym rozmiar 19cali (do końca rury podsiodłowej).
mareK
Rama
«
24 Mar 2008, 17:36 »
Zdaje sobie z tego sprawe, ze kupowanie przez internet ramy jest trudne ale nie mam innego wyjścia.
Według tabelki na tej stronie rozmiar jest podawany normalnie czyli do końca.
http://www.rowerymerida.com.pl/czesci_firmy.php?fr=3&gr=74&id=535
Ok, zakładam, ze 19 była by w sam raz to co myślisz na temat author basic ?
arkadoo
Rama
«
24 Mar 2008, 17:52 »
Myśle, że jakościowo są zbliżone. Ważne żeby hak przerzutki był wymienny w razie skrzywienia. Brałbym lżejszą, tańszą albo ładniejszą
Osobiście bardziej podoba się mi Author
mareK
Rama
«
24 Mar 2008, 19:39 »
Wziąłbym meride ale boje sie, ze 20" może być za duże a z kolei 18" za małe i teraz sam nie wiem co mam robić, z drugiej strony na temat basic w większości są pozytywne opinie.
Poszukam jeszcze jakiś informacji na temat tych ram i rozmiarów. Ewentualnie walne jakąś wyliczanke : ).
Dziękuje za pomoc i tak szybki odzew. Pozdrawiam
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»