Autor Wątek: rama MTB z otworami do montażu bagażnika  (Przeczytany 1411 razy)

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Postanowilem wymienić fabryczną ramę Krossa A6 w swoim rowerze na coś z możliwością montażu bagażnika. Stąd moje zapytanie do Forumowiczów, czy ktoś potrafi doradzić (najlepiej jeśli sam posiada lub ma doświadczenie z ramą)?

P.S: Oczywiście chodzi o to by stworzyć z tego sprżętu taki "typowy" MTB ze zdolnością wyprawową.
Reszta osprzętu to wszystko z fabrycznego Krossa A6 rocznik 2009.

Offline Mężczyzna Żubr

Ah tak tak, podstawowa kwestia, mój błąd  ::) 500-600 złotych maksymalnie, raczej nie więcej, tak btw to musi być bezproblemowo do dostania rozmiar 21 cali.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Unibike'owe ramy posiadają dziury pod bagażnik. Nie wiem ile kosztują i czy można je dostać.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Żubr

To raczej na zasadzie jak rzucą na allegro, mój model ramy też się czasem pojawia/pojawiał, to może potrwać zanim znajdę odpowiednią, poza tym Unibike mnie jakoś nie przekonuje.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Niskie modele Radona,Cube też mają otwory na bagażnik.Z tym,że mocowania to dopiero połowa sukcesu,bo przy ramie na koła 26 możesz ocierać piętami o sakwy.
« Ostatnia zmiana: 6 Lip 2012, 22:22 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

krzysiek-d

• Gość
W swoim rowerze użyłem zestawu tubusa - obejmy do tylnego trójkąta. Na dole miałem jakieś otwory do montażu błotnika. Wszystko wyszło estetycznie i trzyma dobrze. Koszt ok 40 zł.
Gdybyś decydował sie na wymiane ramy pamietaj że przy hamulcach tarczowych może być problem z zaciskiem - czasem koliduje z bagażnikiem. Przy V-kach problemu nie ma.

Offline Mężczyzna gregson

• Oh! I am a fortune's fool
  • Miasto: w-wa włochy
  • Na forum od: 01.07.2011
Niskie modele Radona,Cube też mają otwory na bagażnik.Z tym,że mocowania to dopiero połowa sukcesu,bo przy ramie na koła 26 możesz ocierać piętami o sakwy.

Potwierdzam, że Cube mają pasujące otwory do bagażnika Crosso - pięty ocierały o sakwy tylko raz - jak założyłem sakwy odwrotnie :).  Z zaciskiem też problemów nie mam

Z tym, że ramy Cube to już duży wydatek i trudno znaleźć na aukcjach. Teraz jest np. taka
http://allegro.pl/rama-cube-reaction-pro-race-1644g-i2454023648.html - na razie mieści się w widełkach cenowych.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
tak jak sugerowałem kiedyś Mikiemu - można rozważyć Scotta Aspecta (numerek mniej istotny)

Offline Mężczyzna Żubr

Gregson rozumiem, że polecasz? :D Po prostu nie wiem czy próbować licytować czy nie, i jaka cena jest jeszcze rozsądna? Bo oferta kusząca szcególnie,że rozmiar się zgadza, 20 cali w Krossie to jednka na mnie za mało.

Offline Mężczyzna gregson

• Oh! I am a fortune's fool
  • Miasto: w-wa włochy
  • Na forum od: 01.07.2011
Gregson rozumiem, że polecasz? :D Po prostu nie wiem czy próbować licytować czy nie, i jaka cena jest jeszcze rozsądna? Bo oferta kusząca szcególnie,że rozmiar się zgadza, 20 cali w Krossie to jednka na mnie za mało.

To jest Cube, więc polecam ;)

a poważnie to żadnym ekspertem nie jestem, Ale jeśli rozmiar i cena się zgadzają, jakość Cię zadowala, czemu nie spróbować :P

Na pewno bagażnik tylny Crosso będzie pasował, przedni też ale trzeba go trochę niestandardowo zamontować :)

No i zawsze to kolejny Cube wyprawowy - nie ma nas zbyt wielu ;)

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
W tamtym roku na wyprawie kolega musiał kilka dni przed planowanym końcem nas opuścić, bo rama (Cube) mu zaczęła pękać. Tak więc z tymi ramami to nigdy nic nie wiadomo;)

Offline Mężczyzna Żubr

W sumie nie wiem czy jest sens tak w ciemno brać ramę, mam dylemat.

Offline Mężczyzna Żubr

Prawie się udało wylicytować tą ramę,ale byłem w pracy kolega licytował, chwila nieuwagi i w ostatniej minucie ktoś ją wyłuskał, musiał się wcześniej czaić, trudno...
Będe się rozglądał dalej za okazjami, pewnie padnie na Cube'a albo Scotta.

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Od takich licytacji jest snajper. Wejdź na Snajper.net. Samo ci licytuje nawet 2sekundy przed końcem aukcji!
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum