Transatlantyku, mam wrażenie, że wcale nie cieszyłbyś się z przestrzegania prawa, gdyby policja zaczęła podobną akcję z wystawianiem mandatów za jazdę ulicą zamiast ścieżką.
Albo powinno być zmienione prawo, albo trzeba to prawo egzekwować.
Policyjny budżet? A dochody z mandatów (nie mam tu na myśli straży miejskich) nie trafiają przypadkiem do budżetu państwa?
Edukacyjne: kampanie na rzecz bezpieczeństwa ruchu rowerowego adresowane do kierowców. Dotychczas działania na rzecz ruchu rowerowego adresowane były przede wszystkim do rowerzystów. Tymczasem coraz więcej zdarzeń drogowych z udziałem rowerzystów powodowanych jest przez kierujących innymi pojazdami. W dotychczasowej formule kurs i egzamin na prawo jazdy nie zapewniają wystarczającego przygotowania do kierowania pojazdami na drogach, po których poruszają się nie tylko samochody. Potrzebna jest edukacja kierowców pod kątem dostrzegania rowerzystów, prawidłowej oceny ich prędkości i toru jazdy, gdyż nieudzielenie pierwszeństwa przejazdu stanowi przyczynę większości (54%) zdarzeń z udziałem rowerzystów spowodowanych przez kierowców. Potrzebna jest też zmiana mentalności w zakresie oceny potrzeby i warunków wyprzedzania (18% zdarzeń).
Optuję za progami zwalniającymi dla rowerzystów przed każdym przejściem dla pieszych