Autor Wątek: Łukiem Karpat przez Rumunię do Żelaznych Wrót Dunaju  (Przeczytany 3128 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
ja Cię nie poganiam, ale........SZYBCIEJ!!!    ;D

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Zanim, więc Marek napisze relację to na rozgrzewkę moja fotorelacja. Zawiera 287 zdjęć i jeśli macie czas i ochotę to zapraszam do obejrzenia jak podróżowaliśmy:

https://picasaweb.google.com/117211602787549968653/RumuniaUkrainaISerbia2012?authkey=Gv1sRgCKWA0O_8mdDEZA#

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Bardzo udana wyprawa i świetna galeria. W tym samym miejscu odpoczywaliśmy 3 lata temu:
https://picasaweb.google.com/117211602787549968653/RumuniaUkrainaISerbia2012?authkey=Gv1sRgCKWA0O_8mdDEZA#5773293553410200978
A po drugiej stronie drogi było małe źródełko. Spaliśmy wtedy pod namiotem przy schronisku na przełęczy. Gratuluje pokonania wszystkich podjazdów.
Pozdrawiamy :)

W tym samym miejscu odpoczywaliśmy 3 lata temu:
https://picasaweb.google.com/117211602787549968653/RumuniaUkrainaISerbia2012?authkey=Gv1sRgCKWA0O_8mdDEZA#5773293553410200978
A po drugiej stronie drogi było małe źródełko.

Źródełko cały czas bije i czerpaliśmy z niego wodę na podjeździe.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Gratuluję wyjazdu. Nie wiem dlaczego ale "ciągnie" mnie w tamte strony i w przyszłym sezonie trzeba pojechac.
Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Super wyjazd!
Zawsze mnie interesowała równoległa do Transfagaraskiej krajówka nr 7 i park narodowy który przecina, dlatego Marka poproszę o kilka zdjęć z tego odcinka :)
A jak wygląda trasa 7A? Jaka nawierzchnia? Szutrowa? No i jak widoki? Chętnie bym ją pokonał, jak kiedyś wrócę do Rumunii.

A jak wygląda trasa 7A? Jaka nawierzchnia? Szutrowa? No i jak widoki?
Jadąc od Brezoi do Voineasa jest dobry asfalt a później do skrzyżowania z drogą 67c asfalt jest miejscami dziurawy ale nie jest źle. Widoki jak w górskich zalesionych dolinach chociaż wjeżdża się na przełęcz na wys. ok. 1500mnpm i już coś ciekawszego się otwiera. Przy tej drodze było sporo Cyganów handlujących malinami.
Krajówka nr7, na odcinku ktorym jechaliśmy, prowadzona jest wzdłuż rzeki na której są zapory i nad tymi akwenami znajdują się rumuńskie miejscowości wypoczynkowe. Jechaliśmy tam pod wieczór to zabawy były już dosyć głośne i kręciło się sporo wypoczywających ludzi. Fragment drogi poprowadzono wiaduktem biegnącym wzdłuż brzegu jeziora/zalewu - widocznie zbudowano go przed zalaniem zbiornika zamiast kuć drogę w skale. Ten odcinek wyglądał efektownie ale i tak całą przyjemność z jazdy psuły samochody ciężarowe (jest małe pobocze) i burki wyskakujące po wsiach zza płotów.

W galerii odnalazłem sporo znajomych miejsc, które oglądałem na swojej trasie po Rumunii w 2009 roku
I nic dziwnego bo częściowo skopiowaliśmy Twoją trasę  :)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
gratulacje! Bardzo fajny wyjazd.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
... jasne, że dotrwali do końca galerii! :]

Świetna relacja. Moje ulubione zdjęcie:

Mlask :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Właśnie obejrzeliśmy wszystko jeszcze raz z Olką,
bardzo fajnie ogląda się całą galerię.

Często nocowaliście pod dachem - dałoby się tak spać
każdego dnia? To otwierałoby szansę na wyjazd
naszym nienamiotowym znajomym. Jakie były koszty
noclegów? I dań w knajpach? Pewnie z codziennym
jedzeniem w knajpach nie ma problemu?

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Pensjonatów było całkiem sporo ale trudno jednak liczyć, że będą akurat tam gdzie zastanie nas zmierzch. Często też oferowane były noclegi ("cezare" - długo nie wiedzieliśmy co to słowo znaczy ::)) Ceny całkiem przystępne - od ok. 25 do 50 lei za osobę. Zawsze można też negocjować bo w tych pensjonatach nie mają ani cenników, ani kas fiskalnych ;) Ceny w restauracjach również niewysokie (trochę niższe niż w Polsce) więc śmiało można się tak żywić :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline iros

• Miasto:
  • Na forum od: 17.08.2012
Gratuluję i mam nadzieję że podzielicie się jakimiś zdjęciami z tego wypadu :)

Gratuluję i mam nadzieję że podzielicie się jakimiś zdjęciami z tego wypadu :)

Zanim, więc Marek napisze relację to na rozgrzewkę moja fotorelacja. Zawiera 287 zdjęć i jeśli macie czas i ochotę to zapraszam do obejrzenia jak podróżowaliśmy:

https://picasaweb.google.com/117211602787549968653/RumuniaUkrainaISerbia2012?authkey=Gv1sRgCKWA0O_8mdDEZA#

Link do zdjęć był już stronę wcześniej  :)
Miłego oglądania.
Dziękuję za gratulacje  :)

Proponowałem już obejrzenie moich zdjęć z naszej ostatniej podróży a teraz zapraszam do kina  ;). Montażu podjął się mój Przyjaciel i wyszło coś takiego:

&feature=youtu.be
&feature=youtu.be
&feature=youtu.be
&feature=youtu.be
&feature=youtu.be
&feature=youtu.be

Proponuję oglądać po kolei, zgodnie z chronologią "wypadków"  ;)

Tagi: rumunia ukraina serbia 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum