Autor Wątek: Czy na dłuuugą wyprawę rowerową sakwy przednie są konieczne?  (Przeczytany 14861 razy)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Czy na dłuuugą wyprawę rowerową sakwy przednie są konieczne?
Zapewne nie ale...
Planuje dość dłuuuuugą wyprawę rowerową i zastanawiam się czy zakupić przedni bagażnik i sakwy.
Jako plus widzę możliwość w miarę równomiernego rozłozenia ciężaru bagażu i wygodę w pakowaniu.
Jako minus powieksznie ciężaru rowerku o 2,5 kg.
Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat.

pozdrawiam serdecznie i spadam na rower:)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
Cześć
Trochę już o tym pisaliśmy na forum
tu masz linka: sakwy

Zdecydowanie polecam zakup sakw na przód.
Masz też rację twierdząc, że się rozkłada ciężar. Ze swojego doświadczenia wiem, że łatwiej się jedzie w ten sposób niż z obciążeniem na tył tylko. No i można więcej rzeczy zabrać. :mrgreen:

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
+ łatwiejsza jazda (szczególnie zjazdy i podjazdy)
+ łatwiej przenosić rower
+ jak się jakaś sakwa zepsuje, to łatwiej przełożyć wyposażenie
+ tylne koło trudniej uszkodzić
+ łatwiejszy dostęp do wyposażenia (można sobie je lepiej rozłożyć)
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
++ to że można wziąść więcej ekwipunku zasługuje na dwa plusy przynajmniej ;)

A poważniej: te 2,5 kg. więcej nie robi?

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
Cytat: "Giovanni"
A poważniej: te 2,5 kg. więcej nie robi?

A jeśli ważysz o 2,5kg więcej widzisz różnicę?? :]

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
kup lzejszy namiot, lzejszy spiwor,  zmien kilka czesci w rowerze i wyjdziesz wagowo na 0 jak sie martwisz o te 2,5 kg :)

przyczep jakos o widelca dwie litrowe butelki z woda i zobacz jak sie jedzie ;)

2 kg na pusty rower czuc napewno, ale jak juz zaladujesz bagaz to przy 2 kg nie poczujesz roznicy

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Jestem świeżo upieczonym adeptem sztuki przedniosakwiarstwa.
Mam na koncie ok. 1300 km z tak zapakowanym bagażem, a wcześniej ok. 6000 z samymi tylnymi sakwami. Zdecydowanie polecam rozwiązanie uwzględniające przednie sakwy.

Zauważyłeś, jak cholernie nadsterowny staje się rower z tylnymi sakwami? Jak bardzo "rozchwiana" bywa kierownica? Po założeniu lowridera i obciążeniu go - problem znika :)

Dodatkowego obciążenia jakoś specjalnie nie odczułem, a przyznać trzeba, że miałem gdzie - z tych 1300 km - 220 zrobiłem dookoła Tatr, a 900 w Alpach :))
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Jeżeli zabierasz dużo bagazu lepiej kupić sakwy przednie, niż umieszczać go na bagażniku tylnym w jakimś worze czy plecaku. Odciążasz tylną piastę, minimalizujesz ryzyko zaliczenia snake-a, no i koło mniej się centruje. Ja osobiście nie używam sakw tylnych bo nie potrzebuję- mam za mało bagażu choć przyznam że po zakupach w jakimś sklepie nie mam czasem gdzie upchnąć bochenków chleba. :mrgreen:

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Wszystko zostało powiedziane ale tak jak na głosowaniu dorzucę cegiełke  :P

Jeżeli to nie CENA stanowi barierę tylko obawy o WAGĘ to nie zastanawiaj się dalej tylko kupuj przody! :!:
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "łojant"
Ja osobiście nie używam sakw tylnych bo nie potrzebuję- mam za mało bagażu choć przyznam że po zakupach w jakimś sklepie nie mam czasem gdzie upchnąć bochenków chleba. :mrgreen:

Ejże, Łojant! Spójrz no na swojego avatara i powtórz raz jeszcze, że nie uzywasz tylnych sakw...  :P
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
łojant'owi wkradł się najwidoczniej chochlik :twisted: .

Co do tematu. Sakwy przednie to b. dobra rzecz. Jeszcze wyprawa przede mną, a już to zauważyłem na krótkich wycieczkach. Rower jest stabiliejszy. Ja na komplet przedni dużo pieniędzy nie wydałem, opłaciło się :) .
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Cytat: "aard"
Cytat: "łojant"
Ja osobiście nie używam sakw tylnych bo nie potrzebuję- mam za mało bagażu choć przyznam że po zakupach w jakimś sklepie nie mam czasem gdzie upchnąć bochenków chleba. :mrgreen:

Ejże, Łojant! Spójrz no na swojego avatara i powtórz raz jeszcze, że nie uzywasz tylnych sakw...  :P

A to dobre!  :lol: Oczywiście chodziło o sakwy przednie. :)

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
znam kolesia z lodzi, ktory wybral sie w podroz po polsce na rowerze do (Sam nie wiem do czego to rower) sztywna rama i 160mm amortyzator z przodu. tak czy inaczej 20kg mial przyczepione do amortyzatora a caly tyl pusty

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
no wiec po debiucie z przodem:

zalety:
+ jedzie się jak tirem
+ludzie z daleka widza ze masz sakwy i szybciej uciekają, tylnych sakw z przodu tak dobrze nie widac i cie na drodze nie szanują ;)
+wiecej miejsca, przez co sakwy nigdy nie sa pełne
+ wyglądasz jak wielbad na pustyni co wzbudza szacunek
+odciazenie tylnej piasty i szprych
+można je zalozyc na tyl(na krotkie wycieczki)

wady
- przy zorganizowaniu jak u mnie, zeby cos znalezc czesto trzeba przejrzec 4 sakwy(zlosliwosc rzeczy martwych), nie tak rzadko zdarza sie rowniez ze trzeba otworzyc sakwy ok 6 razy
-dodatkowe graty do przenoszenia(moze sprawiac to problem przy podrozy samolotem, mozna wtedy zabrac ruskie torby)
-znaczacy wzrost oporow powietrza!! u mnie skutkowalo to zmniejszeniem srednich predkosci o jakies 3-4km/h w porownaniu do podobnego terenu na poprzednich wyprawach. Szczegolnie na plaskich etapach, trzeba bylo sie napedalowac duzo wiecej :/
-wiecej miejsca to wiecej sie zmiesci, to i wiecej wazy: odczulem to zdecydowanie  powolniejsza jazda na podjazdach
-nie mozna pscic kierownicy jak dosc dokladnienie zrownowazy sie obu sakw
-bagaznik low rider crosso(nie wiem jak inne) siega poniez widelca: efekt rower nie miesci sie normalnie dopudelka(samolot) bez sciagniecia bagaznika(czyli dodatkowe 10 min pracy;)

Wnioski: przednia sakwy sie przydaja i wezme je na kazda dluga wyprawe. NIgdy w zyciu nie zaloze przednich sakw na krotki wyjazd lub przy wiekszej liczbie osob kiedy 'wspolny' bagaz moze byc rozlozony pomiedzy kilka osob

Odradzam kupowanie przednich sakw poczatkujacym "bo lepiej sie jezdzi" lepiej tak, ale nie o tyle lepiej by warto bylo tracic na to wlasne sily na rozbijanie powietrza.

Przednie sakwy sa idealne dla dlugich wypraw1-2-3 osobowych.  Przy wiekszej ilosci osb nawet na miesiac nie widze sensu zabieranie przodu

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
1. kierownice można puścić .. bez problemu :-)
2, kierownicy raczej i tak nie powinno sie puszczać -) zabraniają tego m.in. Przepisy Ruchu Drogowego :-)
… why so serious ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum