Autor Wątek: Czy na dłuuugą wyprawę rowerową sakwy przednie są konieczne?  (Przeczytany 14859 razy)

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Cytat: "aard"
vagabond napisał/a:   
a po zakupach sakwę było trudno zawinąć chociaż raz! :shock:

Niech zgadnę: crosso dry? :]

No ja w pewnej czeskiej wsi dojechawszy wreeeeeszczie do sklepu nakupiłem tyle wody i nie tylko wody, że musiałem jedną butelkę 1,5L od razu wypić i dolać do bidonów, bo na prawdę nijak bym jej nie upakował... Czuję że miałem na tylnym bagażniku crosso grubo ponad 40kg :shock: więc niech mi kto powie że się nie da :wink: I zapewniam- te grubo ponad 40kg to nie moja fantazja. Na następną wyprawę już przody czekają, uff :mrgreen:
PS to były oczywiście crosso DRY z workiem transportowym DRY. Pozdrawiam M.
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Na linku, który podałem do oglądania moich sakw, widać sakwy authora po przeróbce. Dołożyłem zaprojektowany przez siebie jeden "plaster" na namiot i śpiwór.
Szczególy są na mojej nstronce w zakładce "sprzęt".
Po powrocie z Chorwacji narzekałem nawet na tym forum na pękające szprychy. Ale te szprychy pękały też bez sakw. Zmieniłem mechanika , zaplot i szprychy - w zasadzie pomogło.
Od tamtej chwili pękła tylko jedna szprycha na zjeździe z Ofen-Pass w ubiegłym roku.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
To może i ja się wypowiem.
Z przednimi sakwami raczej nie jeżdżę, mimo że wożę dużo bagażu (czasem zdażało się nam zabierać wyżywienie na 3 tygodnie). Wiem, że przednie sakwy są wygodne, ale nie mam odpowiednio małych, a z kolei na tył mam odpowiednio duże. Są to olbrzymie sakwy Cumulusa, w które wszystko się mieści, a często wożę również część rzeczy żony i wspomniane zapasy żarełka itp. Dawniej miałem spore problemy z bagażnikami, a jeszcze dawniej też ze szprychami. Zwykłe szczprychy pękały mi po 2 tys. km, bagażniki z prętów i rurek aluminiowych po około 2 latach. Od kiedy stosuję pancerną obręcz Vuelta Airline 1 i szprychy DT dwójki, nic złego z kołem się nie dzieje. Problemy z pękającymi bagażnikami zniknęły po zakupieniu Tubusa Cargo.
I jeszcze jedno. Jeżeli nie brać pod uwagę ewentualnych zapasów żarełka, to na 4 dni zabieramy tyle samo bagażu, co na 3 tygodnie. Nie widzę zależności między długością trwania wycieczki, a ilością bagażu, chyba że zabieram prowiant.
Reasumując przednie sakwy nie są konieczne, ale pewnie są wygodne  :D

Cytat: "Michał Wolff"
na 4 dni jesteś w stanie przewidzieć pogodę

Na czwarty absolutnie nie  :(
można wziąć jednak sporo mniej rzeczy, można jechać w jednym komplecie ubrań itd

Można, ale my akurat zabieramy tyle samo (3 kpl.).
Cytat: "tomeko"
to eliminuje torbę fotograficzną na kierownicy

A nie myślałeś o takiej torbia na tylny bagażnik. Mając 4 sakwy nie potrzebujesz żadnego dodatkowego worka na wierzch. Torba foto pasuje tam idealnie.

Offline MaciekPaciek91

gorszy dostęp do pieniędzy, mapy, aparatu fotograficznego. Na zjazdach też się czuło mniejszą stabilność

Chyba najbardziej te argumenty mnie nakłoniły do zakupu przodów :mrgreen: no i jeszcze może szkoda tylnego koła
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Cytat: "MaciekPaciek91"
gorszy dostęp do pieniędzy, mapy, aparatu fotograficznego. Na zjazdach też się czuło mniejszą stabilność

Chyba najbardziej te argumenty mnie nakłoniły do zakupu przodów :mrgreen: no i jeszcze może szkoda tylnego koła

Wszystko zależy od tego, jakie sakwy się ma. Jeżeli są wystarczająco duże i mają odpowiednią ilość kieszeni (moje mają po 3 kieszenie), to dostęp do bagażu jest wystarczająco dobry. W sakwach jednokomorowych typu Ortlieb Back Roller rzeczywiście dostęp do bagażu nie jest łatwy i wtedy lepiej mieć dwie pary. Poza tym takie sakwy nie są chyba wystarczająco duże, by zapakować się tylko w tylny zestaw.

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
Sakwy z przodu to bynajmniej dla mnie wielka wygoda. Przyjemniej się jedzie: większa stabilność. Na wyprawie przejechałem się kawałek rowerem Maćka i czułem ogromną różnicę na korzyść roweru z obciążonym przodem. W porównaniu właśnie z Maćkiem (wspomniane trzydzieści kilka kilogramów na tyle) mi szprycha nie pękła.

A czasem trzeba jakiś nie mały ciężar dołożyć (np. zgrzewka wody), a wiadomo, jak tył jest zbyt obciążony, rowerem się trudniej manewruje.

Dla mnie plusem jest także łatwiejszy dostęp do rzeczy na przedzie. Na tyle mam sakwy (raczej wory :wink: ) Crosso Dry, a z przodu (kupione na przecenie na allegro) przeceniony stary model Crosso Classic. Mimo niskiej ceny, nie zawiodły. :wink:
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline MaciekPaciek91

Cytat: "Remigiusz"
eżeli są wystarczająco duże i mają odpowiednią ilość kieszeni (moje mają po 3 kieszenie), to dostęp do bagażu jest wystarczająco dobry. W sakwach jednokomorowych typu Ortlieb Back Roller rzeczywiście dostęp do bagażu nie jest łatwy

tAK, JAK PISAŁEM CROSSO DRY + WÓR 40l DRY, także z pojemnością było co najmniej nieźle, jednak jedna komora, mała stabilność
Cytat: "Juliusz"
wspomniane trzydzieści kilka kilogramów na tyle) mi szprycha nie pękła.

kilogramów 40-kilka i szprycha pękła, ale w kole przednim (bez sakw z amorem) :shock:

[ Dodano: Wto Lut 10, 2009 10:55 pm ]
pamiętasz że ledwie szło tym zestawem ujechać wtedy :lol: W każdym razie bagażnik 5+ :wink:

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
Hehe, rzeczywiście, to było przednie koło :P.
Wasze rowery były wtedy co najmniej trudne do prowadzenia :lol: . Maciek, jak na Twoim miejscu kupiłbym z pewnością sakwy przednie. Ale z drugiej strony... już na pewno nie będziemy brali tyle klamotów co na tej wyprawie.
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline MaciekPaciek91

:oops:  zdaje się nie wspomniałem, że już z Markiem zakupiliśmy przody :wink:

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
:oops: zdaje się nie wspomniałem, że już z Markiem zakupiliśmy przody :wink:
pochwalcie się, co kupiliście?

Offline MaciekPaciek91

:mrgreen: myślałem że nikt nie spyta :lol:  ja mam swoje wymarzone eksperty, a Marek zakupił Twisty, prawdopodobnie to też eksperty, tylko bez dodatków typu klapa i kieszonki :wink:

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
prawdopodobnie to też eksperty, tylko bez dodatków typu klapa i kieszonki
Dokładnie. Potem te dodatki można sobie dokupić i ma się experty. Tylko tak drożej wychodzi niż kupienie od razu "kompletu".

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
prawdopodobnie to też eksperty, tylko bez dodatków typu klapa i kieszonki

Nie zupełnie. Trochę różnią się pojemnością. TWIST FRONT - 35l   EXPERT FRONT - 40l
Experty są wyższe o 6 cm :D
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
40 litrów w przednich sakwach?! plus 55 w tylnych (np. DRY), o ile pamietam? Matko boska, słonia (poporcjowanego ;) ) mozna przewieźć! :lol:

Pytanie do Transatlantyka: Ty masz przednie crosso z klapą - co to za model? Bo jesli expert to one mi się (tak z pamięci) mniejsze od moich ortliebów front roller classic wydają, a ortlieby mają 25 l :roll:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum