Autor Wątek: Czy na dłuuugą wyprawę rowerową sakwy przednie są konieczne?  (Przeczytany 14856 razy)

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
To chyba są clasiki, muszę sprawdzić w domu, mogę pomierzyć itd.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Bez przesady z tym mierzeniem, ja tylko z takiej zwykłej ciekawości pytałem.
A żeby to sprawdzić, to trza by tak naprawdę do pełna wody nalać do środka. Swoją drogą ciekawy test na wodoszczelność... Może to zrobię...?  :twisted:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Tak obserwuję dyskusję i się zastanawiam. Chcę kupić low-ridera oraz fronty. Obecnie mam na tyle experty, rezerwowo wór transportowy także expert oraz bagażnik crosso. Ponieważ mam amortyzator to planuję zakupić low-ridera także z crosso bo tubus drogi jest i jakoś tak dziwnie wysoko sakwy na nim wiszą. W związku z tym do kompletu na przód pasowałoby kupić fronty crosso expert ale sobie myślę, że ich pojemność tzn. 40l plus tyły 60l to strasznie dużo. Zacząłem więc zastanawiać się nad zakupem mniejszych ortlieb Front-Roller Classic, które mają 25litrów. Gdzieś w tej dyskusji padło, że niektórzy używają tyłów na przodzie dlatego zastanawiam się nad zakupem Ortlieb Back-Roller Classic ale one też mają 40 litrów tak jak fronty experty więc pojemnościowo nic się nie zmienia. Kombinuję z tymi orliebami ponieważ tak naprawdę chciałem porównać je do ortliebów (nie oburzajcie się, że wogóle je porównuję bo po co przecież wszyscy wiedzą, ze to extra liga, nie bez przyczyny pewnie na imię mam Tomek, sam muszę sprawdzić :wink: ). Jeślibym był zadowolony (byłoby znacznie lepiej z ortliebami), experty bym sprzedał, rollery clasici poszłyby na tył, dokupiłbym do nich Ortlieb Rack Pack no i wtedy dokupiłbym fronty z serii. Chytry plan :twisted: ? Trochę zamotałem ale co o tym sądzicie? Nie mam doświadczenia w wyprawach więc bazuję tylko na danych katalogowych i rocznym użytkowaniu tyłów crosso expert. Nie mam zastrzeżeń do nich ale jeśliby lepiej było z tymi ortliebami to warto może pokombinować teraz i nie inwestować już w fronty crosso. Mam nadzieję, ze nie zanudziłem Was i proszę o opinię. Zastanawiam się czy ortlieby będą dobrze współpracowały z bagażnikami crosso czy raczej też powinienem kombinować z tubusem?

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Trochę namotałeś. Ale ortlieby będą dobrze współpracować z każdym bagażnikiem. W przeciwieństwie do sakw crosso, które (przynajmniej DRY) mają ten fikuśny haczyk na gumie na dole, który wymaga posiadania przez bagażnik na dole ucha bądź poziomej rurki, podczas gdy np. mój bagaznik (nieznanej marki, kupiony razem z rowerem Schwinn, ale przez 12 lat sprawujący się bez zarzutu pod sporymi obciążeniami) żadnego takiego patentu nie ma.

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Cytat: "aard"
Trochę namotałeś.
wiem, przepraszam.

W expertach też jest ten fikuśny  haczyk co nie stanowi dla mnie problemu bo mam bagażnik crosso, który ma fikuśne oczko pod ten fikuśny haczyk. Tak przy okazji to wpinanie i wypinanie fikuśnego haczyka w fikuśne oczko uważam za największy minus sakw crosso. O ile wpinanie dobrze idzie jedną reką o tyle do wypinania potrzeba użyć dwóch rąk co jest dość karkołomne jak się nie ma stopki i nie ma o co oprzeć bika.
Prosze o dalsze opinie bo zastanawiam się czy przy moim stopniu zaawansowania warto inwestować w ortlieby. Z drugiej strony nie lubię wyrzucac kasy w błoto a komfort użytkowania (choćby rzadko) cenię sobie szczegolnie :D .

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Cytat: "aard"
40 litrów w przednich sakwach?! plus 55 w tylnych (np. DRY), o ile pamietam? Matko boska

No, mam dry rear 60L, ekspert front 40L, i jeszcze na małe słoniątko wór dry 40L :mrgreen:

[ Dodano: Czw Lut 12, 2009 5:04 pm ]
Cytat: "tomeko"
że niektórzy używają tyłów na przodzie

Chyba raczej przody na tył- bo jeśli tyły na przód, to jakieś maluśkie tyłki :wink:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Tomeko ma rację. Ktoś tu na forum pisał (Robb?), że używa tylnych ortliebów (bodaj back roller classic) na przedzie.

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
si senior :)
spiwor nie skompresowany w jednaj,  i namiot luzem w drugiej. wiec mimo ze przod 40 litrow to i tak niby pusty a zawsze jest miejsce na cos dodatkowego po drodze .. jezeli trzeba :-)

czemu spiwor i namiot ? bo lubie stabilne podjazdy .. a nie 25 kg na tyle na 20% podjezdzie :-) .. wole jezdzic krazownikiem i niz skocznym konikiem :-) ze sie tak wyraze :-))))
… why so serious ?

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Cytat: "Michał Wolff"
Wystarczy tylko kupić ten patent za 4zł

ale drogo! :shock:  lepiej zmienić sakwy :lol:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
O proszę! I to oczko powinno być wygodniejsze niż to w bagażnikach crosso! Wygląda na nieco większe, a z tego oryginalnego faktycznie ciężko ten fikuśny haczyk wyciągnąć (całkowicie się tu zgadzam z Tomeko)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
eeetam... ględzicie ;) w tyłkach się Wam od Ortliebów poprzewracało :lol:
ten haczyk nie sprawia żadnych kłopotów, podnosisz sakwę do góry, wypinasz sakwę z bagażnika, opuszczasz, a haczyk sam z oczk wychodzi. Czasami tylko trzeba czynność powtórzyć :)
Ja mam cały rower w Crosso Dry - 40 + 60 + 60 = 160l  :!:   :shock:
będę koleiny na asfalcie robił 8)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Cytat: "vagabond"
Ja mam cały rower w Crosso Dry - 40 + 60 + 60 = 160l

Ja pierniczę, monstrum na drodze :D
Mi z żonką zdarzyło się już dwa razy na wyprawę jechać na jednej parze Cumulusa 50 l. Wprawdzie Cumulus 50-litrowy jest sporo większy od Crosso 60-litrowego, ale jednak to tylko jedna para sakw na dwie osoby :)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Cytat: "vagabond"
Ja mam cały rower w Crosso Dry - 40 + 60 + 60 = 160l  :!:   :shock:
będę koleiny na asfalcie robił 8)

Ja też jestem pod wrażeniem! Co wkładasz do tego czołgu? :)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Ja też jestem pod wrażeniem! Co wkładasz do tego czołgu? :)

zabieram rodzinę na wakacje ;)
jeszcze nie jeździłem z tym zestawem - przednie sakwy i wór mam od 2 tyg.

Offline Maciek

• Miasto: WM / WB
  • Na forum od: 08.08.2006
Te experty przednie nie są takie wielkie, a zawsze jakieś zakupy większe można wrzucić czy coś.

Oczywiście jak chcesz wydać więcej to Ortlieby, ale jak cena ma być rozsądniejsza, to Experty są chyba najlepszym rozwiązaniem dostępnym na rynku pod względem cena/jakość.
Pozdrawiam,

Maciek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum