Autor Wątek: Przez Rumunię, Turcję do Armenii...  (Przeczytany 7342 razy)

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
ominęłaś Węgry ;D
Zdecydowanie i w pełni świadomie - wspominam Węgry jako przyjazny, ale nieco nudnawy rejon ;)
jak wrażenia z jazdy po Bułgarii?. Bo mi ten kraj kompletnie do gustu nie przypadł.
Oj, Bułgaria długo mi się śniła, jak wreszcie ją opuściłam... W wielkim skrócie: przygnębiające wrażenie, choć krajobrazowo pięknie... Gdy wreszcie wjechałam do Turcji dosłownie wpadłam w euforię. Już tęsknię za Turcją, a Bułgarię będę omijać, niestety.
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
Spotkaliśmy w Rumunii Twoich znajomych jak pędzili na spotkanie z Tobą.
Mówili o Tobie, że jedziesz sama i Cie gonią...
No i spędziliśmy razem kilka dni - było świetnie. A znajomymi to się staliśmy właśnie w Rumunii :), przynajmniej w realu...

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Oj, Bułgaria długo mi się śniła, jak wreszcie ją opuściłam... W wielkim skrócie: przygnębiające wrażenie, choć krajobrazowo pięknie...
Trzeba było jechać przez góry a nie cygański syf na nizinach.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Marg - dotarłam na razie do końca Bułgarii w galerii, ale baaaardzo mi się podoba. Fajnie, że byłaś w Medias - ja trafiłam tam zupełnie przypadkiem i tez byłam oczarowana:)

Czy w Bułgarii działo się coś nieprzyjemnego, jakieś zajścia z miejscowymi (?) czy to tylko wrażenie z powodu tych opuszczonych domów i ogólnej rozpierduchy którą widać na fotach? Pytam, bo tez bym chętnie zajrzała do Bułgarii, a te klimaty które widzę u Ciebie na zdjęciach mi nie przeszkadzają, w sumie nawet przeciwnie, zachęcają (zwłaszcza te lotnicze zabytki:). No chyba że ludzie nieprzyjaźni jacyś?
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
menel,
ba, trzeba było wcześniej powiedzieć  ;)
 Trasa, poza ostatnim odcinkiem też wiodła przez góry - krajobrazy piękne, dużo kompletnie bezludnych obszarów. I to mi się podobało. Świadomie wybrałam lokalne drogi, no i była to najkrótsza trasa do Edirne, które koniecznie chciałam zobaczyć.

martwawiewiórka,
Ten rejon Bułgarii, przez który jechałam był, hm... dziwny. Początkowo zastanawiał mnie kompletny brak turystów. Potem zauważyłam, że prawie nie ma tu dzieci.
Myślę, że z tych wiosek, miasteczek po prostu ludzie wyjechali (może za pracą?) - zostały tylko starsze osoby - usiłowałam czasem z kimś porozmawiać, ale byli kompletnie zaskoczeni moim widokiem - pytali głównie dlaczego jadę sama i przestrzegali, abym absolutnie nie spała nigdzie pod namiotem. Niektórzy dziwili się, że nic mi się jeszcze nie stało - pewnie dlatego, że mam jakieś "specjalne układy, tam, na górze".
W miarę normalne życie (z naciskiem na "w miarę") toczyło się jedynie w typowo romskich wioskach.

W Rumunii często spałam przy jakichś domach, w ogródkach. W Bułgarii nie zdecydowałabym się na to. W jednym z miast trafiłam prosto w środek ogromnych cygańskich slumsów i trochę nieswojo się poczułam gdy otoczyło mnie nagle ponad 50 Romów... Zrezygnowałam z nawiązywania bliższych znajomości - miałam rower, oni nie :)

Być może, na moje odczucia miał wpływ fakt, że jechałam sama. W towarzystwie trochę inaczej się spogląda na świat. Choć samotna podróż nie była dla kompletną nowością - często jeżdżę sama, sama chodzę po górach... tyle, że zawsze były to krótkie wypady.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
Bardzo fajna galeria ale czekam na dalszą część. :)
Nie udało nam się spotkać a nawet minąć,choć patrzyłem na mijające mnie autobusy,czy nikt nie macha przypadkiem ;)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012

Ten rejon Bułgarii, przez który jechałam był, hm... dziwny. Początkowo zastanawiał mnie kompletny brak turystów.

Zupełnie jak w Radomiu.

A poważnie to Bułgaria ma naprawdę problem z demografią.Przez 20 lat ludność zmalała o 1mln(8,5->7,5). Spora część faktycznie wyjechała ale jednocześnie jest kiepsko z tzw. dzietnością wsród bułgarskich Bułgarów. Jednocześnie podwoiła się ilość Cyganów(obecnie~9%) którzy mnożą się jak króliki. Istnieje niebezpieczeństwo, że za naszego życia Bułgarzy będą mniejszością we własnym kraju.

Offline Mężczyzna krajewski

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.04.2011
martwa drogi na wybrzeżu nie polecam. Nie ma tam nic(zresztą możesz to zobaczyć na zdjęciach), a jeśli chodzi o ludzi (tam na wybrzeżu), to Oni są nastawieni na typowych turystów, czyli na potencjalnych klientów.
Polecam Serbie, ten kraj od razu przypadł mi do gustu.

• Użytkownik forum
no ale marg pisała, że tam gdzie jechała KOMPLETNIE  nie było turystów?

Początkowo zastanawiał mnie kompletny brak turystów.

To co widzę u niej na zdjęciach, dla mnie jest zachęcające :D Takie miejsca w których "nic nie ma" odpowiadają mi. Tzn. rozumiem oczywiście że marg jadąc tamtędy sama, mogła się czuć niewyraźnie (ja tez bym się pewnie tak czuła na jej miejscu), a nastrój mógł być ogólnie przygnębiający - ale ja bym nie jechała sama, wiec to by było co innego.

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
michał-z,
faktycznie, raczej nie było szans na spotkanie, bo ze Stambułu jechaliśmy autobusem prosto do Tbilisi główną drogą, a potem wzdłuż wybrzeża...

Kończę "obrabiać" dalszą część fotek. Dosłownie lada moment ;)

• Użytkownik forum
marg, ja też czekam:D Tę część już obejrzałam.:)

Offline Kobieta marg

• BIKE'OWO
Starałam się ograniczać, no, ale i tak dużo tych zdjęć. Może jednak jakoś to wytrzymacie ;)

Turcja - Gruzja - Armenia - Górski Karach

« Ostatnia zmiana: 12 Kwi 2013, 23:46 marg »

• Użytkownik forum
Marg, nie musisz się ograniczać, te części to całkiem rozsądne dawki a zdjęcia bardzo ciekawe no i szacunek za porządne, wyczerpujące podpisy. Dotarłam do zdjęcia 204 póki co;)

to zdjęcie i podpis mnie po prostu rozbroilo:)
https://plus.google.com/photos/113693578278909725603/albums/5783610898067767393/5783616281756833298?banner=pwa

świetna fota:)
https://plus.google.com/photos/113693578278909725603/albums/5783610898067767393/5783674227499319458?banner=pwa

a już ten patent wzbudził mój wielki podziw!
https://plus.google.com/photos/113693578278909725603/albums/5783610898067767393/5783622147362084418?banner=pwa

...mam nadzieję że linkuje się do właściwego zdjęcia od razu... jesli nie to wyjaśniam, że rozbroiła mnie największa świnia, podoba bardzo zdjęcie z praniem, a zachwyca patent z basenem w namiocie:)

Edyszyn: dooglądałam do końca z dużą przyjemnością. Naprawdę super galeria, wiele zdjęć eleganckich a i humoru nie brakuje.
« Ostatnia zmiana: 14 Wrz 2012, 21:33 martwawiewiórka »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Zdjęcia - czad. Fajnie zobaczyć inne spojrzenie :)

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Super.

A teraz idę szukać info jak powstała Symphonian Stones
Symphony of the Stones :]

* * *

@marg, nie obrazisz się, że w Twoim wątku? :]

Fajne, także o identycznym miejscu w Irlandii:

-> http://www.ktersakian.com/2010/01/natures-organ-pipes-from-garni-gorge-to.html

O tym jak natura potrafiła uformować tak regularne
kształty krótko pisze Focus:

-> http://www.focus.pl/newsy/zobacz/publikacje/tajemnica-grobli-olbrzyma-rozwiazana/nc/1/glos/2/

... odsyłając do kanadyjskiej pracy naukowej:

-> http://www.agu.org/pubs/crossref/2008/2007JB005018.shtml

Tamten region to na pewno jeden z naszych planów
na przyszłość. I gdybyś tylko dołączyła mapkę... ;)

Dzięki! :]

Szy.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrz 2012, 12:40 szy »

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum