Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 17:25
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Napęd, pedały, hamulce
»
Stukanie w korbie
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Stukanie w korbie (Przeczytany 4894 razy)
piszczel
Miasto: Wrocław
Na forum od: 09.06.2007
Stukanie w korbie
«
9 Cze 2008, 18:12 »
Witam po ostatniej wycieczce zaczeło mi stukać w korbie najpierw na 5 biegu z tyłu a potem także na 4 i 6. Cały napęd ma troszkę ponad 4500km. Czyżby już czas na wymianę całego napędu czy tylko supord nawala??
arkadoo
Miasto: Łódź
Na forum od: 22.11.2006
Stukanie w korbie
«
9 Cze 2008, 18:31 »
Może to pedały stukają? Rozkręcić i skręcić jeszcze raz, korbą z suportu i pedały. Można nanieść bardzo, bardzo cienką warstwę smaru na gwinty.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow
piszczel
Stukanie w korbie
«
9 Cze 2008, 18:54 »
Przyjrzałem (osłuchałem) się dokładnie jak pracuje napęd. i wychodzi mi że to nie suport tylko z tyłu coś stuka podczas pedałowania. Wolnobieg jest dobrze dokręcony i nie ma luzów więc chyba muszę do jakiegoś serwisu oddać bo nie mam kluczy do wolnobiegu ;/ albo kupić klucz i próbować samemu zrobić.
arkadoo
Stukanie w korbie
«
9 Cze 2008, 19:03 »
Masz wolnobieg czy kasetę? Możliwe, że wolnobieg dostał luzów (sprawdź, czy rusza się na boki)
piszczel
Stukanie w korbie
«
9 Cze 2008, 21:38 »
Wolnobieg 7 rzędowy. Wolnobieg rusza się nieznacznie tak ok 1-2 mm ma luzu. Czy wystarczy dokręcić
arkadoo
Stukanie w korbie
«
10 Cze 2008, 07:41 »
Hmm może coś z piastą. Trudno powiedzieć.
tobiasz
Miasto: Poznań
Na forum od: 13.06.2006
Stukanie w korbie
«
10 Cze 2008, 10:55 »
przejedz sie do serwisu
piszczel
Stukanie w korbie
«
10 Cze 2008, 19:00 »
Byłem dziś w serwisie wymieniłem łańcuch, wolnobieg i supord (wszystko miało ponad 4500km więc i tak kwalifikowało się do wymiany) wszystko w serwisie Jawor. Facet widać że jest pasjonatem i się zna na rzeczy a mimo to stukanie tylko się zmniejszyło. Najlepsze jest to że jak zajecvhałem to jak ręką odioł nie stukało a jak tylko wyszedłem to po przejechaniu jakiegoś km powróciło. Przejrzałem piastę tylną kulki idealne jak bierznie i konusy. Więc już nie wiem w czym jest problem podejrzewam że z piastą bo reszta już jest nowa
. A napewno jest to tylne koło bo jak przełożyłem inne to stukanie ustąpiło więc jedyny nie wymieniany element to piasta nawet zacisk sprawdzałem.;/Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co to może być mile widziana podpowiedź.
arkadoo
Stukanie w korbie
«
10 Cze 2008, 19:38 »
Wiem, to by było za proste, ale czy czasem koło nie obciera o obręcz?
piszczel
Stukanie w korbie
«
10 Cze 2008, 20:11 »
nie nie aż tak dobrze to nie ma. to stukanie jest tylko na 2 z przodu i 5 z tyłu przełożeniu przed wymianą było jeszcze na 4 i 6 z tyłu;/.A co jeste jeszcze dziwne nie jest to cały czas tylko przy mocnynm nacisku na korbę. ot taka dziwna przypadłość jak po wymianie piasty nic się nie zmieni to pozostaje mi tylko pokochać rower który stuka
PS Arkadoo dzięki za szybkie odpowiedzi. Odrazu widać, że z Wrocławia jesteś:D
arkadoo
Stukanie w korbie
«
10 Cze 2008, 20:35 »
Może to jest źle dobrany łańcuch do kasety.v Tylna przerzutka jest dobrze wyregulowana, nie ma dużych luzów? Idź pomolestuj tego serwisanta.
danek
Na forum od: 10.04.2008
Stukanie w korbie
«
10 Cze 2008, 22:47 »
Miałem podobny problem, stukanie w korbie. Piszesz że stukanie nasila się przy mocniejszym nacisku. U mnie było tak samo, stukanie nasilało się jak podjeżdżałem pod podjazdy, nawet pod małe górki oraz przy ruszaniu. Jeździłem tak przez ostatni czas, do dzisiaj kiedy wymieniłem moje platformy na dawno nieużywane pedały zatrzaskowe. Stukanie minęło jak ręką odjął. Moim zdaniem masz ten sam problem, wymień pedały (czy też pożycz od kogoś do sprawdzenia). Jeszcze dawniej miałem kilka razy to samo z moim starym Rometem, poprostu łożyska się psuły (kulki się pokruszyły)
arkadoo
Odp: Stukanie w korbie
«
11 Sie 2011, 09:20 »
Podczas pedałowanie słyszę stukanie, bardziej jakby strzelanie - pykanie. Drogą eliminacji odrzuciłem siodełko i pedały (stuka na 3 parach pedałów). Stuka tylko podczas pedałowania. Pozostała korba i suport. Luzów brak, śruby mocujące tarcze korby dokręcone. Jak to powinno być zamocowane z cienką warstwą smaru (połączenie suport korba i pedały korba)?
Drogie Bravo, co jest nie tak z moim popędem, tfu tj. napędem?
globalbus
Miasto: Warszawa
Na forum od: 03.05.2011
«
11 Sie 2011, 10:29 »
albo wyrobiony kwadrat (jeśli to kwadrat), albo piach w suporcie.
Jak to powinno być zamocowane z cienką warstwą smaru (połączenie suport korba i pedały korba)?
ja smaruję wazeliną, zawsze łatwiej potem schodzi.
My home is where my bike is.
gagarin
Na forum od: 10.12.2010
«
11 Sie 2011, 11:08 »
Z mojego doświadczenia takie stukanie sygnalizuje, że życie wkładu suportu dobiega końca. Niby nie ma luzów itd. ale "wiedz że coś się dzieje"
«
Ostatnia zmiana: 11 Sie 2011, 11:10 gagarin
»
Jeżdżę aby jeść.
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry