Autor Wątek: Rower na podróże - małe i duże  (Przeczytany 2025 razy)

Offline Tomek.

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 05.07.2012
Rower na podróże - małe i duże
« 17 Lip 2012, 00:37 »
Rowery wciągnęły nas do reszty a jako, że dusze włóczykijów mamy od zawsze, postanowiliśmy kupić rowery głównie pod sakwy, na podróże najpierw po Polsce i sąsiadach, żeby następnie stopniowo poszerzać horyzonty. No i tu pojawia się problem. Szukamy od tygodni, czytamy każdy wątek, wertujemy wszelkie możliwe fora rowerowe i wciąż nie mamy rowerów. Oto nasze kryteria:
Cena: Do 2500zł
Widelec sztywny
Hamulce V-ki
Opony Schwalbe Marathon
Stosunkowo lekki.

I to właściwie wszystko do czego doszliśmy,
Jakiś czas temu znaleźliśmy takiego Cube'a --> http://bikecenter.pl/index.php?p6624,cube-sl-cross-black-n-red-2012  i wszystko pięknie, idealnie ale nie da się tam zamontować bagażnika lowridera. .
Istnieje coś ciekawego w tej cenie co moglibyście polecić początkującym sakwiarzom ?

Offline Mężczyzna Ramaja

• Miasto: Sląsk
  • Na forum od: 15.07.2012
Odp: Rower na podróże - małe i duże
« 17 Lip 2012, 07:43 »
Crosso spokojnie się da jeżeli są piwoty.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 17 Lip 2012, 07:53 »
Za te pieniądze można też sobie złożyc coś na ramie Accent Nordkapp.
Największy problem będzie znaleźć sztywny widelec o odpowiedniej długości ale nie jest to niemożliwe.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Lip 2012, 09:18 »
2600 zł i aluminiowy widelec.
Hm...

Offline Tomek.

« 17 Lip 2012, 09:44 »
No właśnie. Ten aluminowy widelec też mnie raził, tak samo alu rama. Po przeczytaniu dziesiątek tematów na tym forum, zaczynamy myśleć poważniej nad ramą CrMo. Na pewno nie interesują nas półśrodki, tylko rower,który miałby nam służyć bardzo długo.
Z tego co się zorientowaliśmy, nie ma gotowych rowerów na ramach CrMo a co dopiero z widelcem stalowym.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 17 Lip 2012, 10:11 »
Na pewno nie interesują nas półśrodki, tylko rower,który miałby nam służyć bardzo długo.

Jeżeli dopiero zaczynacie przygodę z rowerem, to będzie wam bardzo ciężko kupić/złożyć rower, który w 100% spełni wasze oczekiwania. Nie nastawiaj się, że poczytasz forum i kupisz od razu rower, w którym się "zakochasz" i nic w nim nie będziesz zmieniał przez 10 lat. Do tego dochodzi się latami, metodą prób i błędów (które oczywiście można ograniczyć czytając forum :) )
Na początek ważne jest, żeby rozmiar i geometria ramy była odpowiednia. Części można z czasem wymienić bo i tak się zużywają. Ja zaczynałem na rowerze za 800 zł. Do dziś została z niego rama, przednia przerzutka i stery.
Według mnie lepiej kupić tańszy rower i zmieniać w nim to co Ci się nie podoba, niż od razu szukać ideału.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Lip 2012, 10:14 »
Z tego co się zorientowaliśmy, nie ma gotowych rowerów na ramach CrMo a co dopiero z widelcem stalowym.
Tej końcówki zdania to nie łapię.
Sugerujesz, że jeśli już są rowery na ramach CrMo to mają aluminiowe widelce?

Offline Tomek.

« 17 Lip 2012, 15:46 »
Źle się wyraziłem. Chodzi mi o to, że z gotowych rowerów, nie ma zbyt dużego wyboru ani na ramie CrMo ani z widelcem stalowym.

~gagarin

Zdajemy sobie sprawę oczywiście, chcemy jednak mając do dyspozycji taką kwotę jak najlepiej ją zainwestować, tak by nie trzeba było zmieniać komopnentów po 2 tygodniach.

Offline Tomek.

« 24 Lip 2012, 17:53 »
A co sądzicie o tym peugeocie ? Do jakiej kwoty warto o niego walczyć ?
http://allegro.pl/trekking-peugeot-cr-mo-caly-na-deore-xt-stan-bdb-i2512894025.html

Offline Mężczyzna nomorota

• Na forum od: 14.08.2012
« 2 Wrz 2012, 17:16 »
Ten Peugeot bardzo fajny był, poszedł dość tanio.

Jeśli ta Bielawa to w miarę niedaleko od was, sprawdziłbym ten:
http://allegro.pl/sigi-motion-trekking-deore-lx-nie-trek-scott-kona-i2603101252.html

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 29 Paź 2012, 17:40 »
Ile dalibyście za ten rower?

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.554128594603813.146607.100000200338392&type=3

I czy doradzilibyście go dla młodego podróżnika?

Offline Mężczyzna Medawc

• Na forum od: 02.12.2010
« 30 Paź 2012, 02:44 »
Ani grosza, bo:
- Brak jakichkolwiek szczegółów w opisie (choćby rok zakupu, wklejenie specyfikacji też by nie zaszkodziło).
- Niechlujny opis (brak polskich liter, brak nawet podstawowej interpunkcji w postaci wielkich liter i kropek).
- Zdjęcia zrobione ziemniakiem przy oświetleniu ze świeczki. W efekcie tego NIC nie widać, nie jestem nawet w stanie określić, czy rama ma otwory pod bagażnik.

Powyższe zabiegi ja odbieram tak, że ktoś mimo oficjalnego wystawienia roweru na sprzedaż ma cichą nadzieję, że nikt go nie kupi, to też nie zamierzam mu nadziei odbierać.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 30 Paź 2012, 08:46 »
Dzięki za opinię :)
Podobnie koledze doradziłem. ;)

PS: Może byście coś polecili koledze 172 cm na podróże małe i duże? Interesuje bo coś aluminiowego z amortyzatorem na kołach 28" - cena do 2k zł

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 30 Paź 2012, 13:28 »
jeśli kolega nie wie co i jak, to czemu od razu zakładasz że powinien 28" mieć? ;) turystyk równie dobrze może na 26" być, szczególnie jak chłop niewysoki :p hmmm, choć w sumie gorzej z oponami na asfalt przy tym rozmiarze....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum