Autor Wątek: Problem z przerzutkami  (Przeczytany 1721 razy)

Offline Mężczyzna Komar

• Miasto: Nasielsk
  • Na forum od: 27.04.2012
Problem z przerzutkami
« 18 Lip 2012, 19:44 »
Witam,
  więc mam taki problem : po prostu przy jeździe nie zawsze przekłada mi się łańcuch na wyższe tarcze przednie, najczęściej z 2 na 3.  Może po prostu nasmarować łańcuch :D?
 Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Problem z przerzutkami
« 18 Lip 2012, 19:50 »
Wyregulować.

Oczywiście wyczyszczenie i przesmarowanie łańcucha nie zaszkodzi ;)
« Ostatnia zmiana: 18 Lip 2012, 19:57 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Endriunh

• Na forum od: 16.02.2012
« 18 Lip 2012, 22:09 »
A ja zas mam taki problem ze mi 4,6,8 nie wchodzi  :? przez to musze dwukrotnie nacisnąc i sie zmieni o jedno na wyzszą przerzutke i tak samo jest odwrotnie a reszta chodzi bez problemu :cry:
Czy tez mam nasmarowac pomimo ze juz byl niedawno smarowany ???

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 18 Lip 2012, 22:15 »
a pancerze kiedy zmieniałeś?

« 19 Lip 2012, 00:43 »
a pancerze kiedy zmieniałeś?
Chyba od nowości nie były wymieniane ;) Klamki są z tego co pamiętam Deore a chodzą gumowato (przy naciśnięciu na klamkę pancerz zaczyna się odkształcać).

A ja zas mam taki problem ze mi 4,6,8 nie wchodzi  :? przez to musze dwukrotnie nacisnąc i sie zmieni o jedno na wyzszą przerzutke i tak samo jest odwrotnie a reszta chodzi bez problemu :cry:
Czy tez mam nasmarowac pomimo ze juz byl niedawno smarowany ???
Na smarowanie łańcucha już pora. Możesz też spróbować reanimować linki i pancerze smarując je towotem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Endriunh

• Na forum od: 16.02.2012
« 19 Lip 2012, 02:13 »
Z tego co pamietm to ty w Liptowskim Mikulaszu Worek foliowy smarowales mi lancuch :>
A to ze przerzutki mi szwankuja to po tym jak zmienialismy detke przy zdejmowaniu opony wtedy ta tylną przerzutke musialem nie poprawnie ruszac :icon_surprised:

« 19 Lip 2012, 08:44 »
Z tego co pamietm to ty w Liptowskim Mikulaszu Worek foliowy smarowales mi lancuch :>
Czyli już po powrocie do Krakowa można już było śmiało przesmarować ;)

A to ze przerzutki mi szwankuja to po tym jak zmienialismy detke przy zdejmowaniu opony wtedy ta tylną przerzutke musialem nie poprawnie ruszac :icon_surprised:
O ile nie stawiałeś rower na przerzutce i nie pogiąłeś wózka nie powinno być problemu. Z resztą wtedy nic by Ci już nie wchodziło :P

Moim zdaniem diagnoza Skoliozy jest słuszna.

Offline Mężczyzna Komar

• Miasto: Nasielsk
  • Na forum od: 27.04.2012
« 19 Lip 2012, 10:40 »
Ok.Dzięki,dzisiaj się za to wezmę.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 11 Sie 2012, 17:45 »
Podczepię się pod temat
Otóż dzisiaj przy wymianie kasety zauważyłem, że górne kółko tylnej przerzutki ma lekkie luzy (lata troszeczkę na prawo i lewo).
I tu pytanie:
Czy taki luz to normalna rzecz?
Jeżeli nie - to czy da się to naprawić?
Jeżeli się da - to jak?
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 11 Sie 2012, 19:43 »
Jeżeli jest to luz wzdłuż osi kółka(przesuwa się po osi) jest to normalne i nawet pożądane.
Ale jeżeli kółko się kiwa we wszystkich osiach to nie jest to normalne.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 13 Sie 2012, 13:30 »
Dzięki
No to wychodzi, że u mnie wszystko jest ok :)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna dzięcioł

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 31.08.2012
« 29 Wrz 2012, 11:47 »
Mogę się podpiąć pod ten temat?
Mam problem z regulacją przerzutek tylnych. Na początku, przerzutki z jedynki od razu przeskakiwały mi na trójkę. Co skutkowało dwoma rzeczami, brak możliwości używania dwójki i przesunięte oznaczenia biegów przy manetce względem tych aktualnych na kasecie. No więc zabrałem się do regulacji i skopałem cały proces. Wystąpił taki problem, że cała przerzutka przesunęła się do góry przez co prawie styka się z kasetą. Śrubami H i L reguluję przerzutkę w poziomie, a jak mam ją obniżyć/naciągnąć?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 29 Wrz 2012, 13:10 »
jest taka śrubka bardzo blisko haka regulująca wychylenie
PS to ile tych tylnych przerzutek masz w tym rowerze? ;)

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 29 Wrz 2012, 13:13 »
Wymienionymi przez Ciebie śrubami reguluje się tylko maksymalne wychylenie przerzutki zapobiegając w ten sposób spadnięciu łańcucha poza kasetę. Natomiast samą regulację przeprowadza się śrubami baryłkowymi przy manetce lub samej przerzutce. Jeśli nie masz doświadczenia w tej kwestii to proponuję jakiś poradnik, sporo ich w internecie. Tak na szybko - śrubę baryłkową przy manetce ustaw tak w połowie żeby można ją było w razie konieczności obrócić kilka razy w jedną lub drugą stronę. Naciągnij porządnie linkę i przykręć ją mocno do przerzutki będącej w takim położeniu aby łańcuch bez zgrzytów biegał po najmniejszej koronce kasety. Metodą prób i błędów reguluj śrubą baryłkową przerzutkę tak aby biegi płynnie wchodziły i spadały na kolejne biegi. Jeśli to się uda to może wtedy ustawić przerzutki w skrajne położenia i śrubami H i L zablokować możliwość dalszego przesuwania się przerzutki. Jeśli nie jesteś w stanie wyregulować przerzutki to albo brakuje Ci cierpliwości albo masz zabrudzone pancerze i linki i trzeba je wymienić.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna dzięcioł

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 31.08.2012
« 29 Wrz 2012, 15:43 »
Dzięki za porady. Skolioza - 8. Idę zaraz pokombinować, mam nadzieję, że mi się uda.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum