Witam:)
Ponieważ jestem "sakwiarzem" szykującym się na dość długą wyprawę po dwóch krajach Europy, a nie miałem wcześniej bagażnika przedniego w moim Krossie(wcześniej jeździłem z bagażową przyczepką), postanowiłem spróbować swoich sił w tym temacie. Nie chciałem czekać na drogi bagażnik przedni zamówiony i kupiony w internecie, który nie wiadomo czy pasowałby do mojego grubego golenia amortyzatora (Suntour) i zacząłem działać
Lubię majsterkować i lubię oszczędzać, więc wyzwanie było jakby z natury skrojone pode mnie
Wątek zakładam, bo może komuś się przyda, np. ktoś nie ma czasu czekać na zamówienie z netu bo wyjazd za pasem lub nie ma pieniędzy na wytrzymały bagażnik przedni. Może coś mi podpowiecie i ulepszę ten projekt - jestem otwarty zarówno na nowe pomysły, jak i na krytykę.
No to zaczynamy
1. Po pierwsze miałem problem ze stelażem. Z czego zrobić wytrzymały stelaż? Aluminium? Stal? No i jak to to wygiąć nie mając w domu nawet imadła? Moja dziewczyna ma w Gazeli oryginalny bagażnik aluminiowy, ale fabryczny, więc ładnie pospawany, etc. U mnie spawanie odpada, już nie mówiąc o spawaniu aluminium
Postawiłem więc na stal. Tylko jak ją wygiąć, żeby nie złamać? No i skąd ją wziąć? Rozwiązanie okazało się proste. Poszedłem do najbliższej sieci Leroy M. (w Casto też są) i kupiłem tzw. "szpilkę"(tak na to mówił gość w Casto), a więc gwintowany na całej długości drut o średnicy przekroju = 10mm. Dobra. Materiał jest. Teraz jak to dziadostwo wygiąć? No i jak jeździć z takim drutem ocynkowanym i zagwintowanym? Na szczęście w Casto mają imadło oraz tzw. folię termokurczliwą do kabli. Najpierw wsadziłem jedno w drugie ('szpilkę' w folię) i trochę pracy mnie to kosztowało, ale WD40 pomógł bardzo (jedno i drugie miało średnicę 10mm). Teraz czas na wyginanie. Pierwszą szpilę opatuloną folią złamałem w imadle, tj. źle giąłem i po prostu się złamała. Zaraz poleciałem na halę po drugą i po włożeniu w folię zacząłem bardzo delikatnie. Powoli, powoli i powstała litera "S". W domu potrzymałem już tę piękną literkę nad kuchenką i folia świetnie do niej przylgnęła, tworząc niewidoczne dla niewprawnego oka rękodzieło
Obie litery "S" trzymałem w rękach i zastanawiałem się, jak to to przyczepić. To już temat na punkt drugi
2. Opcji z przytwierdzeniem pięknych liter "S" do amora miałem niewiele. Ale na szczęście dobrze pogrzebałem w Leroy M. i znalazłem obejmy, które nie dość, że są na gumie, to jeszcze mają miejsce na przytwierdzenie śruby. To są chyba obejmy do rur wodociągowo-kanalizacyjnych, ale pewien nie jestem. W każdym razie wynalazek w sam raz dla mnie
Ponieważ średnica amora jest różna w różnych miejscach, nieźle się natrudziłem, żeby kupić odpowiednie, wiele razy więc wymieniałem (na sklep z rowerem wejść nie można, a ściąganie amora też mi się nie uśmiechało;). W końcu miałem 4 obejmy na dwóch amorach z wystającymi otworami.
3. Największy problem, to jak przytwierdzić zrobioną literę "S" do obejmy? Tu już było nieźle pod górę. Ale w końcu znalazłem. Także w L.M. znalazłem półkola, które miały małe dziurki. Rozwierciłem je nieco, żeby gruba śruba pasująca do obejmy w nie weszła, zagiąłem, żeby opatulały literę "S" i ... gotowe. Na końcówki literek "S" założyłem gumki do podnóżek rowerowych (4. sztuki.).
Nie wszystko da się opisać tak, żeby odzwierciedlało rzeczywisty wygląd i szczegóły konstrukcyjne, ale mam nadzieję, że uda mi się umieścić zdjęcia ze szczegółami.
Na tym bagażniku mam zamiar powiesić 15-tki Crosso na przód, ale na razie chcę to przetestować przed wyprawą ze zdwojonym obciążeniem, żeby być pewnym, że nic się nie urwie i nie odpadnie. Zawsze jest jeszcze czas na poprawki. Jeśli coś nie wyjdzie, to będę kombinował dalej.
Zobaczcie na zdjęcia i wyraźcie swoją opinię. Może macie pomysł jak to ulepszyć? Nie bądźcie zbyt surowi dla "humanisty" i trzymajcie kciuki za tę konstrukcję
Pozdrower i szerokiej drogi
P.S. W razie pytań, służę pomocą (także manualną na terenie Krakowa).
P.S. 2. Koszt (nie wliczając jednej złamanej szpilki) to maks jakieś 40 pln. 4 obejmy po 4,50 każda, szpilki sztuk dwie to 10 złotych. Folia termokurczliwa 2 złote+ śruby i podkładki.