Autor Wątek: Ukraina  (Przeczytany 856 razy)

Offline Mężczyzna hacjenda63

• Miasto: koszalin
  • Na forum od: 15.05.2012
Ukraina
« 19 Lip 2012, 21:18 »
witam, szukam informacji o cenach żywności na Ukrainie i jak najlepiej( zrozum najtaniej) się przenocować ( zamierzamy zabrać namiot), planujemy trasę: Hrubieszów-Zosin-Łuck-Równe-Dubno-Beresteczko-Brody-Busk-Lwów-Sokal-Hrubieszów. To podróż wspomnień dla NASZEGO KUMPLA Z KLUBU ROWEROWEGO, który urodził się w Równem. Chciałbym zebrać wiedzę o cenach bo nie wiemy ile kasy zabrać mniej więcej, wyjazd jest , planowany na sierpień tego roku, pozdrawiam i liczę na pomoc

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Odp: Ukraina
« 19 Lip 2012, 22:13 »
Hej - to nieodpowiedni trochę dział na pytania o ceny, ale Ci odpowiem - nie przejmuj się cenami, najeść się można smaczniej i taniej niż w Polsce, nie musisz ze soba zabierac jedzenia (bez sensu!). Sklepów jest pod dostatkiem, wybór w nich jest okej; można tez pysznie i niedrogo  zjeść gotowe posiłki w barach itp. Nocleg często Was znajdzie sam, jeżlei chcielibyscie spać pod dachem; jeżeli macie namiot, możecie rozbijać się na dziko lub "na gospodarza" (co prawda akurat ja byłam w innych rejonach Ukrainy niż Wy planujecie) i wtedy tez wyjdzie tanio:D a nawet bezpłatnie ::).
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

« 20 Lip 2012, 09:22 »
dzięki za informacje, na pewno nam się przydadzą, sposób "na gospodarza" jest mi znany z innych wypadów więc pewnie go wykorzystamy, a przy okazji dowiedziałem się dzięki Tobie mieliśmy z kolegą mapy na Kanał Elbląski w maju tego roku to też dziękuję przy tej okazji, pozdrawiam  serdecznie, hacjenda63

« 20 Lip 2012, 09:23 »
tematu Ukrainy jeszcze nie zamykam, hacjenda63

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 20 Lip 2012, 10:12 »
a przy okazji dowiedziałem się dzięki Tobie mieliśmy z kolegą mapy na Kanał Elbląski w maju tego roku to też dziękuję przy tej okazji, pozdrawiam  serdecznie, hacjenda63

:) czasem jednak widać na coś się przydaję.:)

Warto posmakować ukraińskich specjałów, można jeszcze kupować od gospodarzy mleko czy domową smietanę (my kupilismy kiedyś śmietanę i słoninę, i Jacek odleciał;) - pycha! Jedzenie jest raczej ostatnia rzecza, o którą się można martwić na Ukrainie. Zalecam jednak ostrożność w konsumpcji suszonych ryb (kilku moich znajomych poległo na dzień czy dwa)

Kasy możecie zabrać tyle ile byście brali do Polski + jakieś "na wszelki wypadek". I zapewne Wam zostanie.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

« 21 Lip 2012, 09:59 »
będziemy uważać, zostało nam jeszcze do ogarnięcia jak przejechać w Zosinie na " drugą stronę", liczę na jakiegoś busa,

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 30 Lip 2012, 09:30 »
będziemy uważać, zostało nam jeszcze do ogarnięcia jak przejechać w Zosinie na " drugą stronę", liczę na jakiegoś busa,
Jadąc tam trzeba zadzwonić na przejście i uzyskać zgodę komendanta na przejazd, gorzej jest z powrotem.

« 30 Lip 2012, 09:40 »
hej, dzięki za odpowiedź ale co do tej zgody komendanta rozumiem, że jest potrzebna na przejazd rowerami? chciałbym zapakowac sie do busa ze sprzętem i przejechać granicę, tak da radę?

Offline Mężczyzna menel

« 30 Lip 2012, 10:11 »
hej, dzięki za odpowiedź ale co do tej zgody komendanta rozumiem, że jest potrzebna na przejazd rowerami? chciałbym zapakowac sie do busa ze sprzętem i przejechać granicę, tak da radę?
Przejście jest samochodowe więc wolno je przekraczać pojazdem posiadającym rejestrację.
Na pieszo, rowerem, konno trzeba mieć zgodę komendanta. Jadąc tam to formalność (podobno bo nie ćwiczyłem) a jak wracałem to ukraiński komendant się nie zgodził.

« 30 Lip 2012, 11:01 »
no to podzwonimy, może sie da cos załatwić, dzięki za pomoc, mamy zamiar wraxcac przez małe przejście Kryłów Mircze (ma być otwarte przejście w dniach 18-19 sierpnia dla pieszych, rowerów) więc liczę  że trafimy na te imprezę, mamy takie informacje od ludzi na forum

Offline Mężczyzna menel

« 30 Lip 2012, 11:12 »
no to podzwonimy, może sie da cos załatwić, dzięki za pomoc, mamy zamiar wraxcac przez małe przejście Kryłów Mircze (ma być otwarte przejście w dniach 18-19 sierpnia dla pieszych, rowerów) więc liczę  że trafimy na te imprezę, mamy takie informacje od ludzi na forum

Sprawdź jakie to przejście.jeśli turystyczne nie wolno mieć wódy :(

« 30 Lip 2012, 11:15 »
sprawdzę, próbuje sie dodzwonić

« 30 Lip 2012, 11:34 »
właśnie jestem po rozmowie ze Strażą Graniczną w Kryłowie i powiedział mi gośc, że NIE aktualne jest przejście w dniach 18-19 sierpnia w Kryłowie Mircze,miało byc otwarte w ramach współpracy przygranicznej ale z powodu Euro2012 przeniesiono imprezę na czerwiec 2012r. więc sprawa nieaktualna, trzeba niestety wszystko sprawdzać na bieżąco, pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum