Autor Wątek: Cateye HL-EL530  (Przeczytany 2381 razy)

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
Cateye HL-EL530
« 20 Lip 2012, 10:40 »
Szukam dość mocnej lampki przedniej, na AA. Nie musi być super mocna, ale ma służyć do oświetlenia drogi, a nie jako sygnalizacyjna. Sprawa jest o tyle poważna, że ma ona być nie dla mnie, a dla żony (mojej), więc nie ma żadnej tolerancji na błąd w wyborze ;). Na dzień dzisiejszy najbliżej jestem wymienionego w tytule modelu Cateye.
Użytkuje może ktoś ten model lub ma jakieś uwagi co do wyboru? Interesuje mnie przede wszystkim rzeczywisty czas jaki wytrzymuje komplet baterii.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Odp: Cateye HL-EL530
« 20 Lip 2012, 11:02 »
Miałem, beznadziejna, na wybojach się wyłączała, światło też słabe. Za tą kase lepsze Sigma Pava

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 20 Lip 2012, 11:18 »
Mam i szczerze polecam Sigmę Lightster, trochę słabiej świecącą, ale znacznie tańszą niż Pava.

Na szosie świeci całkiem dobrze, zasilanie na 4 paluszki i w odróżnieniu od Pavy ma szybkozłączkę.

W zacytowanym wątku pisałem o swoich wrażeniach. Od tamtego czasu trochę z nią pojeździłem i wrażenia nadal bardzo pozytywne.
« Ostatnia zmiana: 20 Lip 2012, 21:38 Turysta »

« 20 Lip 2012, 11:49 »
To chyba rzeczywiście zwrócę się w kierunku Sigmy, choć za firmą nie przepadam po niespecjalnych doświadczeniach z licznikami. Cateye natomiast wydawało mi się synonimem jakości. Dwie lampki przednie tej firmy przetrwały u nas około 15 lat i nigdy nie zawiodły. Niestety żarówki są dość prądożerne, więc chciałbym wymienić na diodową i przy okazji na "paluszki".
Dzięki za opinie.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 20 Lip 2012, 12:04 »
Nieprzesadzajmy z tym catayem, mialam taka jedna (nie pamietam symbolu) i po niecalym chyba roku padla dioda czy led czy co tam w srodku jest;/
PS. Lampki sa nierozbieralne weic nie dalo sie z tym nic zrobic tylko kupic nowa.
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

« 20 Lip 2012, 12:44 »
Niestety produkty mamy coraz gorsze. Diodowe Cateye na tył też miałem około 15 lat. Obie działają do dziś, choć już nie na moim, ani żony rowerach. Do starej Sigmy też nie miałem nigdy większych uwag (miałem 3 liczniki), a nowe kupiłem dwie i jedna padłą po paru dniach.

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 20 Lip 2012, 13:19 »
To ja sobie poteoretyzuję bo sam mam problem z wybraniem dobrego światełka na baterie.
Grzebiąc gdzie się da, czytając tonę wypowiedzi i biorąc pod uwagę limit portfela wytypowałem co następuje:

TRELOCK LS 750 - jak znajdziesz w Polsce to daj znać gdzie :) Słabsza wersja 950 ale jak się popatrzy na tryb odpowiadający 750 i pomyśli, że tak prawdopodobnie świeci to warta nabycia zwłaszcza, że cena nie powinna przekroczyć 200 zł.
Busch & Muller IXON-IQ - sąsiad jako miłośnik tej firmy się nią zachwyca. Po za tym w końcu to Busch & Muller więc musi dobrze świecić. Cena około 300 zł.
PHILIPS LED 40 SafeRide - wszyscy się zachwycają jej mocniejszym braciszkiem ale wg. mnie powinna być równie dobra choć słabiej świecąca ale za to bardziej energooszczędna. Cena około 250 zł.
PHILIPS LED 80 SafeRide - wszyscy się nią zachwycają co do emitowanego światła ale kosztem czasu świecenia. Cena w okolicach 350 zł.

Intryguje mnie też ROXIM RX5 bo jest dużo sprzecznych opinii i wypowiedzi na jej temat.

Podkreślam, że powyższe propozycje nie pochodzą z własnego doświadczenia więc nie należy ich traktować jak opinii. Uważam jednak, że powyższe lampki mogą być dobrym wyborem.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 20 Lip 2012, 15:20 »
Również polecam Sigmę Lighster. Bardzo dobra lampka, w przystępnej cenie. Wygodniejsza w użyciu od Pavy, bo można ją wypiąć z mocowania na kierownicy.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 20 Lip 2012, 15:41 »
A ja polecałbym "customową" lampkę SolarForce człowieka ze światełka.pl (na Allegro cafel). Oczywiście jak najważniejszym elementem nie jest zasilanie bateriami.
W razie potrzeby świeci naprawdę zacnie, w trybie "doświetlanie" też coś widać, a świeci długo.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 20 Lip 2012, 15:57 »
Owszem wszystkie lampki budowane,ilością światła przewyższają prawie każdą fabryczną z jednym ale,rozkład światła dyskwalifikuje je w użyciu w ruchu ulicznym.W terenie są idealne.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 20 Lip 2012, 17:56 »
jej.. a ja ją używam.. rowerowo głównie w mieście.. Na czym polega wspomniana "dyskwalifikacja"?
Trole są samotnikami i unikają słońca.

« 20 Lip 2012, 19:43 »
Dla mnie baterie AA to warunek konieczny. Inne właściwie mnie nie interesują.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 20 Lip 2012, 20:43 »
jej.. a ja ją używam.. rowerowo głównie w mieście.. Na czym polega wspomniana "dyskwalifikacja"?
Ja też używam,ale świadomie.Kiedyś był to nawet mój konik.Mam kilka gotowych i wykonanych własnoręcznie konstrukcji.Ciężko dostać optykę z szeroką wiązką ale obciętą górą.Zdaję sobie sprawę,że rozkład światła jest taki że oślepiam jadących z przeciwka.Granica światła i cienia przebiega za wysoko.Dlatego w ruchu publicznym lampę kieruję aby świeciła praktycznie przed koło.
A i pomijam homologację bo na to jeszcze nikt nie zwraca u nas uwagi.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 20 Lip 2012, 20:48 »
A nie da rady nakleić "brefki" na soczewkę? :)

« 23 Lip 2012, 21:46 »
Dzięki wszystkim za wszelkie sugestie. Po dyskusji, na placu boju została Sigma Pava i Lighster. Żona wybrała Lighstera, stosując przy wyborze sobie tylko znany algorytm. Lampka już zamówiona, czekamy na dostawę. :)
« Ostatnia zmiana: 23 Lip 2012, 21:59 Viracocha »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum