Autor Wątek: Sakwy z allegro :D  (Przeczytany 2296 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Sakwy z allegro :D
« 20 Lip 2012, 18:57 »
Jak masz ochotę to po zakupie wlej wodę do sakwy zroluj i poturlaj :)
Jestem ciekaw czy nic nie wypłynie.

Offline Mężczyzna Lubo

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 03.06.2012
« 20 Lip 2012, 19:04 »
taki mam plan, bo generalnie chciałbym móc w razie czego w sakwie nawet pranie zrobić albo cuś....ponoć w crosso to możliwe...no nic. pożyjemy, zobaczymy  :P

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 20 Lip 2012, 20:13 »
A skoro taras jest zupełnie mokry..

I jednocześnie mit o pojemności sakw Crosso. Mam zestaw przód i tył. Okazało się, że w przednią wchodzi niecałe 20l (wg producenta powinno 15..). W tylne natomiast zamiast oczekiwanych 30.. weszło niecałe 25l. Zrolowane trzykrotnie.

Obaliłem mit o super szczelności sakw Crosso :( Przeciekają na nitach, szczególnie tych dolnych. Szczelność rolowania także dość słaba. Także są jakieś nieszczelności na krawędziach. Wyraźnie przesiąkało w wielu miejscach.

ak masz ochotę to po zakupie wlej wodę do sakwy zroluj i poturlaj
Sekurna poturlałem, no, trochę kolanem pomogłem.. i w jednym z małego przesiąknięcia zrobiła się niezajefajna dziura z super "fontanną". Niestety szybko się powiększała, więc testy zostały przerwane w trybie awaryjnym :(

Ktoś wie jak to zakleić?
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 20 Lip 2012, 20:18 »
Po co zaklejać. To trzeba reklamować.

Za http://www.crosso.pl/pages/pl/produkty.php
"[...]solidna powłoka, która wespół z podklejanymi szwami umożliwia nam uzyskanie w stu procentach szczelnych sakw bez konieczności stosowania nylonowych wkładów."
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 20 Lip 2012, 20:26 »
 ;D ;D ;D

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 20 Lip 2012, 20:39 »
Może sakwa rozeszła sie pod wpływem obciążenia? W jedną można wpakować max. 18kg (?)

Offline Mężczyzna boney

• Pomidor
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Na forum od: 29.07.2011
« 20 Lip 2012, 20:44 »
Możliwe, że tak jak napisano wyżej: sakwa się rozeszła pod wpływem 30litrów wody w środku?
Jednak jest to dość spora masa i nacisk jest głównie na spód sakwy  z którego też pociekło.
Z tego co orientuje się, sakwy są do trzymania rzeczy w środku i nie przepuszczania wody do środka, a nie nalewania wody do środka celem sprawdzenia szczelności...
Jak jescze poturlałeś kolanem i zapewno nacisnąłeś na zamkniętą sakwę to się nie dziwie, że póściła... przecież nie robią tego z kosmicznego materiału.

Lepiej, nie mów przy reklamacji, że lałeś wode do sakwy bo ja bym Ci gwarancji nie uznał ;]
Zapraszam ===>

Offline Mężczyzna arkadoo

• Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
« 20 Lip 2012, 20:47 »
Ortlieby z 2007 r. wciąż mam szczelne. Woziłem w nich zakupy (zgrzewka wody), na wyprawach i w codziennej jeździe po mieście. Nic nie cieknie. Obstawiam gorsze łączenie materiałów w Crosso. Nalanie wody nie powinno ich uszkodzić.

W jednej z sakw miałem małą dziurkę w dnie (jakieś 2 mm). Po całym dniu jazdy w deszczu sporo wody dostało się do środka.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 20 Lip 2012, 20:53 »
BTW jak przysłali mi przednie Crosso Dry, od razu zabrałem je nad jezioro i 'topiłem'. Producent nie ściemniał, ich sakwy są wodoszczelne.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 20 Lip 2012, 21:06 »
To trzeba reklamować
Gwarancji to te sakwy już dawno nie mają, to jeszcze stary model. A sprzęt używany się zużywa.. No chyba że zdecydowałbym się na usługę przeszycia i ponownego zgrzania, ale tak te sakwy lubię (lub jak kto woli dosłownie: nie pasują mi zupełnie), że nie będę się nazbyt wysilał.

Może sakwa rozeszła sie pod wpływem obciążenia? W jedną można wpakować max. 18kg (?)
Ciekawe.. Niby 30l, a 18kg? I tak za bardzo nie czaję czemu jest ograniczenie na masę (bo to raczej ograniczenie na haki). Masz jakieś źródełko wiedzy?
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 5 Sie 2012, 10:19 »
Ktoś wie jak to zakleić?
Klejem do miękkiego PCV. Do kupienia w różnych miejscach, np u mnie w Castoramie były 2 różne (różnych producentów)

Offline Mężczyzna sebekfireman

• Miasto: Trzemeszno k/Gniezna
  • Na forum od: 09.03.2011
    • http://www.rowersebek.xt.pl
« 10 Sie 2012, 14:11 »
Kupiłem testowo 1 sakwę, prawą (można kupić spokojnie jedną sztukę u tego sprzedawcy - połowa ceny) z przeznaczeniem na jednodniowe wycieczki, żeby nie targać plecaka. Jest to ten model średni - 17 litrowy, na zamek, materiał Codura (nie Cordura).
Pierwsze wrażenie sprawia bardzo dobre - lekka, pojemność OK, haki porządne, na bagażniku trzyma się pewnie. Zobaczymy w przyszłości jak z trwałością jak odbędę kilka jazd - narazie jedyne obawy ma do zamków, które z czasem mogą stwarzać problemy.
« Ostatnia zmiana: 10 Sie 2012, 14:17 sebekfireman »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum