Autor Wątek: Islandia 2012  (Przeczytany 10881 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Odp: Islandia 2012
« 4 Sie 2012, 00:36 »
Janus - niesamowite. Relacja super a fotki tylko podgrzały atmosferę.

Jakie miałaś temperatury?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 4 Sie 2012, 09:27 »
Jakie miałaś temperatury?
Nie wiem, nie miałam termometru, a - zwłaszcza jak wieje - trudno to ocenić. Czasami było ciepło (ponad 15 stopni, bez szaleństw:) i jeździłam bez kurtki, czasami jechałam cała opatulona od góry do dołu. W nocy tylko raz było mi naprawdę zimno - po przekraczaniu tej największej rzeki po zachodzie słońca, bo strasznie przy tym wymarzłam, a noce w interiorze są zimniejsze niż nad morzem.

Offline Ciosna

• Poszukiwacz
  • Miasto: Sam nie wiem gdzie
  • Na forum od: 04.11.2009
    • http://adlaczegonierowerem.blogspot.com/
« 5 Sie 2012, 12:01 »
Brawo za determinacje, podziwiam że sama zdecydowałaś się tam pojechać. Krajobraz Islandii wygląda absolutnie genialnie, niemal księżycowo. Lubię oglądać dobre, przemyślane zdjęcia z wypraw, a twoje właśnie takie są  :).

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011
« 14 Sie 2012, 12:18 »
Połowa tych zdjęć nadaje się do przyszłorocznego kalendarza ;)

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 14 Sie 2012, 19:12 »
Super zdjęcia!

jaki aparat?
Dzięki :) Zdjęcia robił aparat Nikon d70s z rozklekotanym obiektywem Nikkor 18-200 mm :P

A to znasz, jak przychodzi facet do rodziny na imprezę i wszyscy go chwalą za piękne fotografie? Szczególnie teściowa rozwodzi się nad tym, jaki musiał mieć drogi, doskonały aparat, że takie zdjęcia wyszły. Po skończonym obiedzie zięć mówi do teściowej: Doskonały obiad mamo. Musiała mama mieć naprawdę drogie garnki, żeby taki smaczny obiad przygotować.

To nie aparat robił zdjęcia, tylko Janus  :D

Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 14 Sie 2012, 22:40 »
...ale w dobrych garnkach przyjemniej się robi obiad. :)

PS: Pytania o  sprzęt zawsze będą, tak samo pytanie na jakim rowerze jeździsz, na czym gotujesz itp. :)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 14 Sie 2012, 22:53 »
...ale w dobrych garnkach przyjemniej się robi obiad.
Jest jeszcze jedna różnica. O ile w aparacie bardzo cenię tryb manualny (który rzeczywiście bardzo pomaga w robieniu zdjęć, mimo że wiele ustawień to dla mnie czarna magia), o tyle w przypadku garnków chętnie przestawiłabym się na tryb automatyczny, gdyby tylko istniał ;D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 14 Sie 2012, 22:58 »
ten tryb - to mąż. :D

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 15 Sie 2012, 00:33 »
Co ma Nikon do gotowania? :)

Offline Mężczyzna Kazek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.09.2011
« 15 Sie 2012, 00:46 »
Super zdjęcia!

jaki aparat?
Dzięki :) Zdjęcia robił aparat Nikon d70s z rozklekotanym obiektywem Nikkor 18-200 mm :P

A to znasz, jak przychodzi facet do rodziny na imprezę i wszyscy go chwalą za piękne fotografie? Szczególnie teściowa rozwodzi się nad tym, jaki musiał mieć drogi, doskonały aparat, że takie zdjęcia wyszły. Po skończonym obiedzie zięć mówi do teściowej: Doskonały obiad mamo. Musiała mama mieć naprawdę drogie garnki, żeby taki smaczny obiad przygotować.

To nie aparat robił zdjęcia, tylko Janus  :D

Tak czy inaczej to Nikon bardziej pomógł Janusowi niż zaszkodził  :D
"Droga jest celem..."

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 15 Sie 2012, 00:54 »
Tak czy inaczej to Nikon bardziej pomógł Janusowi niż zaszkodził
Nigdy nie twierdziłam inaczej, bardzo lubię ten aparat. Ale proszę, skończmy już tę dyskusję o aparatach i garnkach... To wątek o Islandii :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 15 Sie 2012, 00:55 »
Co dobrego jadłaś w Islandii? ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 15 Sie 2012, 01:27 »
Co dobrego jadłaś w Islandii?
Dziękuję :)
Zdecydowanie najlepszym jedzeniem poczęstował mnie kucharz w interiorze. Widzisz, yoshko - mąż niepotrzebny, wystarczy trafić na kucharza ze Szwecji i znać kilka słów po szwedzku :)

Przypomniała mi się pewna sytuacja związana z gotowaniem, która zdecydowanie mogła zaważyć o powodzeniu wyprawy. Prawie zawsze gotowałam w namiocie, z trzech powodów - wiatru, zimna albo much. W namiocie jest mnóstwo miejsca, więc nie było z tym problemu. Kuchenka z garnkiem i gotującą się zawartością stały sobie na karimacie po jednej stronie namiotu (oczywiście spory kawałek od ścianek i w tej wyższej części), a kawałek dalej siedziałam ja, robiąc w międzyczasie notatki z danego dnia, przeglądając zdjęcia i tak dalej. Któregoś razu zauważyłam, że krzywo rozłożyłam karimatę i z jakiegoś niezrozumiałego dla mnie w tej chwili powodu postanowiłam ją wyprostować. Podskoczyłam więc lekko i szybkim ruchem przekręciłam karimatę... nie pomyślawszy o tym, że skoro ruszam jednym końcem (ten, na którym siedzialam), poruszy się i drugi - ten, na którym rozstawiony był gaz z włączoną kuchenką i gotującą się w garnku wodą. Na szczęście kartusz był ustawiony na trójnogiej podstawce - gdyby nie ona, jestem pewna, że kartusz by się przewrócił, tym samym oblewając mnie wrzątkiem i pewnie rozpalając mniejsze lub większe ognisko w moim namiocie. Nawet z podstawką garnek chybotał się na wszystkie strony, lecz jakimś cudem ustał na swoim miejscu.

Od tamtej pory gotowałam ostrożniej :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
« 15 Sie 2012, 01:30 »
Pamiętasz jak ta potrawa się nazywała? pewnie jakaś rybka. ;)

Zazwyczaj mam obawy gotować w przedsionku a o wnoszeniu ognia do sypialni to nigdy się nie zdarzyło.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 15 Sie 2012, 07:38 »
Zazwyczaj mam obawy gotować w przedsionku a o wnoszeniu ognia do sypialni to nigdy się nie zdarzyło.
W przedsionku tropik jest pod znacznie większym kątem, poza tym są w nim muchy :) Jak się uważa i nie robi tak idiotycznych rzeczy jak przesuwanie karimaty w trakcie gotowania, gotowanie w namiocie jest moim zdaniem bezpieczne. W Norwegii też bardzo często tak gotowałam, bo najczęściej na zewnątrz padało. Trzeba po prostu znaleźć płaskie miejsce, tak żeby gaz stał prosto i stabilnie (tutaj bardzo przydaje się ta podstawka), a potem prosto postawić garnek na kuchence. Przy mieszaniu sosu itp. oczywiście zawsze jedną ręką przytrzymuję garnek. I tyle :)

Tagi: islandia 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum